- Bu süreçte diyet yapabilir miyim?
- İki canlıyım daha mı fazla yemeliyim?
- Yediklerim bana ve bebeğime yeter mi?
Bu ve buna benzer soruları anne adaylarından çok sık duyuyoruz. Sakin olun anne adaylarım, hepsi bu yazıyla cevap bulacak…
1. Gebelik döneminde beslenme neden bu kadar önemli?
Hamilelik dönemi hem bebeğin büyümesi hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması açısından çok çok önemli bir süreçtir. Bebeğinizin tek beslenme kaynağı siz olduğunuzdan dolayı yediğiniz her besin bebeğinize armağanınızdır. Bu armağanı ikiniz için de değerli kılmak öncelik olmalıdır.
Bu süreçte en önemli nokta kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamasıdır. Sizin ve bebeğinizin ihtiyaçları diyetisyeniniz tarafından hesaplanır ve o şekilde beslenmeniz gerekir. Tabi anne adaylarının çoğunda görülen mide bulantısı sebebiyle anneler ilk aylarda çok iyi beslenemeyebilirler. Bu süreçte vücut ağırlığınızda biraz azalma görülebilir. Bu ağırlık kaybı bebeğinize zarar vermez endişeye kapılmayınız. Olması gereken ise:
2. Gebelik döneminde ağırlık kazanımı ne kadar olmalı?
Gebeliğinizin ilk üç ayı süresince beklenen ağırlık kazancı 1 – 2 kg olup; adölesanlarda ise 2 – 3 kg’dır. Daha sonraki dönemde haftalık ağırlık kazanımı 0.3 – 0.5 kg civarında beklenmektedir. Gebeliğin başlangıcında şişman olan kadının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Gebelik öncesi çok vücut ağırlığınız çok fazlaysa ilk 3 ay enerji kısıtlı diyet verilirse de bu kısıtlama 1200 – 1500 kaloriden az olmamalıdır, 4. aydan sonra kısıtlama yapılmaz. Bu konuda diyetisyeninize başvurmanız şarttır.
3. Hamilelik dönemimdeki beslenmemde nelere dikkat etmeliyim?
Gebelikten dolayı artan enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler, miktarları ve beslenme ilkeleri şunlardır:
- Bir su bardağı kadar süt, yoğurt, 2 – 3 işaret parmağı ölçüsü kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek tüketebilirsiniz. Ayrıca süt veya yoğurt çorbalar içinde de (sütlü çorba, yoğurtlu çorba) tüketilebilir.
- Bir adet yumurta, yumurta kadar et, tavuk veya balık tüketebilirsiniz. Bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar tüketilebilir.
- Yemeklerle birlikte maydanoz, kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar gibi C vitamininden zengin sebzeler; kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali gibi meyveler ve taze sıkılmış meyve suları tüketilmelidir.
- Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama suları dökülmemelidir.
- Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 8 – 10 su bardağı kadar su içilmelidir. Özellikle kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri bu şekilde tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş ya da düzenlie egzersiz yaparak bu sorunun önüne geçilebilir.
Dahası için lütfen Sağlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik mezunu Gerçek Diyetisyenler‘e başvurunuz.