Metabolik hafıza

gülay sezgin diyabet

[alert-success]“Metabolik Hafıza” denilince sizin aklınıza ilk ne geliyor?

A) İnsan vücudundaki hormonların ne zaman salgılanacağı gibi metabolik işlemlerin düzenlenmesi

B) Kişinin beslenme programında öğün saatlerinin her gün aynı saatlerde olmasına dikkat edilerek vücudun beslenme düzenine alıştırılması.

C) Hafıza fonksiyonlarının metabolizma ile ilişkisi

D) Diabetus Mellitus hastalığında hiperglisemi sebebiyle uzun süreçte ortaya çıkan komplikasyonlar.[/alert-success]

Sizin aklınıza ilk gelen tanım ne bilmiyorum ancak bu yazıda metabolik hafıza nedir öğrenecek metabolik hafızanın ortaya çıkarabileceği zararları en aza indirmek için nelere dikkat etmeliyiz bunları irdeleyeceğiz.

diyetisyen ara, diyetisyen eskişehir, diyetisyen logo, zayıflama uzmanı, kilo verdiren diyet, diyetisyen doktoru

Metabolik hafıza nedir?

Diabetes Mellitus ve hastalığın yol açtığı komplikasyonlar­la ilişkilendirilen önemli kavramlardan birisi olan metabolik hafıza, hücresel düzeyde metabolik du­rumların ve çevresel faktörlerin kaydedilmesidir.

Bir dönem metabolik hafıza ve eski efekt terimleri, iyi kan şekeri kontrolünün uzun süreli yararlarını tanımlamak için kullanılmışsa da esasen hiperglisemi nedeniyle ortaya çıkan uzun süreli zararlarla ilgili bir fenomen olarak kabul edilmektedir.

Diyabet ve beslenme, Diyabet ve beslenme tedavisi, sağlık bakanlığı beslenme, sağlık bakanlığı beslenme ve diyet, sağlık bakanlığı beslenme ve diyetetik, sağlık bakanlığı beslenme dosyaları, sağlık bakanlığı beslenme ve hastalıklar, sağlık bakanlığı beslenme ve koruyucu sağlık, sağlık bakanlığı beslenme ppt, sağlık bakanlığı beslenme yazıları

Yapılan birçok çalışma, hiperglisemi sonucu oluşan bazı bazı diyabetik komplikasyonların kan glukoz seviyesi normale dönse bile (normoglisemi) diyabetik me­tabolik hafızaya bağlı olarak devam ettiğini göstermektedir. Bu komplikasyonların devam etmesinin en önemli sebebi olarak da epigenetik değişikliklerin kalıcı olabilmesi gösterilmiştir.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Son yıllarda yapılan DCCT (Diyabet Kontrolü ve Komplikasyonları Denemesinin) ve UKPDS (İngiltere Prospektif Diyabet Çalışması) gibi büyük çalışmalar, kan şekeri kontrolünün sağlanmasıyla tüm diyabet tiplerinde diyabetin komplikasyonlarının azalacağını göstermişlerdir.

tarçın ağacı, zencefil, tarçın zayıflatırmı, tarçın ve arkadaşları, öjenol, öjenol nedir, öjenol ve tarçın, şeker hastalığında tarçın, Tarçının Tip 2 Diyabet üzerindeki etkileri, Tarçının Tip 2 Diyabet üzerindeki etkileri nelerdir, Tarçının Tip 2 Diyabet üzerindeki etkileri nasıldır, tarçın ve şeker hastalığı, şeker hastalığında tarçın,

DCCT çalışması Amerika’da Tip 1 diyabetlilerle yapılan çok merkezli bir çalışmadır. 1983-1993 yılları arasında geleneksel ve yoğun insülin tedavisi uygulanan iki gruptan oluşan 1441 diyabetli, ortalama olarak 6,5 yıl izlenmiştir. Çalışma sonuçları insülin tedavisi uygulanan grupta diyabet kontrolünün iyileşmesine bağlı olarak:

  • Retinopatide % 34 – 76
  • Nöropatide % 60
  • Nefropatide % 35 – 56 oranında bir azalmanın olduğunu göstermiştir.

DCCT çalışması tip 1 diyabette diyabet kontrolü ile kronik komplikasyonlar arasındaki ilişkiyi net olarak açıklamıştır.

glisemik indeks, kan şekeri

UKPDS çalışması İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda’daki 23 merkezde 5.100 Tip 2 diyabetli üzerinde yapılmış bir çalışmadır. Bu çalışmada uygulanan farklı tedavi yöntemlerinin etkinliği araştırılmıştır. UKPDS çalışmasında da diyabet kontrolündeki iyileşmeye paralel olarak kronik komplikasyonlarda belirgin azalma olduğu gösterilmiştir.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Çalışmanın temel sonuçlarında mikrovasküler komplikasyonların genel olarak % 25 oranında azaldığı belirlenmiştir.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

HbA1C’deki %1’lik azalmaya karşılık

  • mikrovasküler komplikasyonların %37,
  • miyokard infarktüsünün % 14,
  • diyabete bağlı ölümlerin % 21 oranında azaldığı rapor edilmiştir.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Bu çalışmalarda diyabetik durumdan dolayı cevap olarak gelişen patolojik gendeki promotor bölgesi ile ilgili histon modifikasyonları başta olmak üzere epigenetik modifikasyonların diyabetik durum kontrol altına alınsa bile devam ettiği gösterilmiştir. Bu da epigenetik metabolik hafıza açısından önemlidir.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Diyabetin komplikasyonlarından korunmak için neler yapılmalı ?

1.Hasta ve hasta yakınlarına diyabet eğitimi teşhisin konduğu ilk günden itibaren verilmeye başlanmalıdır.

2.İyi glisemik kontrol sağlanmalıdr. Metabolik hafıza açısından en önemli kural budur. Yani hastalarda açlık ve tokluk kan şekerlerinin diyabetik olmayan bir kişide olduğu gibi dar sınırlar içerisinde seyretmesini sağlayan daha fizyolojik daha doğala yakın kan şekeri değerlerinin korunması arzu edilir. Bu da ancak:

[alert-note]

  • Diyetisyen kontrolünde hazırlanmış bir tıbbi beslenme tedavisi,
  • Yaşam tarzı değişikliği,
  • Farmakolojik tedavi ile mümkündür.[/alert-note]

3.Diyabet hastaları düzenli takip altında olmalıdır. Hastaların takibi yalnızca tanı ve takip testleri ile değil fiziki muayeneler ile de yapılmalıdır.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Son olarak…

Diyabet uzun süreli bir yolculuktur. Bu yolculuk  ancak yapmamız gerekenleri yaşam tarzı haline getirebilirsek keyifli bir hal alabilir. Bir faaliyeti yaşam tarzı haline getirirken ise iki aşamadan geçeriz.

  1. Farkındalık: Bu aşamada yapmamız gerekenleri hatırlayarak ve farkında olarak yaparız. Bu durum bize zor gelebilir. Ancak vazgeçmeden farkında olarak yapması gerekeni yapanlar ikinci aşamaya geçebilir.
  1. Alışkanlık – davranış değişikliği: Bu aşamada ise yaptığımız faaliyeti farkında olamadan alıştığımız için yaparız ve asıl davranış değişikliği budur.

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Bu nedenle sabırlı olunuz ve diyabetin komplikasyonlarından korunmak için bugünü en iyi şekilde değerlendiriniz.

Sağlıklı günler dilerim..

KAYNAKLAR: Ceriello A, Ihnat MA, Thorpe JE. Clinical review 2: The “metabolic memory”: is more than just tight glucose con­trol necessary to prevent diabetic complications? J Clin En­docrinol Metab 2009;94:410-415; Miao F, Chen Z, Genuth S, Paterson A, Zhang L, Wu X, Li SM, Cleary P, Riggs A, Harlan DM, Lorenzi G, Kolterman O, Sun W, Lachin JM, Natarajan R; DCCT/EDIC Research Group: Evaluating the role of epigenetic histone modifications in the metabolic memory of type 1 diabetes. Diabetes 2014; 63: 1748-1762; Unal HU, Karaman M, Yılmaz MI., ; Epigenetik ve Nefroloji ; Turk Neph Dial Transpl 2017; 26 (1): 11-17

eskişehir diyetisyen gülay sezgin, diyetisyen gülay sezgin, eskişehir beslenme ve diyet uzmanı, fora fizi tedavi diyetisyeni, fora diyetisyen, eskişehir fora beslenme uzmanı, fizik tedavi diyetisyeni, eskişehir beslenme ve diyet uzmanı gülay sezgin

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-gulay-sezgin” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Diyetisyen Gülay Sezgin

Diyetisyen Gülay SEZGİN, Bursa’da doğdu. Orta öğretimini Bursa İbrahim Önal Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı.
2012 yılında başladığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2016 yılında yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldu.
Lisans tezini Coumadin Kullanan Hastaların Diyet Bilgi Düzeylerinin Farklı Parametreler ile İlişkilendirilmesi konusunda hazırladı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında lisansüstü eğitimini sürdürmektedir.

Lisans eğitiminin ilk yıllarından itibaren mesleği ile ilgili birçok seminer ve sempozyuma katılmıştır. Katıldığı sempozyumlar sonucu almaya hak kazandığı sertifikaların başında Kardiyoloji Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası, Sporcu Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası, Karbonhidrat Sayımı Kursu Katılım Sertifikası, Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası gelmektedir.
2016 yılında düzenlenen Nutrigenetik ve GentestDiet Yetkili Uygulayıcı Eğitiminin teorik ve pratik çalışmalarına katılarak ilgili sınavları başarı ile tamamlamış ve GentestDiet Yetkili Uygulayıcı Belgesini almaya hak kazanmıştır.
Diyetisyen Gülay SEZGİN Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Pediatri Kliniği, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Kliniği, Bariatrik Cerrahi Kliniği ve Yoğun Bakım Ünitesindeki stajını başarıyla tamamlamıştır. En uzun dönemli stajını ise Afyon Kocatepe Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde yapmıştır. Burada travmalı hastalarda tıbbi beslenme tedavisi üzerine kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. 2016 yılından beri Eskişehir Fora Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde diyetisyen olarak çalışmaktadır. Kendisini Enteral - Parenteral Beslenme ve Nutrigenetik alanında geliştirmek istemektedir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir