Yenimahalle Belediyesi: Aşevinde yemek türü, miktarı ve kalorisi diyetisyen tarafından belirlenir

Yenimahalle belediyesi logo, Ankara belediye

TC Yenimahalle Belediye Başkanlığı, Aşevi Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Birinci Bölüm

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler: Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yenimahalle ilçe sınırları içinde yaşayan ekonomik yoksulluk içinde olup da düzenli ve sağlıklı beslenme sorunu yaşayan, evinde mutfak donanımı olmayan, evinde kendi yemeğini pişirmesini engelleyici sağlık sorunları bulunan ihtiyaç sahibi, engelli ve kimsesiz bireylere ve Başkanlık Makamının uygun görüşü ve onayı alınmış kamu kurum ve kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarına sıcak yemek, ekmek ve ihtiyaçlar doğrultusunda Başkanlıkça uygun görülen yeme-içme yardımlarını sunmak üzere Aşevinin kuruluş ve görevleri ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik Yenimahalle Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı Aşevini kapsar.
Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;

a) 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesinin (b) bendi 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 38’inci maddesinin (n) bendi, 53’üncü maddesinin dördüncü fıkrası ve 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine ve dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
Başkan : Yenimahalle Belediye Başkanını,
Başkanlık : Yenimahalle Belediye Başkanlığını,
Belediye : Yenimahalle Belediyesini,
Müdür : Yenimahalle Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürünü,
Müdürlük : Yenimahalle Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğünü,
Kurul : Ayni ve Nakdi Yardım Değerlendirme Kurulunu,
Aşevi : Yenimahalle Belediyesi Aşevini İfade eder.
Personel : Müdürlük emrinde görev yapan şef, ve diğer unvanlı veya unvansız tüm görevlileri ifade eder.

Kuruluş

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikle ve ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri yürütmek üzere,
Destek Hizmetler Müdürlüğüne bağlı olarak Aşevi kurulmuştur.

İkinci bölüm

Çalışma Esasları, Hizmet ve İşleyiş: Çalışma esasları

MADDE 5 – (1) Aşevinin Çalışma Esasları
a)Hizmetler, temel insan haklarına saygılı ve gizlilik esasına uygun sunulur.
b)Ayni ve Nakdi Yardım Değerlendirme Kurulunca aşevi hizmeti verilmesi uygun bulunan ve kayıt altına alınan ihtiyaç sahibi vatandaşlara, onayı alınmış kamu kurumlarına ve kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarına karşılıksız olarak sıcak yemek hizmeti verilir.
c)Yemek türü ve miktarı bir kişinin ihtiyacı olan günlük kalori miktarına göre Diyetisyen/Gıda Mühendisi tarafından aylık menülerle belirlenir.
ç)Üretime göre alınacak malzeme ve gıdaların ürün özellikleri teknik şartname ile belirlenir. Belirlenen miktarlara göre alımlar ihale usulüne uygun yürütülür.
d)Tüm ürünlerimizin talepleri bu teknik şartname esaslarına göre oluşturulur. Mal kabulleri firma sipariş listelerinde belirlenen zaman ve günde gıda mühendisi kontrolünde yapılır.
e)Aylık olarak hazırlanan ürün talep formları ve ürün kabul formları el yazısı ve bilgisayar çıktısı olarak muhafaza edilir.
f)Aşevi hizmeti alan vatandaşların sorunları dinlenir, sorunlara çözüm aranır ve gerekli kurum ve kuruluşlara yönlendirilmesi yapılır.
g)Yemek teslimi yapılacak zaman dilimi dağıtım görevlisi ile belirlenerek 5 dakika önce veya 5 dakika sonra olabileceği vatandaşa belirtilir.
ğ)Sefer taslarını kaybeden vatandaşlar konu hakkında uyarılır ve bu durum tutanakla kayıt altına alınır.
h)Aşevi hizmetinden 6 ay faydalanan vatandaşın sosyal incelemesi güncellenir, Ayni ve NakdiYardım Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilir, kişinin ihtiyaç durumunun kalmadığı tespit edildiği takdirde Aşevi hizmeti sonlandırılır.
ı)Her gün menüye tabi olarak bir gün önceden ön hazırlığı yapılan 3 çeşit yemek pişirilir. Sıcak yemekler sefer taslarına doldurularak ekmeği ile birlikte ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya hazır hale getirilir.
i)Üretilen yemeği üretim yerinden tüketim yerine kadar uygun ısıda ulaştırabilmek için; ürün taşıma bölümünün duvarları, tavan, taban ve kapıları iç ortam ile dış ortam arasındaki ısı transferini en aza indirecek şekilde yalıtımı yapılmış kapalı kasa frigorifik dağıtım araçları kullanılır. Ürün dağıtımı bittiğinde günlük olarak dağıtım araçlarında uygun kimyasallar kullanılarak bir sonraki servis için hijyenik koşullar sağlanır.
j)Hizmet sunumunda vatandaştan bir gün önce boşalan sefer tası geri alındıktan sonra dolu sefer tası verilir.
k)Aşevi üretimleri diyetisyen ve gıda mühendisleri eşliğinde teknik ve hijyenik koşullara uygun olarak yapılır.
l)Hizmet sürecinde her türlü güvenlik tedbiri alınır, bütün çalışanların iş güvenliği ve iş sağlığı ile ilgili iş ve işlemleri mevzuatlara uygun olarak yapılır.
(2) Hizmet alanların hakları:
a)Aşevi hizmetinden yararlanan kişi, aile veya yasal temsilcileri veya kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hizmet alımından önce verilecek hizmet ile ilgili sözlü olarak bilgilendirilir.
b)Aşevi hizmetinden yararlanan kişilerin veya yasal temsilcilerinin verilecek hizmetten yararlanma ve yararlanmama hakkı vardır.

Aşevinde sunulan hizmetler ve nitelikleri

MADDE 6 – (1) Aşevinde Sunulan Hizmetler ve Nitelikleri
a)Ekonomik yoksunluk içinde olan ya da sağlıklı beslenme sorunu yaşayan evinde mutfak donanımı olmayan, evinde kendi yemeğini pişirmesini engelleyici sağlık sorunları bulunan engelli kimsesiz vb. ihtiyaç sahibi, bireylere günlük sıcak yemek ve ekmek hizmeti vermek,
b)Başkanlıkça uygun bulunup onayları alınmış kamu kurum ve kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarına sıcak yemek ve ekmek hizmeti vermek,
c)Belirli gün ve haftalarda, Başkanlık onayı ile sosyal etkinliklere aşure, helva, kumanya, kahvaltı ve sıcak yemek v.b. hizmeti vermek,
ç)Bir mekanda yaşayan vatandaşlar için Başkanlıkça belirlenen noktalarda sıcak çorba dağıtımıyapmak,
d)Doğal afet nedeniyle mağdur durumdaki vatandaşlara sıcak çorba ve sıcak yemek dağıtımı yapmak,
e)Aşevinden uzak ilçelerde olağanüstü hal ve durumlarda (sel, fırtına, yangın, deprem vb.doğal afet durumlarında) ya da bölgede gerçekleştirilecek geniş katılımlı etkinliklerde ihtiyaç durumuna göre sıcak yemek hizmetinin oluşturulacak mobil sahra mutfak hizmet ile aşevi hizmeti verilir.
(2) Birinci fıkrada sayılan görevler vatandaşların ihtiyaçları da dikkate alınarak Yenimahalle Belediyesinin bütçe imkânları çerçevesinde yerine getirilir.

İşleyiş

MADDE 7 – (1) Başvuru
a)Aşevi hizmetinden faydalanmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşlar Destek Hizmetleri Müdürlüğü Aşevi Birimine şahsen başvuruda bulunur.
b)Mahalle muhtarı, zabıta, polis veya duyarlı vatandaşların şahsen veya telefonla mağduriyet ve ihtiyaç bildirmesi veya görsel ya da yazılı basında çıkan ihtiyaç sahibi vatandaş haberleri ihbar kabul edilip Destek Hizmetleri Müdürlüğü Aşevi Birimince başvuru açılır.
c)Resmi kurum ve sivil toplum kuruluşları dilekçe ile Müdürlüğe başvuruda bulunur.
(2) İlk Görüşme
Aşevi talebi bulunan ihtiyaç sahibi vatandaşlar veya temsilcileri ile ilk görüşmeyi ilgili personel gerçekleştirir. İlk görüşme sonucunda Destek Hizmetleri Müdürlüğü hizmet modelleri doğrultusunda sosyal inceleme için personel yönlendirilir.
(3) Sosyal İnceleme
İlgili personelce vatandaşın ikametgâh adresinde sosyal incelmesi gerçekleştirilir. İnceleme sonucu rapor tutulur. Personelin raporu ve kanaati doğrultusunda Aşevi uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla kurula sunulur. Kurul tarafından onaylanan kararlar doğrultusunda kayıt açılır. Talepleri kurul tarafından olumlu onaylanmayan başvuruların sonuçları hakkında vatandaşlar veya temsilciler gerekçeli kararlarıyla bilgilendirilir.
(4)Kayıt Dosyası
a) Hizmet alan her kişi için bir kayıt dosyası açılır. Açılan dosyada gerekli görülen vatandaş için varsa engel durumunu gösterir engelli raporu fotokopisi, kronik hastalık durumunu belirten epikriz, nüfus bilgilerinin yer aldığı belge, kira kontratı, SGK hizmet dökümü, evde öğrenci olması halinde öğrenci belgesi gibi bilgi ve belgeler saklanır. Kişiye ait değişen tüm bilgiler 6 ayda bir güncellenerek bu dosyada yer alır.
b)Kişiye ait bilgiler sisteme giriş yapılır. Hizmet periyodları ilgili personel tarafından düzenlenir.
c)Kayıt dosyası, kişiye hizmet verilmemesi veya kişiye verilen hizmetin sonlandırılması durumunda beş yıl süre ile arşivde saklanır.
ç)Aşevinden hizmet alan kişilerin kimlik bilgileri, yaşadıkları sorunlar ve öngörülen mesleki çalışmalarla ilgili bilgiler mahkeme kararı dışında gizlilik ilkesine uygun olarak saklanır, açıklanamaz, kayıt sisteminde, mesleki yönlendirme çalışmalarında gizlilik ilkesine uyulur.
(5) Hizmetin sonlandırılması
a)Yemek alan vatandaşların yemek alamayacağı zamanları Aşevine bildirmesi gerektiği belirtilir, vatandaş geçerli mazereti olmadan 2 gün yemek almadığı takdirde 3’üncü gün yemek hizmeti sonlandırılır.
b)Yemekten kendi isteği ile vazgeçmek isteyen vatandaştan imzalı dilekçe alınır.
c)Yemeklerini sürekli düzensiz alan ve uzun süre (3 ay) ikametgâhında bulunmayan vatandaşların yemeği tutanak tutularak veya kurul kararı ile sonlandırılır.
ç)Aşevi hizmetinden 6 ay faydalanan vatandaşın sosyal incelemesi güncellenir, Ayni ve Nakdi Yardım Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilir, kişinin ihtiyaç durumunun kalmadığının tespiti halinde Aşevi hizmeti sonlandırılır.
(6) Çalışma gün ve saatleri
Aşevinde kesintisiz hizmet akışı sağlanır. Resmi tatillerde ve kuruluşun bakım, tadilat durumlarında ve diğer sebeplerle Başkanlık onayı ile hizmete ara verilir. Hizmet alan kurum ve vatandaşlar, bu durumdan bilgilendirilir.

Üçüncü bölüm

Personelin Görev, Yetki ve Sorumlulukları: Personel

MADDE 8 – (1) Aşevinde aşağıda belirtilen personel görev yapar

a)Gıda Mühendisi ya da Diyetisyen, Müdürlükçe uygun görülen sosyal serviste görevlendirilecek personel,
b)Asgari lise mezunu olan büro hizmeti verebilecek personel,
c)Aşçı, Şoför, Servis Elemanı,
ç)Aydınlatma, ısıtma, temizlik ve benzeri her türlü idarî hizmeti yürütmekle görevli personel,
d)Müdürlük tarafından ihtiyaca göre tespit edilecek diğer personel.
(2)Aşevinde şef unvanlı personel veya şef olarak görevlendirilen personel ile madde 8 (1)’de belirtilen branşlardaki personel hizmet biriminin sorumlusu olarak görev yapabilir. Birim sorumlusu, Aşevi yönetiminden sorumludur. Bu amaçla personeli görevlendirir ve personelin mevzuata uygun olarak çalışmasını temin eder.
(3) Personel sayısı Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından belirlenir.
Aşevi birim sorumlusunun yetki ve sorumlulukları

MADDE 9 – (1) Aşevi Birim Sorumlusu görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır;
a)Aşevinin üretim ve dağıtımının koordinasyonun başında bulunmak,
b)Personelin görev takip çizelgelerini düzenleyerek, zamanında ilgili makamlara göndermek,
c)Aşevinden hizmet alan kişilerin taleplerini, dilek ve şikâyetlerini dinlemek ve Müdürlüğe bildirmek,
ç)Aşevinin aylık ve yıllık çalışma raporlarını hazırlamak ve müdürlüğe bildirmek,
d)Aşevinde görevli personelin verimli ve düzenli çalışmasını sağlamak,
e)Demirbaş eşya ve malzemenin ilgili personellerce iyi korunup kullanılmasını sağlamak,
f)Birim personelinin özlük hakları ile ilgili işlerin yürütülmesini sağlamak,
g)Verilen görevleri TSE-ISO 9001 sistemine uygun yürütmek,
ğ)Biriminde her türlü güvenlik tedbirinin alınmasını sağlamak, bütün çalışanların iş güvenliği ve iş sağlığı ile ilgili iş ve işlemlerini mevzuatlara uygun olarak yapmak,
h)Müdürlük tarafından kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Gıda mühendisi görev ve sorumlulukları
MADDE 10 – (1) Gıda Mühendisinin görev ve sorumlulukları şunlardır:
a)Üretim alanında ve üretimle ilgili tüm personelin görev ve pozisyon tanımlarına uygun çalışmalarını sağlamak ve iş takibini yapmak,
b)Yemek üretimini, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetlemek ve kalite kontrolünü yaparak yemeklerden ilgili numuneleri almak ve gereken yasal süre boyunca muhafaza etmek,
c)Malzeme alımında, iç birimlerden talep alma ve sevkiyatında, malzeme tutanakları hazırlamak,
ç)Verilen görevleri TSE-ISO 9001 sistemine uygun yürütmek,
d)Biriminde her türlü güvenlik tedbirinin alınmasını sağlamak, bütün çalışanların iş güvenliği ve iş sağlığı ile ilgili iş ve işlemlerini mevzuatlara uygun olarak yapmak,
e)Müdürlük tarafından kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Diyetisyenin görev ve sorumlulukları

MADDE 11 – (1)Diyetisyenin görevleri şunlardır:
a)Aşevinin aylık menülerini yapmak; aşçılar ile iş birliği içinde bulunmak,
b)Dolum esnasında dolumun başında bulunmak ve gramaj ve kalori hesabını insan sağlığına uygun şekilde belirlemek,
c)Yemek üretimini, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetlemek ve kalite kontrolünü yaparak yemeklerden ilgili numuneleri almak ve gereken yasal süre boyunca muhafaza etmek,
ç)Verilen görevleri TSE-ISO 9001 sistemine uygun yürütmek,
d)Müdürlük tarafından kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Meslek elemanın görev ve sorumlulukları

MADDE 12 – (1)Meslek elemanının görevleri şunlardır:
a) Aşevine yemek hizmeti almak için yapılan müracaatların ilk görüşmelerini yapmak ve sosyal servis birimine bilgi vermek,
b) Müdürlük bilgisi dâhilinde Sosyal Servisten yönlendirilen Aşevi hizmet taleplerinin sosyal incelemesini gerçekleştirmek ve sosyal inceleme raporlarını kayıt altına alarak kurula sunmak,
c)Hizmet alan vatandaşların 6 ayda bir sosyal incelemesini tekrarlamak, öneri ve şikâyetleri çözüm odaklı dinlemek ve ilgili Müdürlüğe yönlendirerek Müdürlüğe bilgi vermek.
ç)Genelge ve talimatlarla belirlenen görev tanımları içerisindeki diğer görevleri ve Müdürlük tarafından verilecek görevleri yapmak,
Aşçının görev ve sorumlulukları

MADDE 13 – (1)Aşçının görev ve sorumlulukları şunlardır:
a)Yemeklerin ön hazırlığı ve günlük yemek üretimini ve gerekli hijyen koşullarını sağlanmak,
b)Tüketimleri belgelendirmek ve gıda mühendisine/diyetisyene düzenli olarak bildirmek,
c)Verilen görevleri TSE-ISO 9001 sistemine uygun yürütmek,
ç)Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Servis ve temizlik personelinin görev ve sorumlulukları

MADDE 14 – (1)Servis ve temizlik personelinin görevleri şunlardır:
a)Hizmet Biriminin temizliğini hijyen kurallarına uygun olarak yapmak,
b)Kullanılan araç gereç, sefer tası ve kazanların temizliğini sağlamak,
c)Temizlik malzemesi ihtiyaçlarını tespit edip birim sorumlusuna bildirmek,
ç)Verilen görevleri TSE-ISO 9001 sistemine uygun yürütmek,
d)Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Şoför ve dağıtım personelinin görev ve sorumlulukları

MADDE 15 – (1)Şoför ve dağıtım personelinin görev ve sorumlulukları şunlardır:
a)Yemeklerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında göreve hazır bulunmak,
b)Günlük programa çıkmadan önce gidilecek adresler ile ilgili olarak haritadan ön çalışma yapmak,
c)Herhangi bir kaza durumunda kaza tutanağı tutarak birim sorumlusu ve ilgililere bildirmek,
ç)Dağıtım sonrası uygun kimyasalları kullanarak bir sonraki servis için aracın hijyenik koşullarını sağlamak, vatandaşlara yemek tesliminde gerekli kişisel hijyene dikkat etmek,
d)Verilen görevleri TSE-ISO 9001 sistemine uygun yürütmek,
e)Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Dördüncü bölüm

Yürürlük ve Yürütme Yürürlük

MADDE 16 – (1) Sayıştay’ın görüşü alınan bu Yönetmelik ilanı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yenimahalle Belediye Başkanı yürütür

ilan.gov.tr/ilan/1085058/tebligat-ve-duyurular-kurumsal-tebligat-ve-duyurular-yenimahalle-belediyesi-asevi-calisma-usul-ve-esaslari-hakkinda-yonetmelik-duyurusu

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir