Kolye kararmaması için ne yapılır?

kolye, takı, gümüş, kadın

Tarih boyunca insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen takı türlerinden birisi de kolyelerdir. Birbirinden farklı tasarımlarda üretilen kolyeler hem değerli madenlerden hem de metal bileşenlerden üretilen pek çok farklı model seçeneğine sahiptir. Dolayısıyla bu takılar aracılığıyla estetik zevkinizi ve anlam yüklediğiniz nesneleri dış görünüşünüze yansıtmanız mümkündür.

Altın, gümüş ve diğer metal bileşenlerden üretilen kolye modelleri kullanım şartlarına bağlı olarak zamanla kararabilir. Ziynet eşyalarının şık görünümünü bozan bu problemin önüne geçmek için kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. “Kolye kararması için ne yapılır?” sorusunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazıda, metal takı kullanımı hakkında bilmeniz gereken diğer püf noktaları öğrenmeniz mümkündür.

Kolye kararmasını önleme

Başta gümüşten üretilen modeller olmak üzere kolyeler üzerinde kararma problemi ortaya çıkabilir. Bunun temel nedeni üretimde kullanılan bileşenin belirli koşullara ve maddelere karşı hassas olmasıdır. Dolayısıyla bu maddelerle etkileşime geçtiği takdirde takıda kararma görülür. Kararma problemine karşı önlem almak için kolyenizi temasından korumanız gereken başlıca madde ve bileşikler şunlardır:

  • Parfüm ve deodorantlar: Gündelik hayatta yoğun bir şekilde kullanılan parfüm ve deodorant gibi ürünlerin teması durumunda metal takıların yüzeyinde aşınma sorunu ortaya çıkar. Dolayısıyla deodorant gibi kimyasal bileşenleri kullanırken kolyenizi çıkardığınızdan emin olmanız oldukça önemlidir.
  • Ter ve deniz suyu: Yapısında yüksek oranlarda tuz barındıran ter ve deniz suyu gibi sıvılar gümüşün parlak yapısını bozar. Dolayısıyla aşırı terlediğinizde veya yüzmek için denize gittiğinizde ziynet eşyalarınızı çıkarmalısınız. Böylece sizin için önemli olan ziynet eşyalarınızı uzun yıllar boyu kararma probleminden koruyabilirsiniz.
  • Sabun ve bakım ürünleri: Gün içerisinde sıkça kullanılan sabun, şampuan ve diğer bakım malzemelerinin üretiminde sülfat adı verilen madde kullanılır. Metallerle temasa geçtiği vakit kararmaya neden olan bu maddenin kolyenizle temas etmemesine dikkat etmeniz gerekir.
  • Çamaşır suyu ve deterjanlar: Kuvvetli bazik maddelerden oluşan bileşenler metallerin aşınmasına neden olur. Başlıca temizlik malzemeleri arasında yer alan deterjan ve çamaşır suyu gibi ürünlerde baz oranı oldukça yüksektir. Dolayısıyla bu tip maddeleri kullanırken ziynet eşyalarınızı çıkarmalısınız.
  • Hava ile temas: Gümüş, yapısı gereği oksijenle temas sonucunda kararan bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla gümüşten üretilen kolyeleri muhafaza ederken dikkatli olunması gerekir. Bu noktada kolyenizi muhafaza ederken kararmaz bez veya korumalı takı kutuları kullanmanız faydalı olacaktır.

Tüm bu bileşiklerin kolyenizle temasa geçmemesine dikkat ederek takınızı kararmaya karşı koruyabilirsiniz. Böylece tarzınızı yansıtan özel tasarımlara sahip kolye modelleri ile uzun yıllar boyu kusursuz bir deneyim sürmeniz mümkün hale gelir.

Kararan kolye ve diğer takıları parlatma

Altın ve gümüş gibi bileşenlerden üretildiğinde kolye fiyatları oldukça yüksek rakamlara ulaşır. Bu nedenle kararan ziynet eşyalarınızı temizleyerek eski parlak görünümüne kavuşturmanız oldukça önemlidir. Her takının üretiminde kullanılan metale göre temizlik sürecinde kullanılan yöntemler bulunur. Bu adımları doğru bir biçimde takip ettiğiniz takdirde takınızı ev ortamında parlatabilirsiniz.

Altın kolyelerin kararması durumunda deterjanlı su yardımıyla temizlik yapmak mümkündür. İlk adım olarak bir kap içerisinde yeteri miktarda su ile bulaşık deterjanı karıştırmanız gerekir. Hemen ardından bir diş fırçası yardımıyla kararmış kısımları yavaş ve nazik bir şekilde fırçalamalısınız. Böylece takınızı şık görünümüne tekrardan kavuşturabilirsiniz.

Gümüş takılarınızda kararma problemiyle karşı karşıya kaldığınızda izlemeniz gereken yol özel temizlik sıvılarından geçer. Gümüşün üzerinde biriken kükürt ve kimyasal bileşenlerin temizlenmesine yardımcı olan bu sıvılar, kolyenizin işlem sırasında zarar görmesini önler.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir