Science dergisi, hem bir “kamu sağlığı krizi” hem de çetrefilli bir “kişisel mücadele” olarak tanımladığı obeziteye yönelik ilaç tedavilerinin hayal kırıklığı yaratan geçmişine dikkat çekiyor:
- 1940’lı yıllardan itibaren kadınları hedefleyen sağlıksız “gökkuşağı diyet haplarından” 1990’larda yükselişe geçen ancak ağır kalp ve akciğer rahatsızlıklarını tetikleyenlere, bu ilaçların tarihi çok sayıda başarısızlıkla gölgelendi. Ancak artık yeni tedaviler obezite ve bununla bağlantılı kronik hastalıklarla mücadelede umut verici bulunuyor. Yeni ilaçlar, glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) adı verilen bağırsak hormonunu taklit ediyor. Başlangıçta diyabet için geliştirilen bu ilaçların hafif yan etkilerle birlikte önemli kilo kaybına neden olduğu belirtiliyor. Science, GLP-1 ilaçlarını Yılın Çığır Açan Buluşu olarak tanımasını, “bu yıl yapılan klinik deneyler ilaçların aynı zamanda kalp yetmezliği semptomlarını, kalp krizi ve felç riskini de azalttığını buldu; bu da ilaçların kilo vermenin ötesinde önemli faydalara sahip olduğuna dair en ikna edici kanıt” diyerek açıklıyor.
- Sıtmanın özellikle Afrika’da önlenmesi konusunda son yıllarda yaşanan ilerlemeler bu sene daha kapsamlı uygulamalar için umuda dönüştü. Science’a göre Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) R21/Matrix-M adlı aşıyı genel kullanım için onaylaması bu yılın en önemli bilimsel gelişmeleri arasındaydı. Oxford Üniversitesinde geliştirilen aşı, ana aşı üreticilerinden Hindistan Serum Enstitütüsü’ne lisanslandı. Şirket dozaj maliyetinin 2 ila 4 dolar arasında olacağını öngördüğü aşıdan yıllık 100 milyon doz üretebileceğini açıkladı.
- Science dergisine göre 2023’te tedavisi konusunda çığır açıcı gelişmelerin yaşandığı düşünülen bir diğer hastalık Alzheimer oldu. ABD’de, üçüncü faz çalışmalarını tamamladığı “Donanemab” ilacının Alzheimer hastalığının ilerlemesini %35 oranda yavaşlattığını açıklandı. Buna ek olarak “Lecanemab” adlı bir başka ilacın hastalığın ilerlemesini %27 yavaşlattığı bulunmuştu.
İlaçlarla ilgili bilişsel yavaşlamadaki iyileşmenin zamanla nasıl değişeceği merak ediliyor. Science dergisine göre bir diğeri soru da bu tedavilerin yüksek hastalık riski taşıyan kişilere erken uygulanması durumunda semptomların başlamasını geciktirip geciktiremeyeceği.
medimagazin.com.tr/guncel/science-dergisine-gore-2023un-cigir-acan-buluslari-neler-108767
Şimdi de ilaçları mı pompalayacaklar sisteme? Gerçi ameliyat bile moda oluyor bu ne ki, değil mi?