Sağlıklı olarak nasıl kilo alınır?

diyetisyen perihan kılıç kil almak

Obezite kadar zayıflık da önemli bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda kilo almak, kilo vermek kadar zor bir iştir…

Zayıflık nedir?

Boya göre kilonun %15-20’ nin altında olması zayıflık olarak adlandırılır. BKI ‘nin 18’in altında olması zayıflığı belirtir. BKI’ nin 20’ in altına düşmesi ise iştahı azaltır, bağışıklık sistemini güçsüzleştirir ve anoreksiya başlangıcına sebep olabilir. Zayıf olmanın sağlığa etkileri nedeniyle neden kilo alamadığı saptanmalıdır. Kilo alırken yağ dokusu yerine kas dokusundan artış olması önemlidir. Ara ve ana öğünler atlanmamalı, küçük porsiyonlarda fazla kalori almak gerekir ve düzenli beslenme alışkanlık haline getirilmelidir. Bu nedenle kişinin beslenme alışkanlıkları saptanarak yeterli ve dengeli bir program diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

kilo almak için diyet

Zayıf olmanın sağlığa etkisi neler?

Özellikle zayıf olmak az besin tüketimine bağlıysa sorun yaratabilir. Besinlerle yeterli kalori alamayan gençler normal büyüme ve gelişimini tamamlayamaz. Düşük kalorili beslenme sonucunda su ve mineral kaybı olur. Yağ dokusunun az olması soğuk havalarda daha çabuk üşümeye sebep olur. Düşük kalori alımı nedeniyle yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalıklara yakalanma riski artar. Kadınlarda yağ dokusunun %10 un altında olması menstürasyon düzensizliklerine sebep olur. Ancak alınan kilo yağ dokusundan olursa obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle sağlıklı kilo vermek gibi sağlıklı kilo almak da önemlidir.

kilo almak için diyet

Neden kilo alamıyorum?

Her şeyden önce ‘Neden kilo alamıyorum?’ sorusuna cevap bulmaya çalışmalısınız. İştahınız mı yok? Acıktığınızı mı hissetmiyorsunuz? Stres veya üzüntü yeme düzeninizi mi etkiliyor ? Herhangi bir sağlık sorununuz mu var? Kilo almanın zor olmasının nedenleri arasında sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak parazitleri, psikolojik sorunlar, hipertirodizm, düşük kalori alımı, iştahsızlık gibi nedenler bulunabilir. Öncelikle nedeni saptanmalı ve o nedene göre hareket edilmelidir. Örneğin; besin emilimini etkileyen parazitlerin ortadan kaldırılması veya metabolik bozukluk durumunda beslenme tedavisinin uygulanması gibi.
kilo almak için diyet

Kilo almak için neler yapılmalı?

1. Öğün atlamayın

 Kilo almak için öncelikle öğün atlamamaya özen gösterin. Güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıda da süt ve süt ürünleri, pekmez, ceviz gibi sağlıklı besinleri beslenme programınıza ekleyin. Günde en az 5-6 öğün tüketin. Öğünler arasında 2-3 saatten fazla olmamasına özen gösterin. Öğünleriniz için kendinize zaman ayırın ve rahat ortamlar yaratın.

ketojenik diyet, ketojenik diyet nedir, ketojenik diyet listesi, ketojenik diyet zayıflatır mı, ketojenik diyet programı, ketojenik diyet faydalı mı, ketojenik diyet zararlı mı, ketojenik diyette neler yenir, ketojenik diyette hangi gıdalar var,

2. Yüksek kalorili küçük porsiyonlar

 Yemek porsiyonları küçük ancak kalorisi yüksek olmalıdır. Öğünlerinizin kalorisini arttırmak için et yemeklerinize  ve makarnanıza sos ilave edebilirsiniz. Salata veya sandviçlerinize peynir, avokado, ceviz, zeytin gibi yüksek kalorili yiyecekler ekleyebilirsiniz. Ara öğünlerde de kalorisi yoğun besinleri tüketmek kilo almanızı kolaylaştırır. Kuru meyve, sütlü tatlı veya pestil tercih edebilirsiniz.

ketojenik diyet, ketojenik diyet nedir, ketojenik diyet listesi, ketojenik diyet zayıflatır mı, ketojenik diyet programı, ketojenik diyet faydalı mı, ketojenik diyet zararlı mı, ketojenik diyette neler yenir, ketojenik diyette hangi gıdalar var,

3. Sağlıklı yağlar

Kilo almak için yağ tüketimini arttırmak sağlıklı değildir. Yağlar, vücutta daha uzun süre kalır ve tokluk sağlar. Bu nedenle ızgara, haşlama ve buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. İhtiyacınız olan yağı da sağlıklı yağlardan almanız kalp-damar sağlığı açısından çok önemlidir. Sütlü tatlıların üzerine ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler ekleyerek kalori alımınızı arttırabilirsiniz. Kahvelerinize hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz. Böylece küçük hacimde fazla kalori almış olursunuz.

ketojenik diyet, ketojenik diyet nedir, ketojenik diyet listesi, ketojenik diyet zayıflatır mı, ketojenik diyet programı, ketojenik diyet faydalı mı, ketojenik diyet zararlı mı, ketojenik diyette neler yenir, ketojenik diyette hangi gıdalar var,

4. Sıvılara Dikkat

Sıvılar, mide hacmini dolduracağı için yemeklerle birlikte almak yerine yemeklerden yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketmeyi tercih edin. Böylece porsiyonlarınızı daha büyük tutabilirsiniz. Çorba da tokluk hissi verdiği için önce ana yemeği bitirmeye dikkat etmelisiniz.

sporcu su

5. Egzersiz, egzersiz, egzersiz!

Haftanın 2-3 günü kuvvet egzersizleri yapmalısınız. Bütün vücudunuzu çalıştıran egzersiz programı ile kas dokusunda artış olur. Böylece alınan kaloriler yağ dokusunda birikmez ve sağlıklı kilo almış olursunuz.

Yemeklerinizde iştahınızı açacak sevdiğiniz besinlere yer verin. Unutmayın amacınız sadece kilo almak değil sağlıklı kilo almaktır. Diyetisyen tarafından sorunun çözümüne uygun kişiye özel, yeterli ve dengeli beslenme programı hazırlanır.

perihan kılıç, diyetisyen perihan kılıç, dyt perihan kılıç, beslenme uzmanı perihan kılıç, uzman diyetisyen perihan kılıç, doktor perihan kılıç

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-perihan-kilic” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

 

Diyetisyen Perihan Kılıç

Perihan Kılıç; 1992 yılında İstanbul’da doğdu. 2011 yılında Vefa Anadolu Lisesi’nden; 2015 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu.

Üniversite öğrenimi süresince UPS Voleybol Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü’nde sporcu beslenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Türk Diyabet Cemiyeti, Bezmi Alem Tıp Fakültesi, Florence Nightingale Hastaneler Grubu, TÜDOV Özel Diyabet Hastanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde uzun dönemli stajlar yaptı. Diyetkolik.com şirketinde menü planlama ve kalori hesaplama konusunda tecrübe edindi.

‘’Obezite Ve Astım; Omega 3-Yağ Asitlerine Karşı Nutrigenetik Cevaptaki Rolünün Araştırılması’’ konulu bitirme tezi ile üniversite hayatını başarı ile noktaladı.

Perihan Kılıç; mesleği ile ilgili birçok seminer ve kongreye katılmıştır. En önemlileri diyabette beslenme, sporcu beslenmesi ve bariyatrik cerrahi sonrası beslenme konuları üzerinedir. Tip 1 diyabette beslenme ve karbonhidrat sayımı eğitimini başarı ile tamamlamıştır.
Okan Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin dergisinde makaleler yazmıştır. Halen birçok dergide ve internet sitesinde uzmanlık yazıları yayınlanmaktadır.

Mezuniyetinden itibaren özel bir spor merkezinde sporcu diyetisyeni olarak çalışmıştır. Bu süreçte özellikle sağlıklı zayıflama ve ağırlık çalışan kişilerin beslenme planlaması konusunda başarı sağlamıştır.

Perihan Kılıç; Taksim ve Etiler’de bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti ve Momentum Pilates’te sporcu beslenmesi ve sağlıklı zayıflama konularında bireysel danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Online Diyet Bölümü koordinatörlüğünü yapmaktadır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir