Peptik ülserde beslenme tedavisi

Sindirim sisteminin gastrik sekresyonunun erişebildiği bölümde oluşan akut veya kronik ülserasyondur.

mide fesadı, mide fesadı nedir, mide fesadı belirtileri, hangi gıdalar mide fesadı yapar, mide fesadını önleme, mide fesadına ne iyi gelir, mide fesatı

Peptik ülser özefagus alt ucunda, midede ve duedenumda görülebilir. Akut ülserin bulguları nispeten şiddetli olup ani başlar ve kısa sürer.

mide ülseri

Kronik ülserin ise bulguları yavaş yavaş başlar ve kronik bir seyir gösterir. Ülserin görülme sıklığı % 10’dur ve erkeklerde daha sık görülür.

mide fesadı, mide fesadı nedir, mide fesadı belirtileri, hangi gıdalar mide fesadı yapar, mide fesadını önleme, mide fesadına ne iyi gelir, mide fesatı

Etyolojik faktörler arasında helicobacter pylori sık görülür. Gastrik asit, pepsin salgısı, dışında aspirin gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar da ülsere neden olan yardımcı faktörlerdir. Gastrik mukozayı irrite ederek kanamaya ve ülserasyona neden olurlar.

diyetisyenler, beslenme uzmanları, diyet doktorları, beslenme ve diyet uzmanları

Ülserin klinik bulguları

1. Karın ağrısı
2. Özellikle yemek sonrası kusma
3. Ağızdan ve dışkıdan kan gelmesi
4. Bulantı
5. Besinin ağıza geri gelmesi
6. Yanma
7. Geğirme
8. Karında dolgunluk
9. İştah bozuklukları

hekim sağlık doktor

Ülserde beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?

  • Yemek saatleri belirli ve düzenli olmalıdır.
  • Üç ana öğün tüketilmelidir.
  • Rafine karbonhidratların olumsuz etkileri vardır. Şeker bazı hastalarda midede yanmaya neden olduğundan şeker tüketimi azaltılmalıdır.
  • Doku onarımı ve yapımı için proteinden zengin besinler tüketilmelidir.
  • Yağların, özellikle bitkisel sıvı yağların olumlu etkileri vardır.
  • Diyetisyen denetiminde hazırlanan beslenme tedavisi, enerji ve besin öğeleri bakımından yeterli ve dengeli olur.
  • Süt gastrik asit salgısını arttırıcı etkiye sahiptir. Ülserli kişiler sütü normal miktarlarda fakat yanında bir başka besinle tüketmelidirler.
  • Tuz gastrik mukozayı olumsuz yönde etkilediği için normal oranlarda tüketilmeli, tuzlanmış, salamura besinler azaltılmalıdır.
  • Acı baharatlar mide mukozasında harabiyete neden olabilmektedir. Bu nedenle acı baharatlardan kaçınılmalıdır.
  • Kahvede bulunan kafein gastrik asit ve pepsin salınımını artırır, sindirim güçlüğüne neden olabilir. Bu nedenle çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.
  • Alkol mukozal direnci azaltır, gastrik asit salgısını uyarır. Bu nedenle tüketilmemelidir.
  • Asitli meyve suları dispepsi (hazımsızlık) ve gastrik reflüye sebep olabileceğinden çok az tüketilmeli ya da tüketilmemelidir.
  • Ülserli hastaların uzun süre aç kalması mukozal direnci azaltır, bu nedenle uzun süre aç kalınmamalıdır.
  • Dahası için beslenme uzmanı/diyetisyen ile görüşmelisiniz.

diyetisyen derya belli, diyetisyen derya belli kimdir, diyetisyen derya belli yazıları, diyetisyen derya belli makaleleri, diyetisyen derya belli iletişim, diyetisyen derya belli randevu, diyetisyen derya belli muayenehanesi, diyetisyen derya belli diyeti, diyetisyen derya belli ücreti, diyetisyen derya belli seans ücreti

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-derya-belli” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir