Diyabetin tedavisinde bilim insanları kök hücre yöntemi üzerinde çalışıyor.
Üretilen kök hücre pankreasta ß hücrelere dönüşüp yeterli ensülin (insülin) salgılamaya hazır depolara çevriliyor ve bu yöntemle dışarıdan hazır olarak ensülin (insülin) vermek tarihe karışacak. Böylelikle diyabet hastalarının böyle bir zahmetten ömürlerinin sonuna kadar kurtulma imkanları doğabilir. Diyabet hastalığı bilindiği üzere ana şemada 2 farklı tipten oluşmaktadır.
Tip 1 diyabet vücutta herhangi bir sebeple ensülin (insülin) azlığı olarak tarif edilebilir. Tip 2 diyabet ise üretilen ensülin (insülin)in periferdeki hücrelerde dirençle karşılaşıp işlevsiz kalması olarak özetlenebilir.
Kök hücre yöntemi bu kısa tanımlamalardan da çıkarım yapılabileceği gibi ensülin (insülin)i artırmaya yönelik bir işlevi icra ettiği için daha çok tip 1 diyabet hastaları için fonksiyonel görünmektedir. Ülkemize bu kök hücrelerle zenginleştirilmiş yeni nesil ß hücrelerinin ürettiği ensülin (insülin) yöntemi ne zaman gelir bilinmez fakat bu yöntem ülkemizdeki diyabet hastalarının yaşam standartlarını yükseltmek adına büyük umut vaat etmektedir.