Yeme içme alışkanlıklarının değişmesi ve dışarıda yeme kültürünün gelişmesi aşçılık mesleğine olan talebi de artırdı.
Son yıllarda gastronominin trend olmasının temel nedeni dışarıda yeme içme alışkanlığının artması. Bunun olağan sonucu olarak da özellikle dünya mutfağını bilen aşçılara olan talep arttı. Ayrıca sektör çalışanlarının alaylı oluşu, eğitimli aşçıları daha da öne çıkardı ve mesleğini eğitimini alarak yapan kişiler daha çok değer görmeye başladı.
Aşçılık mesleğinde ücretlerin ülkemiz şartlarına kıyasla oldukça tatmin edici olması, ki bugün bonservis ücreti alan, maaşları 50 binlere çıkan aşçıbaşılar olduğu düşünülürse, son yıllarda pek çok genç bu mesleğe yönelmeye başladı hatta kendi işini bırakıp, aşçılık eğitimi almaya başlayan da pek çok kişi var. Bugün Türkiye’de yiyecek-içecek hizmet sektöründe 30.000 ila 40.000 civarında işletme var. Değişik pozisyonlarda en az 2-3 aşçı çalıştığı varsayıldığında, 100.000’den fazla aşçı olduğu tahmin ediliyor.
Sektördeki aşçıların büyük kısmının alaylı olması sebebiyle dünya mutfağını bilen, yeni menüler geliştirebilen aşçı bulmakta zorluk yaşanıyor. Bu işin eğitimini alıp mesleğe atılmak isteyenler 2 senelik, kariyerini eğitmen ya da daha başka alanlara kaydırmak isteyenler ise dört senelik programları tercih ediyorlar. Aynı zamanda pek çok kurs da mevcut. Mezunlar çok kısa sürede hatta eğitimleri devam ederken restoranlarda, otellerde iş bulabiliyorlar.
Gıda Gündemi