Bana “diyetisyen” demeyin!

diyetisyen korkusu, diyet korkusu, diyet listesi uygulama, diyet psikolojisi, diyet motivsyonu, diaita, diaita nedir, diaita ne demek, diaita nın anlamı, diaita means,

Diyet, diyetisyen tarafından bireyin günlük beslenme düzenini oluşturulması demektir. Diyetin gayesi, yalnızca kilo vermek değildir.

Diyet “yaşam tarzı” manasında “diaita”dan türemiştir. Oysa “zayıflama diyeti” veya “zayıflama diyet listesi” farklı bir listedir. Bazı kişiler bu “liste”  yöntemine hiç uygun olmayabilir. Kişinin eline verilen liste onun bu işi ödev gibi algılamasına neden olmaktadır.

Diyetisyen, sağlık ile ilişkili bir  yükseköğretim kurumunun Beslenme ve Diyetetik bölümünde, 4 yıllık eğitim-öğretim programını tamamlayarak lisans derecesi almış sağlık personelidir. Görevi, hastaların beslenmelerini düzenleyip, toplu beslenmelerde menü plan ve programlarını oluşturmaktır.

Sıkça karşılaştığımız bu sorun esasen bireyin kişilik yapısına dayanır. Bu yapıdaki bireyler zaten her işi erteleyerek son anda yapan, çok iyi yapamayacağından kaygılanan, kaygı duyduğu için ise işe yaklaşmaktan sürekli kaçınan, kaçamadıkları noktada bu işlerini zorla bitirmeye çalışan bireylerdir.

Bu mükemmeliyetçi ve kaygılı yapı beslenme düzenine de yansır. Yaşamlarının bir dönemlerinde çok sıkı diyetler bulunur ve bu sıkı diyet sonrası ciddi bir kilo alımı söz konusudur: birey kilo vermeyi bazen her şeyden çok ister lakin herhangi bir otoritenin ona verdiği bu listeler onun için okul ödevlerinden farksızdır ve eskiden ne yaşıyorsa aynısını beslenme düzenini yenilerken de yaşamaya başlar.

  1. Yediği şeyler için pişmanlıkları büyür,
  2. Ödevini yapamadığı için kendini yetersiz hisseder ve
  3. Bulabileceği en kolay noktada bu işi bırakır. Diyeti bırakana kadar ise, bir savaş misali günlerini geçirir.

Bu kişilerle görüşme yaparken en önemli noktaysa, diyetin yani hazırlanan tıbbi beslenme tedavisinin bir ödev olmadığını ve bir liste ile bunun kontrol edilmeyeceği güvenini verebilmektir.

Diyetisyen için kontrol sağlanmadan bir düzen nasıl oluşturulabilir diye düşünebilirsiniz. Oysa bu kişilerin hazırlık dönemleri uzundur. Bu dönem içerisinde yalnızca yediklerini anlatma, kişiyi bilgilendirme ve o odayı bilgi alabileceği ve kendi idare ettiği bir yer haline getirme ilerleyen dönemde beslenme düzeninin kontrolünü eline almasına, sorumluluk almasına ve  odayı güvenilir bir yer olarak benimsemesine yardımcı olur. Çalışma daha sonra başlayabilir Bu nedenle böyle kişilerde listeler yerine işin anlamını anlatmak ve birlikte benimsemek oldukça işe yarayacak ve bireye uzun süredir yıkamadığı kalıpları aşarak diyetisyeni ile beraber sağlıklı yaşama adım atmasını sağlayacaktır.

Zayıflamak için ihtiyaç duyduğunuz enerji sadece size özeldir ve bir kişinin zayıflamasını sağlayan bir diyet başka bir kişinin kilo almasına bile neden olabilir.

Diyetkolik

Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir