Soğuk algınlığına karşı 8 bitki çayı

kış çayları, bitki çayları, papatya çayı

Soğuk havalar gün gün yüzünü göstermeye başladıkça  hepimiz soğuk algınlığı için birer adayız. Hatta yavaş yavaş enfeksiyonlara yakalananlar da var ve sayıları gittikçe artmakta. Özellikle çocuklar ve yaşlılar bu tarz değişimlere karşı daha duyarlı oluyorlar. Öncelikle bundan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, sebze-meyve tüketimi, bol C vitamini almak çok önemli. Bunun yanında bağışıklığımızı kuvvetlendirip, kendimizi soğuk algınlığından korumak için çok çeşitli ve faydalı bitkiler de mevcut.

1. Ihlamur

Soğuk algınlığı denince akıllara ilk gelen çay hiç şüphesiz ıhlamurdur. Boğaz ağrısı ve iltihaplanmalar için birebir olan ıhlamur öksürük ve ateş tedavisinde de kullanılır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı tavsiye edilen ıhlamur çayı, geriginliği ve stresi alarak rahat bir uykuya dalmak için de fayda sağlar.

2. Ekinezya

A, B kompleks, magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum mineral ve vitaminlerini içeren ekinazya sizi dinç tutarak bağışıklığınızı kuvvetlendirecek ve enfeksiyonlara karşı savaşacak en güçlü bitkilerdendir. Bunun yanında bazı çalışmalar ekinezyanın migren ağrılarını hafifleten,  iltihabı azaltan, eklem ve kas ağrılarını dindiren aktif bileşenler içerdiğini de ortaya koymaktadır. Ekinezya çayının yapımına gelinecek olursa, 1 kap suya 1-2 çay kaşığı ekinezya ekleyerek 5-10 dakika demlemek yeterli olacaktır. Bu çayı günde 3 kereden fazla içmemek ve 7-10 gün arası tüketimden sonra 2 hafta ara vermek tavsiye edilmektedir.

3. Zencefil

En çok bilinen etkisinin bağışıklığı kuvvetlendirmek, öksürüğe ve gribe iyi gelmek olarak bilinen zencefil çayının son yıllarda yapılan çalışmalarda mide bulantısını giderme, osteoartrit ağrılarını azaltma ve kansere karşı savaşma etkileri de  bulunmuştur. Zerdeçal ile aynı aileden gelen zencefil gastrik sıvıların salınımını kolaylaştırarak sindirime yardımcı olmaktadır.Zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak kaynamış suyun içine 1 santim uzunluğunda zencefilin kabuklarını soyarak atıp, 15-20 dak demlendikten sonra içerisine limon dilimi ve bir miktar bal koyarak tatlandırılabilir. Bunun yanında kurutulmuş halde yemeklere serpilerek de tüketilebilir.

4. Kuşburnu özleri

Kuşburnu içeriğindeki antosiyaninler ve antigribal özelliklerinden dolayı doğal bir koruyucudur. Yüksek oranda C vitamini içermesiyle bağışıklığı güçlendirerek, gribal enfeksiyonlarla savaşmak için birebirdir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını düşürerek tansiyon problemlerinde kullanıldığı yönünde araştırmalar da mevcut. Yapılan çalışmaya göre 6 hafta boyunca düzenli kuşburnu tüketen yüksek tansiyon hastalarının kan basınçlarında önemli ölçüde azalmalar gözlemlenmiştir. Güzel bir kuşburnu çayı yapmak için yarım litre suyun içine 2 yemek kaşığı kuşburnu koyarak 10 dakika demleyin.

5. Okaliptus

Okaliptus bitkisinin en önemli faydaları arasında bronşiti iyileştirici, solunumu kolaylaştırıcı, sinüzite ve solunum spazmlarına yardımcı, nezle ve gribi giderici özellikleri yer almaktadır. Ayrıca okaliptus yaprağından elde edilen yağ iyi bir nefes açıcı olarak da kullanılmaktadır. Bu çayı hazırlamak için 1 bardak kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptusu ekleyin ve 10 dakkika demlemeye bırakın. Eğer astım veya bronşit için kullanıyorsanız içerisine bir miktar kekik atmanız daha faydalı olacaktır. Okaliptusun çayından fazla içmek mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabileceğinden dolayı günde 2-3 bardaktan çok tüketilmemesi gerekmektedir.

6. Söğüt kabuğu özü

Bileşiminde salisilalkol, kateşin grubu tanenler ve flavonoidler bulunan söğüt kabuğu bitkisi ateş düşürücü, ağrı giderici ve iltihaplanmanın etkilerini gidericidir. Aynı zamanda oksijen serbest radikallerin ortaya çıkmasını da baskılamaktadır. Söğütün diğer faydaları arasında egzema, siğil, uykusuzluk, mide zafiyeti, sinir bozukluğu ve uyuza iyi gelmek yer almaktadır.

7. Isırgan Otu

En çok bilinen etkilerinin idrar söktürme ve organları temizleme üzerine olduğu bilinen ısırgan otu bitkisi üzerinde ince tüyler bulunan ve cildi tahriş eden bir bitkidir. Isırgan otu yalnızca çay olarak tüketilmez, mesela yapraklarını kas- eklem ağrısı yaşadığınız bir bölgeye koyduğunuz taktirde ağrınızın hafiflediğini hissedebilirsiniz. Aynı zamanda soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ısırgan otu çayı öksürük ve hapşırık belirtilerini geçirmeye yarıyor. Kaynmaış suya 1 çay kaşığı atarak 10 dakika demlediğiniz ısırgan otu çayını iyice demlenmeden içerseniz boğazınızda kaşıntı hissedebilirsiniz.

8. Adaçayı

Yumuşak bir içimi olan ve sinir strese iyi gelerek, rahatlamaya yardımcı olan adaçayı kurutulmuş yapraklar veya toz şeklinde satılmaktadır. Gargara suyu olarak kullanılarak boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Bunun yanında kışın artabilen bronşial astım sorunu olan kişilere tavsiye edilmektedir ve doğal bir antioksidan olarak kullanılır.

diyetisyen esra ince zayıflama listesi, diyetisyen esra ince yazıları, diyetisyen esra ince makaleleri, diyetisyen esra ince haşimoto, diyetisyen esra ince hashimoto, diyetisyen esra ince diyet listesi

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-esra-ince/” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir