Yaşlılık döneminde beslenme

65 yaş üzerindeki bireyler yaşlı olarak tanımlanır. Yaşlılık, canlılarda görülen biyolojik işlevlerde azalmanın meydana geldiği süreçtir…

Hasta neden danışmaya ihtiyaç duydu, Hasta probleminin ne olduğunu düşünüyor, Hastanın korktuğu şey problemin kendisi olabilir mi, Hasta danışmadan nasıl bir kazanım sağlamayı umuyor, Genel Pratisyenler Kraliyet Koleji, John Macleod, Percival, Michael Balint, bütünsel tedavi, bütünsel tıp, holistik beslenme, holistik beslenme uzmanı, hlistik diyet, holistik diyet uzmanı, holistik diyetisyen, holistik beslenme ve diyet uzmanı

Yaşlanma sonucunda vücutta ve yaşam biçiminde bir takım değişiklikler meydana gelir. Eşini kaybetme, yalnız yaşama, işten ayrılma, gelir yetersizliği yaşam biçiminde değişikliklere sebep olurken; ağırlık kaybı, kemiklerde kırılma riski artışı, hareketliliğin azalması, ağız ve diş problemleri, mide ve bağırsak fonksiyonlarında azalma olması da vücutta meydana gelen değişikliklerdir.

yaşlılarda beslenme geriatrik

Fiziksel ve ruhsal anlamda zorluklarla karşılaşılan bu dönemde beslenme oldukça önemlidir. Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında önem taşımaktadır.

yaşlılarda beslenme

Günlük en az 1200 kilokalori

Yaşlılarda enerji gereksinimi, yetişkin dönemine göre daha azdır fakat hastalık, sakatlık, kırık durumu gibi özel durumlarda enerji gereksinimi artabilir. Bu özel durumlarda yetersiz beslenilmesi  kronik hastalıkların görülme riskini arttırır. Enerji ihtiyaçları günlük olarak en az 1200 kaloridir.

popüler diyetler

Beden ağırlığındaki her 1 kg için 1 gram protein alınması gerekir

Protein gereksinimi enfeksiyon hastalıkları, geçirilen operasyonlar ve düşmeye bağlı kırık durumlarında artar. Beden ağırlığındaki her 1 kg için 1 gram protein alınması gerekir. Kronik böbrek hastalığı olan yaşlılarda protein kısıtlaması yapılır. Kronik böbrek hastalığı olan yaşlıların doktoruna ve diyetisyenine başvurarak özel beslenme programı almaları gerekmektedir.

yaşlılarda beslenme

Günlük alınması gereken karbonhidrat miktarı

Günlük alınması gereken karbonhidrat miktarı, günlük alınması gereken enerjinin yaklaşık %60’ını oluşturmalıdır. Karbonhidratların gereksinimin altında alınması proteinlerin enerji kaynağı olarak kullanılmasına sebep olurken, gereğinden fazla alınması da yağa çevrilmesine sebep olur. Tüketimde dikkat edilmesi gereken nokta ise kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, sebze ve meyve tüketimiyle karbonhidratın sağlanmasıdır.

7 maddede insülin direnci - kilo ilişkisi, insülin direnci, ensülin direnci, insülin direbci diyeti, insülin direncini kırmak, gıda gündemi, gıdagundemi.com

Günlük alınması gereken yağ miktarı

Günlük alınması gereken yağ miktarı günlük alınması gereken enerjinin yaklaşık %25’ini oluşturmalıdır. Herhangi bir hastalık sonucu yağ kısıtlanması haricinde günlük 35-40 gram yağ tüketebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise katı yağların değil sıvı yağların tercih edilmesidir. Hayvansal değil, bitkisel yağlar en çok da zeytinyağının tercih edilmesi gerektiğidir.

yaşlılarda beslenme

Vitamin ve minerallere gereksinim

Vitamin ve minerallere gereksinim bu dönemde artmaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece D vitamini dışındaki vitamin ve mineral gereksinimi iyi ayarlanmış bir beslenme programıyla sağlanabilir. Doktor ve diyetisyen önerisi  olmadan fazladan tüketilmemesi gerekir.

sporcular için su, sporcu günlük ne kadar su içmeli, içme suyu, fitness yaparken ne kadar su içmeli, diyette su, sporda su

Günde en az 8-10 bardak su

Günde en az 8-10 bardak su tüketimi önerilmektedir. Aksi takdirde kaybedilen su yerine konulamaz ve hastalıklara sebep olabilir.

yaşlılarda beslenme

Günlük 25-30 gram diyet lifi

Günlük 25-30 gram kadar posa tüketilmesi ve bunun sebze, meyve, kurubaklagil, kepekli tahıl ürünleriyle sağlanması gerekmektedir. Düzenli ve yeterli posa tüketimi yaşlılık döneminde bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler, kan şekerini düzenler, kalp damar hastalıklarından korur.

yaşlılarda beslenme geriatrik

Yaşlılıkta genel sağlık önerileri

  • Uygun vücut ağırlığının korunması gerekir.
  • Yüksek tansiyona karşı tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
  • Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
  • Kemik yoğunluğu azaldığı için yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmalıdır.
  • En az 3 öğün beslenilmelidir.
  • Öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
  • Besinler doğru hazırlanmalı, doğru pişirilmeli ve doğru saklanmalıdır.
  • Şeker tüketimi azaltılmalıdır.
  • Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.

yaşlılarda beslenme geriatrik

Toplumun kalitesi ve dayanıklılığı, yaşlı vatandaşlarına gösterilen özen ve saygı ile ölçülür. TOYNBEE

 yaşlılarda beslenme geriatrik

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Adayı Gülşah Karmil kimdir

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-gulsah-karmil” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

 

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir