DSÖ: Aspartam içeren içecekler kanser riski taşıyor ancak günlük sınırlar içinde güvenli

who, dsö, dünya sağlık örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) popüler bir gazlı içecek tatlandırıcısı olan aspartamı olası bir kanserojen olarak sınıflandırırken aynı zamanda tüketicilere önerilen günlük limit dahilinde tüketilmesinin güvenli olduğu konusunda güvence verdi.

DSÖ bünyesindeki Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yürütülen ve özellikle yapay olarak tatlandırılmış içecekleri inceleyen üç büyük insan çalışmasını gözden geçirdikten sonra aspartam ile bir tür karaciğer kanseri olan hepatoselüler karsinom arasında potansiyel bir ilişki tespit etti.

Dünya Sağlık Örgütü aspartamı ‘kanserojen madde’ olarak açıklayacak

Aspartam, Diet Coke, Pepsi Zero Sugar, sakız ve çeşitli Snapple içecekleri gibi ürünlerde şeker yerine yaygın olarak kullanılıyor. Lancet Oncology tıp dergisine göre, tarihsel olarak yapay tatlandırılmış içecekler aspartama maruz kalmanın birincil kaynağı kabul ediliyor.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

IARC’de üst düzey bir yetkili olan Dr. Mary Schubauer-Berigan, aspartamın olası kanserojen olarak sınıflandırılmasının sınırlı kanıta dayandığını vurguladı. IARC tarafından incelenen üç çalışma şans, önyargı ya da diğer kusurlardan etkilenmiş olabilir. Schubauer-Berigan, bu yapay tatlandırıcının tüketiminin gerçekten kansere yol açıp açmayacağını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

DSÖ’nün görüşü, bu sınıflandırmanın aspartam tüketimiyle ilişkili potansiyel kanserojen tehlikelerin daha iyi anlaşılması için araştırma topluluğuna bir çağrı niteliği taşıdığı yönünde.

Ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), aynı kanıtları incelediğini ve çalışmalarda önemli kusurlar tespit ettiğini belirterek IARC’nin sonucuna katılmıyor. Bir FDA sözcüsü aspartamın en kapsamlı şekilde incelenmiş gıda katkı maddelerinden biri olduğunu ve onaylanmış koşullar altında tüketildiğinde güvenlik endişesi yaratmadığını teyit etmişti.

Tatlandırıcı için alternatif aranmalı

DSÖ, aspartam içeren ürünlerin geri çekilmesi çağrısında bulunmasa da, gıda endüstrisinin tatlandırıcı kullanmadan ürün üretmek için alternatif bileşenleri değerlendirmesini öneriyor. Amerikan İçecek Derneği, aspartamın şeker ve kalori alımını azaltmak isteyen bireyler için güvenli bir seçim olduğunu belirterek DSÖ’nün bulgularını haklı buldu.

Aspartamın güvenliği konusundaki tartışmalar devam ederken, DSÖ ve FDA tüketicileri önerilen sınırlar dahilinde güvenle tüketilebileceği konusunda hemfikir. Her iki kuruluş da tüketimiyle ilişkili potansiyel kanserojen tehlikelerin açıklığa kavuşturulması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

medimagazin.com.tr/guncel/dso-aspartam-iceren-icecekler-kanser-riski-tasiyor-ancak-gunluk-sinirlar-icinde-guvenli-106375

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir