BM yetkilileri, önlem alınmadığı takdirde altı ay içinde 20 milyon kişinin açlıktan ölme riski ile karşı karşıya bulunduğu uyarısı yaptılar.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Konseyi, İtalya’nın Başkenti Roma’daki örgüt genel merkezinde toplandı.
José Graziano da Silva açıkladı
Konseyin 165’inci oturumunun açılışında konuşan FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, önlem alınmaması halinde altı ay içinde Güney Sudan, Somali, kuzeydoğu Nijerya ve Yemen’de 20 milyon insanın açlıktan ölme riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Kuraklık ve çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan kıtlığın birçok kişinin ölümüne ve toplumların parçalanmasına yol açabileceğini bildiren da Silva,
Kıtlığın tek sonucu insanların ölmesi değildir. Toplumsal istikrarsızlığı artırıyor ve yoksulluk ve yardıma muhtaçlığa dayalı bir döngünün onlarca yıl varlığını sürdürmesine neden oluyor, dedi.
FAO Konseyi
Seçimle belirlenen 49 ülkeden oluşan FAO Konseyi, örgütün programları ve bütçesini denetliyor ve tavsiyelerde bulunuyor. FAO Konseyi hafta boyu sürecek toplantılarda, kıtlıkla karşı karşıya kalan ülkelerde ve bazı bölgelerinde kıtlık ilan edilmiş olan Güney Sudan’daki durum hakkında da bilgi alacak. Konsey’in ayrıca, FAO’nun 2018-2019 dönemi çalışma programını ve bütçesini de onaylaması bekleniyor.
Konuyla ilgili olarak FAO’dan yapılan açıklamada, FAO programları ile üye devletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma çabalarına en etkin katkının yapılmasının amaçlandığı ifade edildi. Konsey’in ayrıca FAO’ya üye devletlerin yıllık aidat oranlarının belirlenmesine yönelik yeni bir çalışmayı da ele alması bekleniyor.