Bilimsel araştırma: Yaşlandıkça cömertlik ve şefkat oranı artıyor!

yaşlı, huzurevi, el, eller, geriatri

Daily Mail’in haberine göre, yaşlandıkça cömertlik ve şefkat oranının artması “aşk hormonu” olarak da bilinen oksitosinin daha fazla salgılanmasına bağlanıyor. Araştırmacılar, bu nedenle emeklilerin en cömert nesil olduğunu savunuyor.

Araştırma için yaşları 18-99 arasında değişen 103 kişiye, beyin kanserinden ölmek üzere olan iki yaşındaki oğluyla ilgili duygularını anlatan bir babanın yürek parçalayan bir videosu gösterildi. Videoda bebek hastanede oynarken yer alıyordu.

Daha sonra katılımcılardan hastaneye isimsiz bir bağışta bulunmaları istendi. 65 yaş ve üzerindekiler 18 ila 35 yaş arasındakilerin neredeyse üç katı bağışta bulundu.

Din ve felsefik akımlarla da tutarlı

Ayrıca videodan önce ve sonra yapılan kan testleri, yaşlıların videoyu izlerken daha çok oksitosin salgıladığını gösterdi. Araştırmayı yöneten Dr. Paul Zak,

Deneyde en fazla oksitosin salgılayan insanlar sadece hayırseverlik konusunda daha cömert değiller, aynı zamanda birçok başka yardım davranışı da sergilediler. Bulgular, kişinin hayatından memnuniyetinin, başkalarına yardım ederek arttığı birçok din ve felsefeyle tutarlıdır, dedi.

Araştırma, Frontiers in Behavioral Neuroscience dergisinde yayınlamdı.

medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-bilimsel-arastirma-yaslandikca-comertlik-ve-sefkat-orani-artiyor-11-681-100297.html

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir