Sporcuların özel beslenme gereksinimlerini karşılayan veya performanslarını destekleyen gıdalar, Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği’ne göre sporcu gıdaları olarak tanımlanıyor. İçeriğin devamı burada yer alıyor.
Sporcu gıdaları nelerdir?

Sağlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik Platformu
Sporcuların özel beslenme gereksinimlerini karşılayan veya performanslarını destekleyen gıdalar, Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği’ne göre sporcu gıdaları olarak tanımlanıyor. İçeriğin devamı burada yer alıyor.
Kaslarını geliştirmeyi hedefleyen bireyler, uzman bir diyetisyenden yardım almak yerine çoğunlukla protein desteklerini araştırmaya başlıyorlar. İçeriğin devamı burada yer alıyor.
Danışanlarımın ve sporla uğraşan bireylerin en sık sorduğu soruların başında, etkili yağ yakımına yönelik egzersizlerin ya da sporun saat kaçta yapılması gerektiği oluyor. Bu sorunun …
Sporcularda en önemli besin kaynaklarından biri karbonhidratlardır. Yapılan çalışma sonuçları, diyette karyojenik (diş sağlığı açısından zararlı) potansiyele neden olan etmenin toplam karbonhidrat miktarı değil, tüketim …
Vegan beslenme, bireylerin hayvansal besinleri tamamen beslenmesinden çıkarmasıdır. Vegan bireyler balı bile hayvansal gıda görerek beslenmelerine dahil etmemektedir. Vegan beslenmenin katı kuralları vardır. Ana ve …
Yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı besinler olup yağ içeriğinin yüksek olmasından dolayı enerji içeriği yüksek besinlerdir. Yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, karbonhidrat, yağ ve proteinden …
Spor veya egzersiz sonrası kaslarda kan birikiyor ve kasların şişerek şekilli görünmesi sağlanıyor. Bu duruma pump denmektedir. Spor veya egzersiz sonrası pump etkisini artırmak için, …
Karnitin böbrek ve karaciğerde sentezlenmekte, iskelet kasında depolanmakta ve idrar yolu ile atılmaktadır. Karnitinin besin yolu ile karşılanması ve vücutta depo edilmesinden dolayın eksikliğinin görülmediği …
Kandaki kreatin (creatin) miktarının azalması sonucu sporcuların kas kütlesinde azalma, performanslarında azalma görülebilmektedir. Kreatin egzersiz ve spor sırasında dayanıklılığı artırarak egzersiz ve spor süresini uzatmaktadır. …
Kreatin vücutta üretilebilen bir amino asittir. Kreatin kaslardaki enerji depolarının sürekliliği sağlarken egzersiz ve sporda efor için kas kuvvetini sağlamaktadır. Ani ve kısa süre için …
Koenzim Q10 (CoQ10) enerji üretimi için gereklidir. Mitokondri içinde bulunan koenim Q10, karaciğerde hücre içinde enerji taşınmasında görev almaktadır. Enerji yetersizliğinde veya bozukluklarında tedavi amaçlı …
Glutamin insan vücudunda en çok bulunan aminoasittir. Yoğunluğu en çok iskelet kasında sentezlenir. Travma, kanser ve yaralanma gibi durumlarda yoğunluğu azalmaktadır. Glutaminin bağışıklık sistemi üzerinde …
Spor, insanların aktif yaşamında hayat kalitelerini iyileştirici etki gösterdiği gibi özellikle kalp ve damar hastalıkları gibi birtakım kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Sporcularda vitamin kullanımı incelendiğinde …
Egzersiz ve spor sırasında performansı artırmak ve bunun devamlılığını sağlamak, sağlığı korumak ve yaşam kalitesini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir.
Egzersiz ve spor sırasında ideal beslenme kişiye göre değişikliklik göstermektedir. Gereksiz besin takviyelerinden kaçınılmalı sağlıklı yaşam ön planda tutulmalıdır. Düzenli egzersiz veya spor yapan bireylerin sağlıklıı ve dengeli beslenme yaşam biçimini benimsemesi gerekmektedir.
[toggle title=”Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Gülgün Ersoy”]Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Gülgün Ersoy, 2014.[/toggle]
Ergojenik destek, bireysel enerji kullanımını, üretimini veya yenilenmesini artıran maddeler, araçlar ve uygulamalardır. Sportif performansı artırmak için kullanılmaktadır. Ergojenik destek hekim veya diyetisyen tavsiyesi ile gerekli …
Bakanlık protein tozu için uyardı. Uzmanlar protein tozu gibi sporcu gıdaları konusundaki riske dikkat çekerken, bu ürünlere onay veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kullanım …
Sağlıklı bir beslenme programını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar; aileden aldığınız genetik özellikleriniz, çalışma şartlarınız, boyunuz-kilonuz, besin pişirme alışkanlıklarınız, yaş, boy, cinsiyet, fiziksel aktivite, …
Spor sonrası en önemli şeylerden biri enerji deposu olan kas glikojenini korumaktır. Bunun için antrenmandan sonraki ilk yarım saatte kg başına 1-3 gr karbonhidrat alınması …
Sportif performansı genetik, antrenman süresi, beslenme gibi faktörler etkiler. Ancak ister müsabaka sporcusu olun isterseniz sevdiğiniz için spor yapın neyi ne zaman yiyeceğinizi ve içeceğinizi …