Yeni neslin sağlığı genç diyetisyenlere emanet!

diyetisyen, beslenme uzmanı, beslenme ve diyet uzmanı, beslenme ve diyetetik, gerçek diyetisyenler sitesi

Geçtiğimiz yıl İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitimlere başlayan Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri, sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması ve doğru beslenme ilkelerinin uygulanması konusunda yapacakları çalışmalarla sağlıklı bir nesil yetişmesine odaklanıyor.

Geçtiğimiz yıl İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitimlere başlayan Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri, sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması ve doğru beslenme ilkelerinin uygulanması konusunda yapacakları çalışmalarla sağlıklı bir nesil yetişmesine odaklanıyor.

Tüm dünyada artan obezite, toplum sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar besin ve beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçmenin en önemli yollarından birinin doğru besin seçimleri olduğunda hemfikir. Hatalı beslenme uygulamalarının yarattığı sağlık sorunları, beslenme konusundaki yetersiz ve hatalı bilgiler, bu alanda çalışan uzmanlardan destek almayı zorunlu hale getirmiş durumda. Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitelerinden biri olan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), geçtiğimiz yıl Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitimlere başlayan Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile toplum sağlığını ilgilendiren bu alanda uzmanlar yetiştirerek önemli bir ihtiyacı karşılıyor.

“Beslenmenin; büyüme, gelişme, yaşam boyu sağlığın korunması, yaşam kalitesinin artırılması ve sağlık sorunlarından korunma ve tedavisinde önemi giderek anlaşılmakta ve besinin olduğu her yerde diyetisyenlere duyulan gereksinim giderek artmaktadır” diyen İAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm başkanı Prof. Dr. Gülgün Ersoy, “Besinin olduğu her yerde, diyetisyen için bir altın kâse vardır” mesajı veriyor. Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile sağlıklı nesiller yetişmesini sağlayacak diyetisyenleri yetiştirdiklerini belirten Prof. Dr. Ersoy, doğru beslenme alışkanlığının yaratılması ve bu konuda oluşacak bilincin sağlıklı bir toplum yaratılmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor.

Hedef birey, aile ve toplum sağlığı

Beslenme ve diyetetik alanının evrensel değerler, ülke gerçekleri ve gereksinimleri doğrultusunda birey, aile ve toplum için sağlığı koruma, sürdürme, geliştirme aktivitelerini planlama ve yürütmeyi amaç edindiğini belirten Prof. Dr. Ersoy, “Hedefimiz; öncelikle sağlığın korunması ve bozulması durumunda da; bireyin gereksinim duyduğu tıbbi beslenme tedavisi uygulama bilgisine sahip, yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimsemiş, ulusal ve uluslararası tanınırlığa ve uygulama ve araştırma yapabilecek mesleki yeterliliğe ulaşmış, bu alanda çalışma ve araştırma yapacak uzman personel yetiştirmek” ifadelerini kullandı.

Bire bir uygulayarak öğrenme

İnsan sağlığına odaklı olarak görev alacak beslenme ve diyetetik uzmanlarının ilk aşamada temel bilimler, sağlık ve sosyal bilimler konusunda eğitim aldıklarını belirten Prof. Dr. Gülgün Ersoy, ikinci aşamada da tıbbi beslenme tedavisi, toplu beslenme sistemleri, toplum beslenmesi ve özel durumlarda beslenme gibi alanlarda eğitim alarak uzmanlaştıklarının altını çiziyor. Uygulamalı eğitim konusunda Türkiye’nin öncü üniversitelerinden biri olan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin sunduğu imkânlar doğrultusunda; sektör-üniversite işbirliği içinde yapılan işbaşı eğitimleri, yetişkin ve çocuk hastanelerinde klinik ve kurum beslenme stajı ve toplum sağlığı stajı ile beslenme ve diyetetik öğrencilerinin mesleği uygulayarak öğrendiğini söylüyor.

İAÜ’nün beslenme ve diyetetik alanında uzmanlaşmış öğretim üyelerinden eğitim alan öğrencilerin, bölüme ait Antropometri ve Beslenme İlkeleri Laboratuvarı haricinde ilgili dersler kapsamında üniversite bünyesindeki diğer laboratuvarları kullanma olanağına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Ersoy, yine üniversitenin hastanesinin de öğrencilere zorunlu ve gönüllü staj yapma fırsatı verdiğinin altını çiziyor.

Diyetisyenler için istihdam kapıları

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün MF-3 puan türü ile öğrenci aldığını kaydeden Prof. Dr. Gülgün Ersoy, bölüme yönelik ilginin her geçen gün arttığını belirtirken, “4 yıllık eğitimi başarı ile tamamlayan öğrenciler, “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak “diyetisyen” unvanı ile kamu veya özel sektöre ait yataklı tedavi kurumları, toplu beslenme hizmetleri, rehabilitasyon merkezleri, spor merkezleri, kulüpler, sağlık projeleri yürüten sivil toplum kuruluşları, uluslararası kurum ve kuruluşlarda da eğitmen, danışman gibi bir çok alanda istihdam olanağı buluyor” şeklinde konuştu.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Erasmus anlaşması olduğu Portekiz, Yunanistan ve Macaristan’daki üniversitelerle öğrenci değişimi yapılmasının da öğrencilere bir dönem yurtdışında eğitim alma fırsatı yarattığını hatırlatan Prof. Dr. Gülgün Ersoy, önümüzdeki yıl 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında ‘Beslenme ve Diyetetik’ alanında yüksek lisans programlarının açıldığı bilgisini de paylaştı.

timeturk.com

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir