Sınav öncesi kahvaltıda yumurta, şarküteri yok!

sınav eş anlamlısı, sınav diyet, sınav dönemi beslenme, sınav sonuçları,

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Yüksek, hafta sonu sınava girecek olan öğrencilerin ceviz, badem ve fındığın konsantrasyonu arttırdığını belirterek bu besinleri son günlerde tüketmelerini önerdi.

Hijyeninden emin olmadığınız yerde yemeyin

Yüksek, dışarıda hijyeninden emin olmadıkları ve daha önce tüketmedikleri besinlerden de öğrencilerin kaçınması gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

Şimdi sınav dediğimiz şey başlı başına bir stres o yüzden de öğrenciler yıl boyu stres çektiler ama son bir hafta ya da birkaç gün kala çok daha artıyor ve burada beslenme gerçekten çok önemli. Çünkü yediğiniz, içtiğiniz her şey stresin de etkisiyle mide ve bağırsaklarımızda bazı sıkıntılara sebebiyet verebiliyor. O yüzden de son birkaç gün kala daha çok dikkat etmek gerekiyor. En önemlisi aslında güne çok iyi bir kahvaltıyla başlamak. Unutulmamalıdır ki hiçbir besin mucizevi şekilde sınav başarısını arttırmaz. ‘Şunu yediğinizde sınavda başarınız çok yüksek olur’ dediğimiz bir besin tabii ki yok. Ama doğru besinleri uygun miktarlarda seçerek gerçekten de konsantrasyonunuzun düşmemesine, aynı zamanda sınavda çok daha aydınlık bir zihinle sınava girmenizi sağlayabilir tabii ki.

Kahvaltıda yumurta, şarküteri yok!

Güçlü bir kahvaltının da sınav başarısında etkili olduğunu belirten Yüksek, hangi besinlerin kahvaltıda tüketilebileceğini belirtti ve şunları söyledi:

Mutlaka tokluk süresini uzatacak şekilde protein kaynakları, örneğin en iyisi yumurta. Eğer ki dokunmuyorsa ve alerji yapmıyorsa mutlaka kahvaltıda bulunmalı. Haşlama olabilir, omlet şeklinde olabilir. Kişi nasıl tercih ediyorsa bu şekilde alabilir. Aynı zamanda yine çeşitli peynirler. Tabii ki bunların hepsi daha önceden tüketilen şeyler olmalı. Yani vücudun alıştığı, farklı çeşit peynirler olmamalı. Yine çok aşırı tuzlu peynirler olmamalı çünkü kahvaltıdan sonra birkaç saat geçeceği için susatabilir. Yanında mevsim sebzeleri olabilir, yeşillikler olabilir. Domates, salatalık alınabilir. Yine tokluk süresini uzatması dolayısıyla beyaz ekmekten kaçınılmalı. Tam buğday ya da çavdar ekmeği ya da tam tahıllı ekmek kaynakları kullanılabilir. En önemlisine gelirsek aslında beyaz un kaynakları sınav sabahı kesinlikle olmamalı yani pastane ürünleri, börek, çörek, açma, poğaça, simit gibi şeyleri sabah mutlaka kahvaltımızda bulundurmamalıyız. Buna çok özen göstermemeliyiz. Çünkü beyaz un kaynağı yiyecekleri tükettiğiniz zaman, glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekeri biraz daha hızlı yükselir ve sınav esnasında da düşebilir. Bu da kişide sınav esnasında uyku hali yaratabilir. Bundan kaçınmak için beyaz un kaynakları olmamalıdır. Aynı zamanda şeker ve çikolata yine zihin açılsın diye aileler tarafından sıklıkla çocuklara sınav öncesinde verilmekte. Bundan da kaçınmalıyız ama bunun yerine sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı meyve şekeri verilebilir. Yani kuru veya taze meyveler kahvaltıda bulunabilir. Ya da daha pratik olması açısından bu ekmek ve peynirler, tost veya sandviç şeklinde de kullanılabilir tabii ki. Bu kişilerin tercihine kalmış. Ama uzun süre tok tutacak, fazla susatmayacak bir kahvaltı sınav sabahı için en uygun olanı.Aynı zamanda sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri fazla tuzlu olduğu için çok susatma riski olabilir. Onlardan da kaçınılmalıdır. Aynı zamanda yine çiğ besinler olduğu için mide ve bağırsakları rahatsız edebilir.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir