Doğum gerçekleştikten sonra annenin bebeğe ilk dokunuşunun ardından gelen adım emzirme olur. Bu ilk besleme sayesinde bebek korkuyu ve heyecanı bir tarafa bırakıp, annesinin mis kokusunda huzurla afiyetle karnını doyurur. Hemen hemen tüm annelerin bebeği için duyduğu ilk endişeler: “Sütüm yetiyor mu’, Bebeğim doyuyor mu?’olur…
En iyisi yazımıza çiçeği burnunda annelere ve anne adaylarına bir müjde vererek başlayalım. Sevgili yeni anne sütün yetmemesi oldukça seyrek görülen bir durumdur.Her annenin sütü bebeğin ihtiyacına uygun miktar içeriktedir.
Bebeğiniz anne sütü alarak doyuyor
İlk 6 ay anne sütünün önemiyle ilgili pek çok makale ve yazı mevcut bunlardan bir kaçına Google’da bebeğinizin beslenmesi konusunda onlarca araştırma yaparken elbette denk gelmişsinizdir. Bir dönem çalışan annelerin yükünü azaltmak uğruna anne sütü yerine mama verme modası baş göstermiş olsa da, günümüzde anne sütünün önemi her kesimce kabul görmüş durumdadır.
Peki, neden sadece anne sütü? Anne sütünün yanında fazladan mama da verseniz ne olur? Bebeğiniz daha iyi beslenmez mi? Sevgili anne adayı maalesef bebeğiniz mamadaki yararlı maddelerden anne sütüne oranla oldukça az faydalanır. Mesela aynı oranda demir içeren anne sütü ve mamayı ele alalım. Bebeğiniz anne sütündeki demirin neredeyse hepsinden faydalanabilirken, mamada bu yüzde oldukça düşmektedir. İlk 6 ay anne sütüyle birlikte mama verdiğinizde ise araştırmalar anne sütünden yararlanma oranın da düştüğünü göstermiştir. Tüm bunlara rağmen yakınlarınızın, akrabalarınızın ‘Bebeğin biraz zayıf ,çok ağlıyor ,doymuyor herhalde neden mama vermiyorsun?’ soruları karşısında endişenizi yok edemiyorsanız size bir sır daha verelim. Günümüzde bileşimi anne sütüne yakın ve benzer olan mama iyi mama olarak değerlendirilyor.
‘MAMA FİRMALARI ZATEN SÜTÜNÜZÜN MUCİZE FORMÜLÜNÜN PEŞİNDE’ aslı sizde varken ve ilk 6 ay bebeğinizin her ihtiyacına cevap veriyorken benzerini kullanmak ne derece doğru olur.
Anne sütünün mucizesi henüz çözülebilmiş değildir bu yüzden tıpa tıp aynı özellikte bir mama üretilmesi de mümkün değildir. Sütünüzün bileşimi bebeğiniz büyüdükçe, günden güne bileşimini değiştirdiği gibi; bebeğiniz hastalandığında onun iyileşmesine yardımcı olacak özelliğe bürünür. Mama bu özelliklerin hiç birine sahip olmamakla beraber hızlı kilo artışı sağladığından ve toplumda kilolu bebek sağlıklı bebek olarak görüldüğünden tercih sebebi olmaktadır. Bebeğin kilo kazanımının yüksek olması anneyi sevindirse de bebekliğinde kilolu olan her iki yetişkinden birinin farklı derecelerde obeziteyle mücadele ettiği gerçeği unutulmamalıdır.
Doğumdan sonraki ilk 6 ay, ayda 600 gr ile 1000 gr arası ağırlık kazanımı bebeğin normal bir büyüme gösterdiğini işaret eder.
Söz gelimi 3.5 kg doğan bir bebek 3 aylık olduğunda 6.5 kg ise normal aralıkta olduğu gibi 5,3 kg ise de normal ağırlıktadır. Endişelenecek hiçbir durum söz konusu değildir.
İki bebek de ideal büyüme ve gelişme gösteren. Endişeleri bir kenara bırakın bebeğinize verebileceğiniz en güzel ikinci hediyeyi verin. İlk 6 ay bebeğinizi sütünüzle besleyin. Birinci hediyeye gelince ona olan sevginiz bu sorunun cevabını verecektir.
Hepimizi en çok seven annelerimiz değil midir?