Hindistan cevizi yağı: “Yararlı mı?”

hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi OZYA içerir. 2016 yılında Nutrition Reviews’de yayınlanan bir makaleye göre Hindistan cevizi yağı %92 oranında doymuş yağ içermektedir, bu oran tereyağından dahi fazladır.

Hindistan cevizi yağı; tereyağı, palm yağı ve hayvansal yağlarla birlikte sınıflandırılmıştır ayrıca bu makalede, son yıllarda hindistan cevizi yağının doymuş yağ oranı yüksek olan diğer besinlerle karşılaştırıldığında atipik davrandığı, insan sağlığına yararlı olduğunu iddia ederek orta zincirli trigliseridlere benzetildiği ancak hindistan cevizi yağının içerdiği bu trigliseridlerin literatürde bahsedilen orta zincirli trigliseridlerden emilimleri ve metabolizmaları bakımından farklı olduğu söylenmektedir.

Hindistan cevizi yağının PUFA içeriği yüksek olduğundan fazla tüketimi kolesterolü arttırabilir, KVH’a sebep olabilir. 2017’de American Heart Association yaptığı açıklamada Hindistan cevizi yağı ateroskleroz oluşmasında sığır eti kadar etki edebildiğini bildirilmiştir. Özellikle içerisine hindistan cevizi yağı eklenen tarifler, yemekler 180°C’nin üstünde pişirildiğinde yüksek miktarda trans yağ içerdiği söylenmektedir. Öte yandan yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğundan rahatlıkla kullanılabileceği söylenmektedir.

Bu çelişkilerin ortadan kalkması ve Diyet uzmanlarının halkı doğru bilinçlendirebilmesi için yeni çalışma ve araştırmalar yapılmalıdır.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir