Beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimi uyku kalitesini nasıl etkiliyor?

uyku, kadın, yatak

Stres, beslenme sorunları ve yeterli fiziksel aktivite yapmamak gibi birçok etken, uyku kalitesini de etkileyebiliyor. Günümüzde yoğun çalışma saatlerinin getirdiği fiziksel ve mental stres, uykuya yansıyor ve uzun süre deliksiz uyuduğunu düşünen bireyler bile yataktan dinlenmemiş kalkıyor. Her iki kişiden biri yaşamın belirli dönemlerinde uykusuzluk sorunu yaşayabiliyor.

Uyku bozukluklarının, birçok kronik hastalık riskini arttırdığı belirtilmekte. Örneğin uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve grelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabiliyor. Uykusuzluk ile iştahı ve besin alımını arttıran grelin hormonu seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonu baskılanıyor ve bunun sonucunda şişmanlık riski artıyor. Şişmanlık ise uykuda ortaya çıkan, 10 saniye ve daha uzun süreli solunum durmasına yol açan uyku apnesi riskinde artışa neden oluyor. Uyku apnesi, uyku kalitesini düşürmekle birlikte, kalp-damar hastalıkları ve inme riskini arttırabiliyor. Şeker hastalığı, enfeksiyon hastalıklar, yüksek tansiyon, astım, artrit, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları görülme riski de uykusuzluk ile artabiliyor. Tüm bunlara ek olarak, yaşam kalitesini düşürerek yorgun ve verimsiz hissetmenize hafıza ve odaklanma problemlerine de yol açabiliyor.

Yetersiz ve kalitesiz uyku, iş veya sosyal yaşamda sorunlara, unutkanlık ve hatta iş kazalarına sebebiyet verecek düzeyde dalgınlığa sebep olabilir. Peki beslenme alışkanlıkları uykusuzluk ile ilişkili mi? Beslenme ve uyku kalitesi birbiri ile oldukça ilişkilidir. Gün içinde ve özellikle uykudan önceki besin ve içecek seçimlerinin, uykusuzluğa neden olabildiği bilinmektedir.

sabriulkerfoundation.org/TR/uyku

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir