Yaşam süresi uzadı!

yaşlı, huzurevi, el, eller, geriatri

Ortalama yaşam süreleri, ülkelerdeki sağlık statüsünün önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) ve Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu (EFPIA) iş birliğinde, IQVIA tarafından hazırlanan Türkiye İlaç Sektörü Raporu’nda yer alan verilere bakıldığında Japonya 84,5 yıl ile en yüksek ortalama yaşam süresine sahipken Türkiye’de bu süre 78,6 yıl. Ayrıca, son 40 yılda ortalama yaşam süresinde en çok artış gösteren ülkelerden birinin Türkiye olduğu görülüyor.

Raporda temel sağlık göstergelerinden birim nüfus içinde toplam ölüm oranı, kanser kaynaklı ölüm oranı, inme kaynaklı ölüm oranı ve bebek ölüm oranlarının ülkelere göre kıyaslamasına da yer verildi. Buna göre en düşük toplam ölüm oranına sahip ilk 3 ülke sırasıyla Japonya, Güney Kore ve Avustralya idi. 100 bin nüfusta 969 ölüm kaydedilen Türkiye, karşılaştırma yapılan 34 OECD ülkesi arasında en düşük ölüme sahip 18. ülke oldu. Ölüm nedenlerine bakıldığında, Türkiye’de her yıl 100 bin kişiden 154’ü kanser nedeniyle, 384’ü inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Birim nüfusa göre kanser kaynaklı ölüm sayısının Türkiye’de diğer ülkelere göre daha düşük olduğu gözleniyor.

Yeni doğan ölüm oranı düşük olan Avrupa ülkelerinde bir yılda 1000 yeni doğanda kaydedilen ölüm oranı genellikle 1-3 arasında. Türkiye ise 9,1 yeni doğan ölüm oranı ile birçok Avrupa ülkesinin ve OECD ortalamasının üzerinde yeni doğan ölüm oranına sahip.

medimagazin.com.tr/guncel/turkiyede-yasam-suresi-son-40-yilda-artis-gosterdi-108875

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir