Allium sativum diye adlandırılan sarımsağın ana vatanı Asya ve Hindistan olarak bilinir ve Dünyada 300’e yakın çeşidi vardır.
Yüzyıllardan beri özellikle uzak doğuda ve dünyanın her tarafında tüketilir.
Baharat olarak kullanımının dışında tedavi amaçlı kullanımı binlerce yıl önceye dayanır.
Rus askerlerine, İkinci Dünya Savaşında enfeksiyon önleyici olarak yaranın üzerine ezilmiş sarımsak konulurmuş.
Orta çağda antiseptik özelliği nedeniyle kolera, veba gibi salgın hastalıklarda kullanılmış.
Batıl inançlarda da vampir ve şeytanları kovucu olarak sarımsağı üstlerine asarlarmış. Eski Mısırlılar da tanrılara ait kutsal bitkilerden olduğuna inanırlarmış.
İşte size sağlık deposu sarımsak…
Sarımsak yemeklere lezzet vermenin dışında bir çok hastalıkta da etkilidir. Sarımsağın antiviral, antibiyotik, antihipertansif, antioksidan, antikoagülan etkilerinin yanında kolesterol ve trigliserit düşürücüdür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve ateroskleroz, kalp hastalıklarını önlemede yardımcı olur. Sarımsağa kendine özgü kokusunu ve tadını sülfürlü bileşiklerden Allisin verir. A, B, C vitaminleri, sülfür bileşikleri, aminoasitler, kalsiyum, çinko magnezyum minerallerini içerir. Dialil –disülfür bileşikleri içermesi nedeniyle kan basıncını, kan kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür. Bu nedenle kalp-damar sağlığını korur. Bileşimindeki anjionin etkisiyle trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engeller. Kalp krizi veya inmeye sebep olan arterlerde plak birikimini önleyici etkisi nedeniyle ateroskleroz, kalp hastalıkları korunmayı sağlar. Ancak hemorojik yani kanamayla ilgili hastalığı olan kişiler tüketim miktarına dikkat etmesi gerekir.
Geçmişten günümüze gelen sağlık…
Sarımsak germanyum ve selenyumdan zengin topraklarda yetişir. Allisin gibi sülfürlü bileşikleri de içermesi nedeniyle kanserden koruyucu etkisi vardır. Sarımsak antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar serbest radikalleri azaltarak hasarları önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle kalp hastalıkları ve kanserden koruyucudur. Sarımsak doğal antibiyotiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ruslar tarafından 18.yüzyıldan itibaren Ruslar boğmaca ve grip tedavisinde kullanmaya başlamıştır. Sarımsağın tazesi veya kurutulmuşu Türk mutfağında da keskin kokusu, kendine has lezzeti nedeniyle aroma katan baharat olarak tüketilir. Haftada 2-3 gün 1-2 diş sarımsak tüketilmelidir. Domatesli-fesleğenli soslarda,çorbalarda ve et yemeklerinde kullanılabilir.
Sonuç olarak mucize besin yoktur
Yasaklarla dolu veya sınırlı besinleri içeren bir beslenme programı yerine tüm besin ögelerinden porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüketmek gerekir. Dahası için diyetisyeninize danışınız.
[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-perihan-kilic” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown] |
Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:
[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]