Yeşil çayın sağlığa katkıları

diyetisyen gözde bulat yeşil çay

Çay; Çin, Japonya ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde yetişen bir bitki türüdür.

Yaz – kış yaprağını dökmez. Dünya’da ve ülkemizde çok tüketilir. En çok tüketilen üç türü ise yeşil çay, siyah çay ve oolong çaydır.

Yeşil çay, çay bitkisinin yapraklarının kıvırma ile birlikte hemen bir ısıl uygulamaya maruz bırakılarak kurutulması ile oluşur. Kısaca çay bitkisinin fermente olmamış halidir. Oolong çay, çay bitkisinin yarı fermente olmuş haliyken siyah çay ise çay bitkisinin fermente olmuş halidir.

yeşil çay

Yapılan son çalışmalarla yeşil çayın yeşil çay, siyah çay ve oolong çayne ve kalp damar hastalıkları, iltihabi ve nörodejeneratif hastalıkları önleyici ve tedavi edici olduğu bildirilmiştir. Yeşil çayın antioksidan, antiinflamatuar, antimutajenik,antikanserojenik, antianjiyogenik, apoptotik, obezite önleyici, hipolipidemik, antiarterosklerotit, antidiyabetik, antibakteriyel antiviral ve yaşlanmayı geçiktirici etkileri vardır.

yeşil çay, yeşil çay kalorisi, yeşil çay zararlı mı, yeşil çay yararlı mı, doğadan yeşil çay, yeşil çay faydaları, tiroid için yeşil çay

Yeşil çayın kanser önleyici etkileri yapısındaki kateşinlerdendir. Bu etkiler ise şunlardır:

  • kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller
  • kanser hücre döngüsünü durdurur
  • etken reseptörleri baskılar
  • sitokinlerin salınımını azaltır
  • mitotik uyarılmaları baskılar
  • mutojeniyi ve genetoksisiteyi önler
  • detoksifikasyon enzimlerini etkileştirir
  • serbest radikalleri temizler
  • kanser hücrelerinin apoptosisini hızlandırır ve anjiojenesini engeller
  • kanser yayılımını engelleyerek kanser ilerlemesini önler.

yeşil çay, yeşil çay kalorisi, yeşil çay zararlı mı, yeşil çay yararlı mı, doğadan yeşil çay, yeşil çay faydaları, tiroid için yeşil çay

Yeşil çay düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. insanlara nakledilen dokunun bağışıklık sistemince reddedilmesini önler. Diş çürüğü, tartar, ağız kokusunu antibakteriyel özelliği ile önler.

Çayın yapısındaki kateşinlerin kanseri önleme özelliği dışında sindirim sisteminde demirle çözünmeyen kompleksler oluşturarak demirin emilimini önleme gibi olumsuz bir özelliği vardır. Çaya süt veya askorbik asit (C vitamini) ekleyerek veya çayı yiyeceklerle birlikte değilde öğünlerden en az bir saat sonra tüketerek bu etkiye azaltabiliriz.

diyetisyen gözde bulat- gerçek diyetisyenlerDyt. Gözde BULAT

  • Beslenme Uzmanı
  • Profesyonel Yazar
  • Polatlı

Diyetisyen Gözde Bulat

Gözde BULAT 1992 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve liseyi Polatlı'da tamamlamıştır. 2016 yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğinin insan psikolojisi üzerine etkisi olduğunu düşünen Bulat öğrencilik yılları boyunca kişisel gelişimle ilgili seminerlere katılmıştır. 3.sınıfın sonunda Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde gönüllü yaz stajı yapmıştır. 4.sınıf dönem içi stajlarını ise Erciyes Üniversitesi yemekhanelerinde ve fakülte hastanelerinde yapmıştır. Mezuniyetiyle birlikte toplu beslenme hizmeti veren bir şirkette çalışmaya başlamıştır. Çalıştığı şirkette hizmet verilen gruba zaman zaman yeterli ve dengeli beslenme eğitimi vermektedir. Ayrıca online danışanlık hizmeti vermektedir. Şu an ise Bozok Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmaktadır. Aynı zaman da Beslenme ve Metabolizma alanında yüksek lisans yapmaktadır. Vitamin-mineral kursu, Erciyes Üniversitesi ll.öğrenci kongresi ve Obezitede Yenilikler Kursu'na katılmıştır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir