Gerçek Diyetisyenler Sitesi’nde yazarlık yapacak Beslenme ve Diyetetik öÄrencisi listesidir. EGZERSİZ ve SPOR YAZARLIÄI BAÅVURU SONUÇLARI İSİM ve SOYİSİM ÜNİVERSİTE SINIFI SONUÇ DUYGU METİN …
GDS yazar başvurusu sonuçları!

Sağlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik Platformu
Gerçek Diyetisyenler Sitesi’nde yazarlık yapacak Beslenme ve Diyetetik öÄrencisi listesidir. EGZERSİZ ve SPOR YAZARLIÄI BAÅVURU SONUÇLARI İSİM ve SOYİSİM ÜNİVERSİTE SINIFI SONUÇ DUYGU METİN …
Gerçek Diyetisyenler Sitesi olarak, Kütahya ilindeki SaÄlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik lisans profesyoneli Beslenme Uzmanı (Diyetisyen) listesini sizlerle paylaÅıyoruz! [alert-note] Diyetisyen: BERRE BEHDİOÄLU Görev yaptıÄı …
Gerçek Diyetisyenler Sitesi olarak, EskiÅehir ilindeki SaÄlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik lisans profesyoneli Beslenme Uzmanı (Diyetisyen) listesini sizlerle paylaÅıyoruz! [alert-note] Diyetisyen: Uzm. Dyt. ÅENOL YILDIZ Görev …
1940’lı yıllarda kistik fibrozisli hastaların yaÅam süresi yaklaÅık olarak beÅ yıl iken, geliÅen teknoloji ve yöntemlerle 31 yıla kadar çıkmıÅtır. Bu hastalık pankreasta çeÅitli hasarlara …
Sayın Dyt. Abdullah Aksoy‘un iletisidir: Merhaba, acil olarak ikinci el Inbody 270 veya dengi, yazılımı mevcut vücut kompozisyon analiz cihazı arıyorum. Ürününü satmak isteyen meslektaÅlarım …
Karpuz yaz aylarının en mükemmel meyvelerindendir. Serinletici ve hararet giderici özelliÄinden dolayı en çok tüketilen meyveler arasındadır. 1..Karpuz likopen içerir Karpuza kırmızı rengini veren ve …
Hakan Han Ural SaÄlıklı Beslenme ve Diyet DanıÅmanlık Merkezi, SaÄlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik lisans mezunu diyetisyen arıyor! KırÅehir’de bulunan Hakan Han Ural SaÄlıklı Beslenme …
Dengesiz beslenme, yetersiz demir emilimi, hamilelik ve gebelik gibi gereksinmenin arttıÄı durumlar, kan kaybı, saÄlık ve temizlik kurallarına uyulmaması sonucu oluÅan enfeksiyonlar anemiye yol açmaktadır. …
Migren ve gerilim tipi baÅ aÄrısı, hareketli bir yaÅantının ve dolayısıyla stresin getirilerinden birisi olabilir fakat yapılan yeni çalıÅmalara göre migren ve gerilim tipi baÅ aÄrılarının nedeni …
Alışmış olduğumuz yeme düzenimizin değişmesi öğün sayılarımızın azalması, uzun süreli açlık metabolizmamızın yavaşlamasına neden olmaktadır.
Bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmek ve yavaşlayan metabolizmamızın vücudumuza verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için beslenmemizde bir takım değişiklikler yapılmalıdır. Her zaman olduğu gibi amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olması gerektiğinden normal günlerde tükettiğimiz 6 öğünü Ramazan ayında 3 öğünün altına düşürmemeliyiz.
Ramazanda olmazsa olmaz öğün olan sahurda mutlaka sağlıklı besin tercihlerinde bulunulmalıdır. Çoğu kişi uyanamadığı için sahura kalkmamakta veya yiyip yatmaktadır. Bu durum açlık süresini daha da uzatarak gün içerisinde kişiyi olumsuz etkileyebilmektedir. Sahurda kan şekerinizi gün boyu dengede tutmaya yardımcı olacak, yavaş sindirilen ve gün boyu tok tutacak besinler tercih edilmelidir. Yüksek tuz ve baharat içeren besinlerden kaçınılmalıdır bu tür besinler gün içerisinde susamanıza neden olabilmektedir.
Sıcak havaların ve uzun süreli açlığın etkisiyle vücudumuzun suya ihtiyacı artmaktadır. Artan su ihtiyacımızı iftar ile sahur arasında mutlaka karşılamalı günlük 1,5-2 lt su tüketimine dikkat etmeliyiz.
Her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da su ve sıvı tüketimimize dikkat edilmeli ve sıvı ihtiyacımızı suyun yanı sıra sağlıklı içecekler ile desteklemeliyiz. Gazlı içecekler mide problemlerine, hazımsızlığa sebep olabileceğinden tüketiminden kaçınılmalı bunun yerine bitki çayları, maden suları, ayran, evde hazırlanmış hoşaf/kompostolar tercih edilmelidir.
Orucunuzu oda sıcaklığında su ve 1-2 adet hurma ile açtıktan sonra 1 kâse çorba ile salata tüketilmelidir. Ardından yarım saat kadar ara verilerek beyne tokluk sinyalinin gitmesi sağlanır. Hızlı tüketilen besinler hazımsızlık sorununa sebep olabilmektedir. Yarım saatlik ara fazla miktarda besin tüketme eğiliminizi ortadan kaldırmaktadır. Ana yemeğinizin yanında 1 porsiyon yoğurt, cacık veya ayran tüketilmelidir. ‘Peki, Ramazan pidesi ne kadar tüketmeliyiz?’ dediğinizi duyar gibiyim 1 avuç içi büyüklüğünde Ramazan pidesi 1 dilim ekmeğe tekabül etmektedir. 2 avuçtan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
Açlığın etkisiyle iftar sofralarının görkemine kapılarak hızlı tüketimden kaçınılmalı ve iftar sonrasında mutlaka ara öğün yapılmalı. İftar masasında yiyeceğiniz 1 porsiyon meyveyi veya tatlıyı iftardan sonraki ara öğünde tüketmeniz hem sağlığınızı olumlu etkilemekte hem de kilo problemi yaşamanızı önlemektedir.
İftar sofralarında midenize bir anda yüklenmeyiniz. Sindirimi kolaylaştırmak adına yemekleri yavaş yemeli ve çok çiğnemelisiniz.
Şerbetli veya hamur tatlılarının yerine tercihiniz sütlü tatlılardan, Ramazanın gözdesi güllaçtan yana olsun. Bunun dışında tatlı isteğinizi bastırmak amaçlı evde hazırlayacağınız meyveli yoğurtlar, meyveli sütler tatlı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.
Kızartma ve Kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine Izgara, Haşlama, Fırında ( buğulama) gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş besinler tercih edilmelidir.
Kan şekerinizin ani artışına sebep olarak hızlı sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Beyaz un, şeker, pirinç yerine tam buğday, bulgur, sebze, meyve gibi yavaş sindirilen posa içeriğinden zengin besinler tercih edilmelidir. Posadan zengin besinler sindirim sisteminize yardımcı olarak kabızlığı önlemenizde yardımcı olmaktadır.
Sağlıklı Ramazanlar…
Gıda sektöründe yeni eÄilim olarak besin deÄeri daha yüksek, daha saÄlıklı ve hastalıklar üzerine etkili bazı besin gruplarına yönelim baÅlamıÅtır. Bu özellikleri barındıran gruplara fonksiyonel …
Sayın Dyt. Abdullah Aksoy‘un iletisidir: Merhaba, acil olarak ikinci el Inbody 270 veya dengi, yazılımı mevcut vücut kompozisyon analiz cihazı arıyorum. Ürününü satmak isteyen meslektaÅlarım …
Hakan Han Ural SaÄlıklı Beslenme ve Diyet DanıÅmanlık Merkezi, SaÄlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik lisans mezunu diyetisyen arıyor! Müracaat için lütfen 0543 339 49 20 …
SaÄlık BakanlıÄından: SAÄLIK MESLEK MENSUPLARI İLE SAÄLIK HİZMETLERİNDE ÇALIÅAN DİÄER MESLEK MENSUPLARININ İŠve GÖREV TANIMLARINA DAİR YÖNETMELİK Resmî Gazete: 22.05.2014 – 29007 Diyetisyen a) …
ABD’de 1960’ların baÅında kilo veren ve tekrar almaktan korkan bir ev kadını tarafından baÅlatılan hareketin, 30’dan fazla ülkede taraftarları bulunuyor. Kilo avcıları, internet ortamında, düzenlenen …
Dr. Barry Spears tarafından geliÅtirilen Alan diyeti, beslenme düzeninde %40 oranda karbonhidrat, %30 yaÄ ve %30 protein tüketimi prensibine dayanıyor. Rafine edilmemiÅ karbonhidratlar ve yaÄların …
Diyabetli bireyler, ne kadar karbonhidrat alacakları hesaplanabilirse ona göre insülin iğnelerini yapar ve kan şekerleri daha iyi kontrol edebilirler.
“Karbonhidrat Sayımı” kan şekerini yönetmek için bir yemek planlama tekniğidir. Karbonhidrat sayımı ile kişiye özel yemek listesi oluşturulur. Karbonhidrat sayımı üç aşamada yapılır:
Bu aşama genel olarak tüm diyabetlilerde uygulanır. Bu aşamada öğrenilecekler:
• Karbonhidrat nedir?
• Hangi besinler karbonhidrat içerir?
• Tüketilen karbonhidratların kan şekerine etkisi nedir?
• Besinlerin tüketilen miktarında kaç gram karbonhidrat vardır?
• Ana ve ara öğünlerde tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarının veya karbonhidrat seçeneği sayısının belirlenmesi.
Orta düzeyde ise şunlar öğrenilir:
• Kan şekeri ve tüketilen karbonhidrat miktarı arasındaki bireysel yanıtı değerlendirme,
• Besin etiket bilgilerini kullanma,
• Karbonhidrat tüketimindeki artma/azalmaya bağlı olarak insülin doz ayarlamasıyla ilgili basit bilgiler,
• Yağ, protein, posa, sükroz (çay şekeri) ve alkolün kan glukozuna etkisi.
• Hipoglisemi ve ağırlık artışı.
• Bu aşamada bireyin, öğün öncesi ve öğün sonrası hedef kan şekeri seviyeleri belirlenir ve bu hedeflere ulaştıktan sonra üçüncü aşamaya birey de istiyorsa geçilir.
Yoğun insülin tedavisi alan (günde dört kez veya daha fazla) ve pompa kullanan diyabetli bireylerin bilmesi gereken basamaktır.
Diyabet diyetisyeni, diyabetli bireyin karbonhidrat bilgisini, hesap yapma becerisini ve kan glukozu ile karbonhidrat tüketimi ilişkisini değerlendirdikten sonra bu aşamaya geçer.
• Öğünde tükettiği karbonhidrat miktarını, o öğünde uyguladığı insülin miktarı ile eşleştirerek, bir ünite insülinin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat miktarını hesaplamayı öğrenirler. Buna karbonhidrat/insülin oranı (K/İ) denir.
• K/İ oranı her birey için her öğün değişkenlik gösterebilir.
• K/İ oranının bir kez belirlenmesi ömür boyu bu oranın geçerli olacağı anlamına gelmez.
• Kilodaki değişiklikler, mevsimsel değişiklikler, bayanlardaki menstrüel dönemler, günlük aktivitedeki değişiklikler, stres ve hastalık gibi durumlar K/İ oranında değişikliğe sebep olabilir.
• Kan şekerleri hedef aralıkların dışında olduğu zamanlarda da kan şekerini düzeltmek için ek insülin dozu hesaplamayı öğrenirler. Buna insülin duyarlılık faktörü (İDF) denir. İDF, bir ünite insülinin azalttığı kan şekeri miktarı olarak ifade edilir.
• Hızlı etkili insülin (humolog, apidra, novorapit) kullanımında 1800 kuralı, kısa etkili insülin(humolın R, acrapit) kullanımında 1500 kuralı kullanılarak hesaplanır. 1800 ya da 1500, günlük toplam insülin dozuna bölünür ve çıkan değer bir ünite insülinin düşürdüğü kan şekeri değeridir.
• İDF, öğün öncesinde kullanılmalıdır. İDF de K/İ oranı gibi ömür boyu sabit kalmaz ve bireyden bireye değişkenlik gösterebilir.
Vegan beslenme, bir diyet yönteminden daha çok net bir yaÅam biçimi, yaÅam felsefesi olarak kabul ediliyor. Veganlar, bal, süt ürünleri ve yumurta dahil, hiçbir hayvansal …
Soru: Veganizmin saÄlık üzerindeki uzun ve olumlu etkilerini okudum ve veganizme geçiÅ yapmaya çalıÅıyorum, ancak kas kitlesini ve atletik performansı artırmanın tek yolunun hayvansal protein …