Akdeniz ikliminin kıymetlisi zeytin Türk mutfağınında vazgeçilmez ögelerinden biridir. Özellikle kahvaltılarda birçok çeşidiyle sofraları süsler.
Meyvesinin tüketimi dışında yemeklik zeytinyağı, zeytinyağlı sabun, zeytinyağlı şampuan, zeytin yaprağı olarak da kullanılır. Barışın simgesi zeytin dalı vücudumuzda da birçok faydasıyla barış imzalamıştır.
Ülkemiz zeytin yetiştiriciğinde Dünya’da ikinci sıraya yerleşmiş olup zeytin çeşidi konusunda da zengindir. Ülkemizde yetişen bazı zeytin çeşitleri:
- Ayvalık,
- Memecik,
- Domat,
- Erkence,
- Uslu,
- Çakır,
- Çilli.
Zeytinin yararları
- Damar sertliğini gidererek olası kalp krizi riskini düşürür. Dolaşım sistemine iyi geldiği bilinir.
- Antioksidan ve antienflamatuvar etkisi sayesinde kanserden koruyucu özelliği vardır.
- DNA korunmasını ve yenilenmesini sağlar.
- Mideyi rahatlatır. Bu yüzden ülser, gastrit gibi hastalıklarda siyah zeytin tuketilebilir. Yeşil zeytin daha ekşi ve tuzlu olduğundan tercih edilmez.
- Zengin E vitamini içeriği sayesinde dermokozmetik özellik kazanır. Bu sayede saç, cilt, tırnak bakımında etkilidir.
- A vitamininden zengin olması ise göz hastalıklardan koruyucu etki yapar.
- Tansiyonu dengeler. Zeytin yaprağının demlenmesiyle yapılan çay sinüzite iyi geldiği bilinir.
- Zeytinyağı, besinlerin bağırsaklardaki emilimi artırır.
- Emzikli kadınların meme bakımında zeytinyağı kullanması önerilir. Böylece cildi düzeltmesinin yanında bebeğin bağırsaklarında da rahatlama sağlar.
Ülkemiz zeytin üretim ve tüketiminde Dünyada ciddi paya sahiptir. Bu sayede zeytin yemek kültürümüzün önemli bir ürünü haline gelmiştir. 1 yemek kaşığının 120 Kilokaloriye denk geldiği zeytinyağı birçok lezzete eşlik eder. Zeytinyağlı dolmalar, satmaları, salatalar bunlardan bazılarıdır…
Zeytin ve zeytinyağı tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar
- Zeytin besleyici özelliği olan yağ grubundan aldığımız bir besindir. Bunun için diyetimizdeki miktarını ve kalorisini hesaplarken dikkatli olunması gerekir. 4-5 adet siyah zeytin 1 yağ değişimine yaklaşık 45 kaloriye denk gelir.
- Kahvaltılarda yapılan ekmek banarak yenilen zeytinyağı baharat karışımını da yine kalori ve günlük yağ tüketim miktarı göz önünde bulundurularak tüketilmelidir.
- Zeytinyağı natürel, riviera, rafine olmak üzere çeşitlere ayrılır. Sıcak ve soğuk yemeklerde kullanımına göre de ayrılan çeşitlerine dikkat etmek gerekir.
Meyvesinin özellikle kahvaltıda tüketildiği omega yağ asitlerinden zengin bu besin, diyetimizde daha çok yer vermemiz gerekenlerin başında gelir. Dahası için beslenme ve diyetetik lisans mezunu diyetisyeniniz ile görüşebilirsiniz.
[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-busra-gunes” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown] |
Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:
[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]