Anal fistül ameliyatlarından sonra hasta, cerrahının ve diyetisyeninin tedaviye yönelik tüm önerilerini uygulamalıdır. Hastanın beslenme şekli, yara bakımı ve pansuman sırasında yapması gerekenler son derece önemlidir.
Anal fistül ameliyatı geçirmiş bir kişi beslenmesine dikkat etmelidir. Lifli besinler yemek ve bol su içmek anal fistül ameliyatı sonrası son derece önemlidir.
Tuvalet kağıdı kullanımı
Anal bölge ameliyatları sonrasında defekasyon sonrası tuvalet kağıdı ile yapılan makat temizliği ciddi bir tahrişe zemin oluşturabilir. Tuvalet kağıdı yerine suyla ya da ıslak mendille anal bölgenin temizlenmesi yararlı olacaktır.
Tuvalete çıkma alışkanlığı
Tuvalette dört dakikadan fazla kalmayın ve en önemlisi bunu alışkanlık hale getirin.
Yara bölgesinin iyileşmesi
Her ameliyatta olduğu gibi cerrahi girişim sırasında, operasyon bölgesinde en az hasar oluşmuş olması yara iyileşmesi açısından oldukça çok önemlidir.
Yaranın iyileşmesinde,
- hastalığın evresi,
- hastanın yara iyileşmesini geciktirecek kronik hastalıklarının varlığı,
- ameliyat bitiminde dokuların canlılığı ve kanlanması gibi birçok faktör etkili olmaktadır.
Makat ameliyatları sonrasında özellikle açık yaraların iyileşmesi, bir ya da iki aylık bir süre alabilmektedir.
Oturma banyosu
Normal anal fistül ameliyatlarından sonra oturma banyosu yapmak gerekir. Hastanın korku nedeniyle dışkılamasını ertelememesi gerekir. Oturma banyosu ılık su tutmak anlamına gelir. Ameliyattan sonra günde beş ya da altı defa oturma banyosu yapmak gerekir.
Oturma banyosu nasıl yapılır?
Hasta bir leğene ılık su doldurarak 5-10 dakika kadar içinde oturabilir ya da duş başlığını bu bölgeye tutabilir. Bunların dışında ilaç kullanımını da sürdürmek gerekir. Anal fistül ameliyatı sonrasında haftada bir doktor kontrolüne gelmek gerekir.
Deniz suyu, papatya suyu veya havuzda banyo yapmanın çok yararlı olduğu bilinmektedir. Birçok hastanın makat bölgesinin bu su ile teması sırasında yarada enfeksiyon gelişebileceği yönünde kaygılar taşıdığı gözlenmiştir, ancak makatın mikropların çok yoğun yerleştiği bir vücut bölgesi olduğu hatırlanırsa bu kaygıların gereksiz olduğu anlaşılacaktır. Özellikle, deniz suyunun yaraların daha hızlı kapanmasında, ciddi yararları olduğu bilinmektedir. Denize girme imkanı olmadığı durumlarda, oturma banyosu yapılan suyun içine deniz suyu eklemek yararlı olabilir.
Makatta kaşıntı
Makat bölgesinde özellikle sabun ve benzeri ürünler ile temizlik yapılması veya makattan devam eden akıntının makat etrafındaki deriyi tahriş etmesi ile oluşan anal dermatit sonucunda makat kaşıntısı olabilir. Diyet ve bazı merhemlerle makat kaşıntısı sorunu rahatlıkla çözülebilir.
Makattan akıntı
Ameliyattan sonraki dört ile altı hafta boyunca yaralar tam olarak kapanıncaya dek makattan aralıklı olarak sarı renkli, sümük gibi bir akıntı gelebilir.
Makat fistülü ameliyatları sonrasında seton tekniği gibi bir uygulama yapılması durumunda bu akıntının 3-12 ay arasında devam edebildiğini bilmekte yarar vardır. Sürekli devam eden makat akıntısı, ıslak makat durumuna neden olur ve makat etrafındaki deride anal dermatit adı verilen tahrişe ve makat derisinde özellikle mantar enfeksiyonu gelişmesine neden olur.
Anal kriptit
Makat bölgesi ameliyatları sonrasında makatta yer alan yağ ve ter bezlerinde enfeksiyon veya anal kriptit gelişebilir. Bu sorun düzenli olarak kullanılan antibiyotik sonrasında düzelmektedir. Antibiyotik içeren kremlerin kullanımı ile bu tür makat bölgesi enfeksiyonlarının önlenemeyeceği bilinmektedir.
Fistül operasyonu sonrası beslenme
- Günde en az 2 litre su tüketiniz.
- Sebze, meyve ve lifli gıdaların (özellikle kurubaklagiller) tüketilmesi uygun olur.
- Makatta kaşıntıya neden olabilecek acı, ekşi (limon, portakal, mandalina, greyfurt) kızartılmış ve baharatlı besinler, süt ürünleri ve ketçap türü gıdalardan olabildiğince kaçınmakta yarar vardır. Buradaki amaç bu maddeleri hiç tüketmemek değil, uygun miktarlarda tüketmektir. Örneğin, beyaz peynirin günde bir kibrit kutusu büyüklüğünde tüketilmesi bir sorun oluşturmazken, günde bir kalıp beyaz peynir tüketildiğinde ciddi oranda makatta kaşıntıya neden olabilmektedir. Benzer şekilde, günde toplam bir veya iki adet mandalina yenilmesi ile yoğun lif alınacağından dışkılama daha kolaylaşabilir, ancak 8-10 adet mandalina tüketildiğinde makatta yanma, makatta ağrı ve makat kaşıntısına neden olabilir.
- Makat ameliyatları sonrasında A, B grubu, C ve E vitaminleri içeren besinlere, beslenme alışkanlıklarında yer vermek fayda sağlayacaktır. Dahası için muhakkak bir diyetisyen ile görüşmelisiniz.
Kurubaklagiller gaz yapabilir ancak diyet lif miktarları en yüksek olan besinlerdir. Zarar vermeme/ yarar sağlama oranı göz önünde bulundurulmalıdır. Diyet lifinin yeterli oranda alınmaması kabızlık şikayeti oluşturabilir bu devamında daha büyük sorunları getirecektir.
Öncelikle elinize sağlık, bilgilendirmeniz oldukça güzel.
Benim sorum; baklagillerin çoğu gaz yapacağından ilk 4 hafta verilmesi ne kadar uygun?