Obezite cerrahisi ekibine diyetisyen de katıldı

ameliyat, cerrahi, obezite cerrahisi, bariatrik cerrahi

Obezite ameliyatlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile birlikte hazırlanan yeni protokole göre vücut kütle endeksi 30’un altında olan hastalar kesinlikle operasyona alınmayacak.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşırı şişmanlık ve obezite yaygın bir sorun… Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Türkiye’deki araştırmalara göre, ülkemizde her 3 kişiden 1’i obez… Durum böyle olunca sosyal medya, internet, TV reklamlarına denk geldiğimiz obezite ameliyatlarına büyük bir rağbet oluyor. Zaman zaman ölüme varan tehlikeli sonuçlar nedeniyle tartışılan obezite cerrahisine yönelik, Sağlık Bakanlığı’nın yayına hazırladığı yeni protokol, cerrahi müdahale için bazı ek kıstaslar içeriyor.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Obezite ve Metabolik Cerrahi Klinik Protokolünde vücut kütle endeksi:

  • 40’ın üstü doğrudan,
  • 35 ve üstü en az bir hastalığı olanlar,
  • vücut kitle endeksi 30-35 arasına bazı çok özel durumlarda ameliyat olabileceği belirtildi.

Bu protokolde kesin olarak vücut kütle endeksi 30’un altı hastalara ameliyat yapılamayacağı netleştirildi. Protokol, ameliyatlar için var olan 18-65 yaş sınırında da yeniliğe gitti.

Ekipte “diyetisyen mutlaka bulunmalı” dendi

Çocuk endokrin onayı ile 18 yaşın altındaki çocukların uygun koşullarda obezite ameliyatları olabileceği belirtildi. Eskiden sadece psikiyatri onayı gerekli olan hastaların, şu an psikolojik davranış değerlendirmelerinin yapılması istendi. İçinde mutlaka diyetisyen bulunması gereken ameliyat eden ekibin hastaları takibini nasıl yapacağı, ne tür vitaminler önereceği, hangi tetkiklerin yapılacağı protokole konuldu.

Beslenme en az ameliyat kadar değerli

Beslenme ve takibin en az ameliyat kadar önemli olduğu vurgulanan protokolde ameliyat sonrası hastanın sıvı, vitamin alımı takip edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi önerildi. Protokolde,

Günde en az 60 gram veya 1.5 gram/kg protein alımı ideal vücut ağırlığına göre beslenmelidir, bireysel ihtiyaç durumunda gerekli görüldüğü takdirde daha yüksek miktarlarda protein alımının 2.1 gram/ kilogram değerlendirilir, denildi.

memurlar.net/haber/977617/obezite-ameliyati-oncesi-yeni-kriterler.html

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir