5 madde ile: “lejyoner hastalığı”

Lejyoner hastalığı

Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila ve daha az sıklıkla diğer Legionella türü bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır.

1. Lejyoner hastalığının seyri

Hastalığın seyri, ılımlı alt solunum yolu enfeksiyonundan (ASYE) tüm sistemlerin etkilendiği ağır klinik tablo ve ölüme kadar değişebilir.

2. Lejyoner hastalığının prognozu

Hastalığın prognozu, konağın savunma mekanizmalarının durumuna bağlıdır. Altta yatan hastalığa ya da immün sisteminin durumuna göre fatalite hızı değişmekle birlikte toplum kaynaklı olguların %10 – 20’sinde, hastane kaynaklı olgularınsa %10 – 40’ında ölüm gözlenebilmektedir.

3. Lejyoner hastalığı nasıl bulaşır?

Hastalık etkeni Legionella spp. doğal sulardan bina su tesisatlarına geçip yerleşebilir ve çoğalabilir. Bakterinin su sisteminden duyarlı bireye ulaşması sonucunda hastalık gelişir. Hastalık tek olgu ya da salgınlar şeklinde ortaya çıkabilir.

4. Lejyoner hastalığı kişiden kişiye geçer mi?

Kişiden kişiye bulaş gözlenmemekle birlikte çevresel bir kaynaktan yayılarak salgın oluşturma potansiyeli nedeniyle halk sağlığı önemine sahiptir.

5. Lejyoner hastalığı, bildirimi zorunlu bir hastalık mıdır?

Lejyoner hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer almakta olup hastalığın kontrolü amacıyla özel bir program yürütülmektedir.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir