Sağlıkçılar kolay mı atanıyor, diyetisyenlerde durum nasıl?

Sağlık Bakanlığı yeni logo

Sağlık çalışanlarının atamaları kolay mı? Yıllardır dilden düşmeyen en kolay sağlıkçılar atanıyor lafı gerçekten doğru mu? Bu meseleyi anlatmadan önce sizlerle birkaç şey konuşmak istiyorum. Bu yazıyı okuyorsanız ya çoktan sağlıkçı olmuşsunuzdur ya olmayı planlıyorsunuzdur ya da bir yakınınız bunlardan birisidir. Bu yüzden yazıma sağlıkçı nedir? Ne iş yapar? Bunları anlatarak başlamak istiyorum.

Ülkemizde yapılan en büyük hatalardan birisi meslek seçimi. Ünlü yazarlardan birisi hayattaki en büyük kararlardan bahsederken evlilik ve meslek seçimini ilk 2 sıraya koymuş. Meslek seçimi hayatınız boyunca sizi etkileyecek ve ailenizi etkileyecektir. Ülkemizde birçok gencimiz ve aileleri meslek seçimi yaparken maddi kazanç, toplumda saygınlık gibi önemli fakat en önemlisi olmayan kriterleri baz alıyor. Bu yüzdendir ki çocuklarımızın hayali hep doktor, öğretmen, mühendis gibi meslekler oluyor. Bu saydıklarımın hepsi çok önemli ve güzel meslekler ancak unutulmamalı ki ülkemizin ve dünyamızın camcı, kuaför, marangoz gibi meslekleri icra eden insanlara da ihtiyacı var.

Bu yazdıklarımdan, ne yani? Okumayalım mı? Çocuklarımızı okutmayalım mı? Okula gitmeyip tamirci mi olayım?” gibi soruları kafanızdan geçirdiğinizi duyuyorum. Ancak bahsettiğim şey bu değil.

Herkes en başarılı olacağı mesleği seçtiğinde daha mutlu bir dünya mümkün. Şimdi konumuzu fazla dağıtmadan ana meselemize gelelim.

Sağlıkçı kimdir?

Sağlıkçı demek hayat kurtarmak ya da hayat kurtarmanın bir parçası olmaktır. Eşin ve çocuklarınla Pazar kahvaltısı yapmak yerine yoğun bakımda bir hastanın alt bezini değiştiriyor olmaktır. CPR odasında saniyelerle mücadele ederken yaşayabileceğin tecrübedir. Saatlerce uykusuz kalmaktır bazen. İşini en doğru şekilde yapmak isterken hasta yakınlarının fiziksel şiddetine maruz kalmaktır çoğu zaman. Tüm bunlar ve daha fazlası bir sağlık çalışanın mesleki hayatı boyunca sürekli göreceği, yaşayacağı durumlardır.

Sağlık çalışanları bilirler ki yaptıkları iş hem dünyanın en güzel işi hem de dünyanın en berbat işidir. Velhasılıkelam kesinlikle sevmeden yapılacak bir iş değildir.

Sağlık bölümleri

Sağlık çalışanı olmak isterseniz ülkemizde birçok sağlık bölümü bulunuyor. Herkesin bildiği Tıp, Hemşirelik, Fizyoterapi gibi mesleklerin haricinde çok az bilinen ve çok değerli olan Odyometri, Ergoterapi, Podoloji gibi bölümlerde bulunmaktadır. Sağlık alanı gerçekten inanılmaz büyüktür.

Onlarca sağlık bölümü olduğundan tüm bu bölümlerden mezun olan kişilerin okurken yaşadığı zorluklar, atama puanları, mesleki zorlukları değişkenlik göstermektedir. Örneğin Tıp fakültesinde okumanız için üniversite sınavında çok iyi bir derece yapmanız gerekirken Diyaliz teknikeri olabilmek için barajın bir tık üstünde bir puan almanız bile yeterli olabilmektedir.

Buna karşılık Tıp fakültesinden mezun olduğunuzda direkt olarak devlet kurumunda çalışmaya başlayıp (ülkemiz maaş aralıklarına göre) iyi bir maaş alabilirken, Diyaliz teknikeri olduğunuzda yıllarca atama bekleyebilir ya da şanslıysanız özel bir kurumda zar zor bulduğunuz işe asgari ücret ile devam edebilirsiniz.

Atama sayıları

2020 yılında son yapılan atama sayılarını paylaşarak bu konuda az çok fikir sahibi olmanızı sağlayabiliriz. Sağlık bakanlığı 2020/14 atamasında lisans sağlık bölümlerine şu şekilde kontenjan açmıştır:

  • Toplam kontenjan: 8.096
  • Hemşire: 5.950
  • Ebe: 1.700
  • Psikolog: 100
  • Fizyoterapist: 85
  • Diyetisyen: 62

Geriye kalan kontenjanlar ise 8 farklı lisans bölümüne ayrılmıştı. Aslında birkaç bölüm haricinde atama sayıları çok düşük diyebiliriz. Haliyle atama sayıları az olan bölümlerden atanabilmek için KPSS sınavında gerçekten çok iyi puanlar almanız gerekmektedir.

Eğer lisans hemşirelik okuduysanız ileride ne olacağı bilinmez ama bulunduğumu dönem içerisinde 65 ve üzeri KPSS puanıyla atanma şansınız oldukça yüksek. Lisans ebelik okuduysanız 60 KPSS puanıyla bile atanma şansınız olabilir. Diyetisyen olduysanız gerçekten sıkı çalışmanız gerekmekte. Çünkü en son alımda en düşük puan ile atanan öğrenci neredeyse 90 KPSS puanıyla atanmış.

Sağlık çalışanları ne kadar maaş alır?

Devlet kurumlarına atanmış iseniz ortalama 4.000 – 7.000 ₺ arasında bir maaş alabilirsiniz. Bahsedilen fiyat aralığı ortalamadır ve Tıp fakültesi mezunları dahil edilmemiştir. Atanan sağlık çalışanlarının maaşları çalıştıkları birime, mesai durumlarına, kıdemlerine ve çalıştıkları hastanenin döner sermayesine bağlı olarak çok fazla değişkenlik gösterebilmekte.

Örneğin Acil serviste çalışan bir hemşire ‘acil farkı’ olarak tabir ettiğimiz cüzi de olsa ek bir ödeme almaktadır. Özel kurumlarda ise maaş aralığı daha değişkendir. Ortalama bir şey söylemek çok doğru olmaz ancak özel kurumalarda yeni mezun sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı asgari ücret ile işe başlamakta. Öte yandan kendini belirli bir alanda yetiştirmiş, uzun süreli tecrübeleri olan ve kendini kanıtlamış bir sağlık çalışanı 10.000 – 15.000 ₺ gibi bir maaş ile özel kurumlarda çalışabilmektedir.

Değerli okurumuz, bu yazımda işinize yarayacağını düşündüğüm birçok bilgiyi sizlere aktarmaya gayret gösterdim. Yazdıklarıma göre sağlıkçılar zor mu, kolay mı atanıyor bunun cevabını siz verin. Sağlık çalışanı olmak çok güzel bir duygudur. Özellikle hayat kurtarmanın verdiği mutluluğu bir kere yaşadığınızda mesleğinize daha da bağlanacaksınız. Ama unutmayın ki her meslekte olduğundan daha fazla zorluk vardır bu sektörde. Emeğinizin karşılığını çoğu zaman alamazsınız. 36 saat nöbet tuttuğunu gördüğüm meslektaşlarımız oldu.

Meslek seçiminizi iyi yapın ve hayatınız boyunca sıkılarak, istemeyerek yapacağınız bir meslek edinmeyin. Hepinize bol sağlıklı günler dilerim.

Mustafa DAŞTAN · Sağlıkçıyız Biz Platformu Kurucusu, saglikciyizbiz.com/read-haber/1315-saglikci-atamalari-kolay-mi.html

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir