Uyku ve kilo verme ilişkisi

uyku ve kilo, kaç saat uyumalı, diyette uyku

Diyet uzmanlarının yaptığı araştırmalar insanların uyurken zayıfladığını kanıtlamıştır.

Uyku sırasında vücuttaki birçok hormonların etkinliği normalleşiyor. İnsanın iştahını azaltan iki adet hormon var, bunlar: Leptin ve ghrelin.

Leptin ve ghrelin hormonları

Leptin hormonu vücutta bulunan yağ hücreleri tarafından meydana gelir ve açlığı azaltır. Ghrelin ise midede oluşur ve iştahı açar.

Uyku sistemi bozulunca, Leptin hormonunun miktarı azalır, ghlerinin ise miktarı artıyor. Bu da iştahın artmasına neden olur. Dolayısıyla insan uyurken istem dışı olarak zayıflayabilir, tamamen yanlış bir ifade değildir.

Hipofiz bezi

Uyku sırasında hipofiz bezi uyanık olduğu için daha fazla hormon salgılar. Hipofiz hormonu hücrelerin yenilenmesine neden olur ve hücrelerin gelişimine yardım eder. Hipofiz hormonu metabolizmayı hızlandırır. Hızlanmış metabolizma yağların erimesine neden olur ve kilo kaybına neden olur.

Kortizol

İnsan gün boyunca ortalama 6 ila 8 saat uyursa kanındaki kortizol hormonunun seviyesi düşer. Kortizolun yüksek olması metabolizmanın düşmesine neden olur.

Kortizol proteinin glikoza dönüşmesine neden olur. Glikoz seviyesinin artması da, bunların yağ olarak vücutta birikip kalmasına neden olur. Eğer şişmanlamak istemiyorsanız, kortizolun düşmesi için yeterince yatmanız gerekir.

Sedanter yaşam

Hareketsizlik insanın organlarının tembelleşmesine neden olur. Bu nedenle kilo vermek isteyen bir kişi günlük yürüyüş yapmalı ve ortalama 6 ila 8 saat yatmalıdır.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir