Spor sonrası 5 alternatif sporcu menüsü

Esra İnce Diyetisyen adayı, sporcu beslenmesi, spor sonrası beslenme, diyet spor menüleri

Spor sonrası en önemli şeylerden biri enerji deposu olan kas glikojenini korumaktır. Bunun için antrenmandan sonraki ilk yarım saatte kg başına 1-3 gr karbonhidrat alınması gerekmektedir…

sporcu beslenmesi protein

Büyük boy bir muz, taze sıkılmış meyve suları, kuru meyveler karbonhidrat depolarının korunması için güzel tercihler olabilir.

Ektomorf vücut tipi, Mezomorf vücut tipi, Endomorf vücut tipi, Vücut yapınıza uygun olarak: bulk dönemi, Minumum yağlanma ve maksimum kas kütlesi artışı,Bulk dönemi nedir, Bulk dönemi ne kadar sürer, Bulk dönemi beslenme düzeni nasıl olmalıdır, Bulk döneminde nelerden uzak durmalıyım,

Eğer yeterli karbonhidrat alınmazsa kas kayıplarıyla birlikte bir sonraki antrenmanda performans düşüklüğü yaşanır. Daha sonrasında ise mutlaka proteini daha fazla olan ve karbonhidratla birleştirilmiş bir öğün yenmelidir. Bununla birlikte antrenman boyunca zedelenen kaslar için proteine ihtiyaç vardır çünkü kaslarımızı oluşturan en büyük yapı taşı proteinlerdir ve bu öğün 30 dakika ile 1,5 saat arasında alınmalıdır. Karbonhidratlar gibi ilk 30 dakikaya kadar az da olsa protein içeren bir ürün tüketilmezse vücutta yıkımlar yaşanmaya başlar. Sizlere spor sonrasında hazırlayabileceğiniz birkaç öğün önerisi vermek istiyorum.

spor, egzersiz, aktif yaşam

Spordan hemen sonra 1 su bardağı süt ve 1 muz veya 3-4 adet kuru kayısı veya 1 -2 adet kuru incir veya 1 yemek kaşığı yaban mersini yorulan kasları yerine getirmek için güzel besinlerdir. Daha sonrasında ise proteini bol olan ana öğünler yenmelidir.

sporcu beslenmesi, sporcu diyeti

Spor sonrası öğün önerileri

Spor sonrası öğün önerisi – I

Izgara biftek + haşlanmış ya da közde sebzeler + bulgur pilavı ya da tam buğday ekmeği + ayran

sporcu yüksek potein beslenme uzmanı

Spor sonrası öğün önerisi – II

Izgara tavuk ya da tavuk göğsü eklenmiş salata

Tercihe göre istenilen mevsim sebzeleri, tavuk ızgara ya da tavuk göğsü, karabuğday, haşlanmış mısır ve bir miktar zeytinyağı ile hazırlamış olduğunuz salatayı yanında tam buğday ekmeği veya daha kıtır sevenler için etimekle tüketebilirsiniz. Zayıflama hastalarına önerilmeyen mısır sporcuların glikojen depolarını doldurmak adına tüketebilecekleri besinler arasında yer almaktadır. Salatamızın yanına yoğurt veya ayranı unutmuyoruz tabikide.

somon tarifi

Spor sonrası öğün önerisi – III

Somon balığı + salata + tam buğday ekmeği

Somon balığı proteinden ve omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin olan besleyici bir protein kaynağıdır. Evde hazırlayacağınız harika bir sosla somon balığını fırına verebilirsiniz. Sosun içerisine hardal, salça,sarımsak, süt, dereotu, kekik, zeytinyağı koyun. Somon balıklarını hazırlamış olduğunuz sosa bulayın ve fırına verin. Vazgeçemeyeceğiniz bir tarif olacağına eminim.

kinoa köfte

Spor sonrası öğün önerisi – IV

Kinoalı Köfte + kepekli makarna + yoğurt

250 gr kıyma, 1 çay bardağı kinoa, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım adet kuru soğan, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekiği hep birlikte yoğurun ve şekil verdikten sonra fırın verin.
Mesela spordan sonra eve geç geldiniz ve çok yorgunsunuz. Ayrıca saat o kadar geç ki yemek yemek de istemiyorsanız. Hayır sakın bunu yapmayın, mutlaka küçük ara öğünlerle protein ve karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayın ve bir bardak süt veya 1 kase yoğurt yanında kuru ya da taze meyve tüketin.
hindi sote

Spor sonrası öğün önerisi – V

Hindi Sote + Patates Püresi + Cacık
Hindi Sote Malzemeler: 250 gr hindi, 2 adet kırmızı biber, 2 adet yeşil biber, 1 adet küçük boy soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 2 diş sarımsak, tuz, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2-3 adet uzun domates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı. Yeşil biber, kırmızı biber, soğan, sarımsağı doğrayın. Bütün malzemeleri çiğden olacak şekilde harmanlayın ve tencereye koyun. İçerisine 1 çay bardağı su koyarak kısık ateşte üstü kapalı şekilde pişmeye bırakın.
Patates Püresi: 4 adet orta boy patatesi tencereye koyun ve üstünü kapatacak şekilde su ilave edin. Kaynamaya başladığı noktada kapağı kapatarak, ocağın ısısını düşürün. Patatesler haşlanınca kabuklarını soyun ve 1 yemek kaşığı tereyağ ile başka bir tencerede ezerek karıştırın. Üzerine 1 bardak soğuk su ilave edin, süt buhar olunca tuz ilave edin. Ocakta fazla kaldığı taktirde daha katı olacaktır. Tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

sporcular için su, sporcu günlük ne kadar su içmeli, içme suyu, fitness yaparken ne kadar su içmeli, diyette su, sporda su

Not: Verdiğim bu öğün önerileri kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, yapacağı aktiviteye göre değişkenlik gösterir. Diyetisyeninize danışarak yemek miktarlarınızı ayarlayabilirsiniz.

Sıvı alımının önemi

Spor yapanlar için sıvı tüketimi de büyük önem taşımaktadır. Egzersiz sırasında terle birlikte kaybedilen sıvı dengesinin korunması, dehidrasyonun (vücuttaki sıvı miktarının azalması) önüne geçilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu durum performansı negatif yönde etkiler. Ayrıca dehidrasyon, sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği risklerini de artırmaktadır. Terle birlikte en çok kaybedilen mineraller potasyum ve sodyumdur. Yaşanan bu kayıplar ortamın sıcaklığına, yapılan egzersiz yoğunluğuna göre değişebilir. Egzersizden 2-3 saat öncesinde 400-600 ml, gün içinde toplamda 2-2,5 lt sıvı alımı gerekmektedir.

sporcu su

Kimse başarıya emeksiz ulaşamaz, hiçbir başarı da yoktan var edilemez. Sizler için elimden geldiğince anlatmaya çalıştığım spor öncesi ve spor sonrası beslenme tavsiyelerini uygulamaya çalışarak, hem yaptığınız sporun emeğinin karşılığını alıp, hem de çok daha fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.

diyetisyen ara, diyetisyen eskişehir, diyetisyen logo, zayıflama uzmanı, kilo verdiren diyet, diyetisyen doktoru

Sağlıklı beslenmeyi ve sporu hayatınızdan eksik etmemeniz dileğiyle sağlıkla kalın.

diyetisyen esra ince zayıflama listesi, diyetisyen esra ince yazıları, diyetisyen esra ince makaleleri, diyetisyen esra ince haşimoto, diyetisyen esra ince hashimoto, diyetisyen esra ince diyet listesi

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-esra-ince” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. Merhaba Esra Hanım,
    Ben işten çıktıktan sonra saat 19:30 gibi spora(fitness salonu) gidiyorum. Spordan 22:00 gibi çıkıyorum. 22: 15 gibi evde oluyorum. Bu saatten sonra protein almanın geç saat olması nedeniyle bir sakıncası var mıdır? Ayrıca spora gitmeden ne kadar önde yemek yenmeli?
    Şimdiden teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir