Yeme düzeni değişen depresyondan şüphelensin

Yeme düzeni değişen depresyondan şüphelensin, beslenme ve psikoloji, psikoloji ve diyet

Depresyon, uyaranlara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluktur.

Kimi araştırmalar, duygusal yeme örüntüsüne sahip olan insanların negatif duygular yaşadığı zaman daha çok enerji değeri yüksek besinler tükettiğini göstermiştir ancak çok az araştırma duygusal yeme ile alışkanlıklara bağlı yiyecek tüketimini sorgulayabilmiştir.

Bir çok araştırma da bu enerji değerleri yüksek besinlerin tüketimini desteklememiştir. Ortada daha açıkça bildiğimiz gerçekse kişilerin negatif duygular yaşadıklarında aşırı yemeleridir.

Duygusal yeme dediğimiz an duygusal sıkıntıların duygusal yemeyi tetiklediğini anlıyoruz. Bir çok duygu durum değişiminde iştah durumu da değişir. Mesela depresyon yaşadığınızda ya da depresif belirtileriniz arttığında iştahınızın değişmesini bekleriz. Bunu açık olarak görür lakin daha az şiddetli depresif duygu durumlarda da yiyecek tüketimi ve alışkanlıklarının değiştiğini görüyoruz. Ne yazık ki depresyondan etkilenen birey dahi bunun çok az farkında oluyor.

Yapılan araştırmalar beslenme alışkanlıklarının değiştiği yönünde

Hata bazı araştırmalar psikolojik bozukluk durumunda kadınların daha az meyve ve sebze tükettikleri bulunmuştur.

Emosyonel (duygu durum) değişimlerimizi yiyecek tüketimimizden gözleyebilirsiniz

Duygu durum değişikliği yaşayan insanlarda daha dikkatsiz beslenme örüntüsü görülüyor ve severek tükettikleri besinlere yöneliyorlar. Elbette bu seçimlerde kişilerin aklındaki düşünce yapılarının rolü büyüktür.
Yüksek ve düşük düzeyde duygusal yemeye sahip olan bireyler aslında besin tüketim miktarı bakımından değil de duygunun çeşidi açısından farklılaşıyorlar. Örneğin, Düşük düzey duygusal yiyenler üzüntü ve eğlenceden sonra aynı miktarda yemek yerken, yüksek düzey duygusal yiyenler, eğlenceye göre, üzüntüden sonra çok daha fazla yiyorlar.  Şekerli besin tüketim miktarı diğerlerine nazaran çok fazla oluyor.

Gördüğünüz gibi aslında davranışlarımız bize emosyonel durumumuz hakkında bilgi verir, yeme davranışı da bunlardan yalnızca bir tanesidir.

Üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır. . Depresyon duygu düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir.

Populermedikal.com/psikiyatri/depresyonnedir.asp#sthash.qzypoEwP.dpuf
Konttinen H., Mannisto S, Sarlio-Lahteenkorva S,  Silventoinen K,  Haukkala A. (2010). Emotional eating, depressive symptoms and self-reported food consumption. A population-based study§ Appetite 54 (2010) Page 473–479.
Van Strıen, T.; Cebolla, A.; Etchemendy, E.; Gutıérrez-Maldonado, J.; Ferrergarcía, M; Botella, C.; Baños, R. (2013). Emotional Eating and Food İntake After Sadness and Joy Appetite, 66 (2103), Page 20-25.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir