Obezite cerrahisi: “Kimlere, ne zaman yapılabilir?”

obezite, obezite nedenleri, obezite ile mücadele, obez, obezite vakfı, obez kadın, obezite cerrahisi, Her dört erkekten biri obez, erkeklerde obezite oranı, erkekler şişmanlıyor, türk erkekleri şişmanlıyor,

Yapılan cerrahi prosedürler sonucunda ya hastanın besin alımı kısıtlanır (restriktif) ya da besin emilimi azalır (malabsorbtif) ve kişi bu mekanizmalar ile kilo kaybeder.

Bazı cerrahi prosedürlerde ise her iki mekanizma birlikte (kombine) kilo kaybına yol açar. Bir kişiye obezite cerrahisi kararı verebilmek için beden kütle indeksinin 40 kg/m2 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Aslında bu bir gereklilikten çok, yapılacak cerrahinin vereceği fayda için risklerini göze aldığımız eşik değerdir. Bu değer bilimsel çalışmalar neticesinde belirlenmiştir. 40 kg/m2 değeri üzerine morbid obezite denilmektedir. Morbid obezite, fazla kilonun artık vücuda verdiği zararların had safhasıdır denilebilir. 40 değerinin ne kadar üzerinde ise sağlık sorunları da o kadar artacaktır. Bu hastalar daha önce cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verememişse, obezite cerrahisi için birer adaydırlar. Ancak eğer kişide tip 2 diyabet, uyku apnesi, kontrolsüz hipertansiyon gibi obezite ile ilişkili sorunlar varsa, bu sorunlar tıbbi tedavi ve yaşam biçimi değişiklikleri ile kontrol edilemiyorsa, kişi 35 kg/m2 üzerinde bir vücut kütle indeksine sahipse ve daha önce cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verememişse, bu kişi de cerrahi için adayıdır.

Cerrahi ile amaç kişiyi zayıflatmak, obezitenin kişide oluşturduğu hastalıkları azaltmak, ileride karşılaşabileceği olası obeziteye bağlı hastalıkları önlemek ve neticede kişinin yaşam kalitesini artırmaktır ancak bazı durumlarda yapılacak cerrahi yarardan çok zarar vereceği için bu kişilerde cerrahi yapılmamalıdır. Tedavi edilemeyen psikiyatrik sorunlar, madde bağımlılığı, ileri derecede kalp hastalığı, ciddi kanama hastalıkları ve zeka geriliği gibi durumlarında cerrahi yapılmamalıdır. Cerrahiye karar verirken, endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri ve kardiyoloji görüşü alınmalı ve ortak görüş ile cerrahi kararı verilmelidir.

Obezitede Tanı ve Tedavi Kılavuzu, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği; 2016.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir