Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı çerçevesinde, 10 ayda 800 bine yakın danışana halk eğitimleriyle sağlıklı beslenme, tuz …
beslenme
Acı biberin sağlığa etkileri: Faydaları ve riskleri
Acı biber, içerdiği kapsaisin maddesi sayesinde vücutta birçok etkili değişikliğe yol açabilir. Yapılan bazı çalışmalar, düzenli acı biber tüketiminin ömrü uzatabileceğini ve kanser, kalp hastalıkları …
Her sağlık kurumuna bir diyetisyen: Yetersiz kadrolar halk sağlığını tehlikeye atıyor!
Ülkemizdeki sağlık kuruluşlarında diyetisyen sayısının yetersiz olması, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkiliyor. Hastanelerden aile sağlığı merkezlerine, sağlıklı yaşam ekiplerinden toplum sağlığı merkezlerine kadar birçok …
#MEBeDiyetisyenGerek etiketiyle başlayan kampanyanın sosyal medyada geniş yankı bulması bekleniyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul kantinlerinde sağlıklı beslenme ve yemek projesi kapsamında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, sağlıklı çocuklar yetiştirmek için okullarda diyetisyen görevlendirilmesi …
Kistik fibroziste beslenme nasıl olmalı?
TANIMI: Kistikfibrozis (KF) diğer adıyla mukovisidozis 1/2000-2500 görülme sıklığı ile çocukluk çağında görülen, vücudun dış salgı bezlerini tutan, pankreas yetersizliği, kronik akciğer hastalığı ve malnütrisyonun …
Hareketsiz yaşam kalp hastalığına davetiye çıkarıyor!
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp rahatsızlığından korunmak için alınan …
Günümüzde 1000’den fazla zayıflama diyeti yaklaşımı var!
Prof. Dr. Şeref Zileli’yi Anma ve Hacettepe İç Hastalıkları Günü’nde multidisipliner yaklaşım ile obezite ele alındı. Endokrinoloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, beslenme, spor hekimliği, psikiyatri, ve …
Sağlık ve beslenme önerileri neden çelişkili?
Sağlık önemli bir konu… Sağlığımız ile yakından ilgilenmek ise en mühim görevimiz. Yaşımız ne olursa olsun, sağlığımızı dikkatle izleyip kendimize iyi bakmak zorundayız. Zaten bu …
Sporcuların “ağız ve diş sağlığı”nın korunması!
Sporcularda en önemli besin kaynaklarından biri karbonhidratlardır. Yapılan çalışma sonuçları, diyette karyojenik (diş sağlığı açısından zararlı) potansiyele neden olan etmenin toplam karbonhidrat miktarı değil, tüketim …
Pump etkisi nasıl artar?
Spor veya egzersiz sonrası kaslarda kan birikiyor ve kasların şişerek şekilli görünmesi sağlanıyor. Bu duruma pump denmektedir. Spor veya egzersiz sonrası pump etkisini artırmak için, …
Sporcu beslenmesinde kreatin
Kreatin vücutta üretilebilen bir amino asittir. Kreatin kaslardaki enerji depolarının sürekliliği sağlarken egzersiz ve sporda efor için kas kuvvetini sağlamaktadır. Ani ve kısa süre için …
Sporcu beslenmesinde Koenzim Q10
Koenzim Q10 (CoQ10) enerji üretimi için gereklidir. Mitokondri içinde bulunan koenim Q10, karaciğerde hücre içinde enerji taşınmasında görev almaktadır. Enerji yetersizliğinde veya bozukluklarında tedavi amaçlı …
Sporcu beslenmesinde: “Glutamin”
Glutamin insan vücudunda en çok bulunan aminoasittir. Yoğunluğu en çok iskelet kasında sentezlenir. Travma, kanser ve yaralanma gibi durumlarda yoğunluğu azalmaktadır. Glutaminin bağışıklık sistemi üzerinde …
Koenzim Q10
Koenzim Q10 hücre mitokondrisinde bulunan bir enzimdir. Enerji metabolizmasında önemli rolü vardır. Kalp kası gibi sürekli olarak çalışan doku ve organlarda yoğun olarak bulunmaktadır. Koenzim Q10 …
Egzersiz ve spor yapanlar için beslenmede 5 temel kural!
Egzersiz ve spor sırasında performansı artırmak ve bunun devamlılığını sağlamak, sağlığı korumak ve yaşam kalitesini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir.
Egzersiz ve spor sırasında ideal beslenme kişiye göre değişikliklik göstermektedir. Gereksiz besin takviyelerinden kaçınılmalı sağlıklı yaşam ön planda tutulmalıdır. Düzenli egzersiz veya spor yapan bireylerin sağlıklıı ve dengeli beslenme yaşam biçimini benimsemesi gerekmektedir.
Egzersiz ve spor yapanlar için beslenmede 5 temel kural!
- Günde en az 3 ana öğün tüketilmelidir. Vücudun enerji ihtiyacını karşılamak ve performansı artırmak için ana öğünlere takviye gıdalar verilmekte ve bireyin ihtiyacına göre ara öğünler düzenlenmektedir. İhtiyaca göre ergojenik destekler sağlanmalıdır.
- Her öğünde karbonhidrattan zengin beslenme sağlanmalı ancak, karbonhidratların %70’inin kompleks karbonhidratlardan oluşan beslenme örüntüsü hazırlanmalıdır. Egzersiz veya spor sonrası ilk 2 saat içinde kadınlarda 50 gram erkeklerde 70 gram karbonhidrat içeren yiyecekler tüketilmelidir. Enerji gereksinimin artığı durumlarda beslenme örüntüsünde protein miktarı artırılmalıdır.
- Demir ve Kalsiyum mineral eksikliği sonucu performansta ciddi azalma görülmekte bu nedenle takviye alınması gerektiği önerilmekte vücutta emilimi artırmak içinde beslenme örüntüsünün C vitamini açısından zengin olması gerekmektedir.
- Vücut ağırlığının kaybedilmesi gereken durumlarda hızlı ağırlık kayıplarından kaçınılmalı ortalama haftada 1 kilogram vücut ağırlık kaybı hedeflenmelidir.
- Yeterli sıvı alımı performansı artırmaktadır. Egzersiz veya spor durumunda vücuttan kaybedilen sıvının yerine konması için pratikte ½ kilogram vücut ağırlık kaybı için 2-3 su bardağı su içilmesi gerekmektedir.
[toggle title=”Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Gülgün Ersoy”]Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Gülgün Ersoy, 2014.[/toggle]
Ergojenik destek nedir, hangi durumlarda gereklidir?
Ergojenik destek, bireysel enerji kullanımını, üretimini veya yenilenmesini artıran maddeler, araçlar ve uygulamalardır. Sportif performansı artırmak için kullanılmaktadır. Ergojenik destek hekim veya diyetisyen tavsiyesi ile gerekli …
Diyette alkole yer verilir mi?
Sağlıklı beslenirken doğru alışkanlıklar kazanmaya çalışıyoruz. Birçok hastalığın risk faktörü alkol, değiştirilmesi en güç alışkanlıklardan olabiliyor bazen… Sağlık problemi olmayan insanlar için ölçülü tüketiminde sorun …
Ekmeğin suçu yok!
Tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır. Tahıl grubunda başta olan ekmeğin öneminden bahsedeceğim bugün.. Diyet yapanların korkulu rüyası olan ekmeklerin, biz diyetisyenler tarafından neden bu kadar …
İyi antioksidan: “Hünnap”
Eylül ayında olgunlaşan ve ekim ayının sonuna kadar rafları süsleyen, ülkemizde Marmara Bölgesi, Güney ve Batı Anadolu bölgelerinde yetişen hünnabı daha yakından tanıyalım. Hünnap cehrigiller …