Popüler diyetlerden biri ama asıl dirençli epilepsisi olan çocuklarda ilaç tedavisine yardımcı olmak için tercih edilen ketojenik diyet; zayıflama diyeti olarak kullanılmamalı…
Karbonhidratı azaltan bu beslenme modelini sağlıklı bireyler için uygun bulmuyorum
Çoğu doktor da yazılarında benim gibi düşünüp kanıtlarıyla bu görüşlerini desteklemiş. Sonuçta karbonhidrat bizim temel enerji kaynağımız, hayat boyu beslenmemizden çıkaramayız ve vücutta birçok işlevi var. En önemli işlevi beyinin enerji kaynağı olan karbonhidratları azalttığımızda; beyin, yağ yakımı ile ortaya çıkan keton cisimciklerini kullanır. Ama bu sağlıklı bireyler için önerlmez. Ayrıca karbonhidratı azaltmak asit-baz dengesinden tutun böbrek fonksiyonlarına kadar bizi olumsuz etkiler.
Genelde dirençli epilepsisi olan çocuklarda ilaç tedavisine ek kullanılır dedik. Epilepsi ne o zaman ona bakalım?
Epilepsi
Epileptik nöbetlerin izlendiği nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi olgularının çoğunluğunun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Doğumsal beyin yapı bozuklukları, menenjit gibi infeksiyonlar, genetik hastalıklar, kafa travmaları epilepsiye yol açabilmektedir.
Hastalığın tedavisinde antiepileptik ilaçlar, ketojenik diyet, vagus sinir uyarımı ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Epilepside hastanın ilaçlarını düzenli kullanması ve kontrole gitmesi önemlidir.
Epilepsi ilaç tedavisinin amacı
Hiç yan etkisiz tam nöbet kontrolünün sağlanmasıdır. Tedavide mümkünse tek ilaç tercih edilmelidir. Ebeveynler tedavinin amacı, etkinliği ve yan etkileri konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalar nöbet kontrolü, yan etkiler ve tedaviye uyumun gözden geçirilmesi amacıyla düzenli aralıklarla izlenmelidir. En az 2 yıl süreyle tam nöbet kontrolü sağlanan hastalarda epilepsi ilaç tedavisine son verilmesi gündeme gelebilir. Nöbetleri epilepsi ilaç tedavisine dirençli olan bir grup hastada ise ketojenik diyeti de içeren farklı tedavi seçenekleri gerekebilir.
Ayrıca erişkin epilepsili bireylerde ketojenik diyet önerilmemektedir. Düşük karbonhidrat, yeterli protein ve yüksek yağ içeriği olan ketojenik diyet 1920’den beri dirençli çocukluk cağı epilepsisi tedavisinde kullanılmaktadır.
[toggle title=”Yararlanılan kaynaklar”]Ketojenik diyet. Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2014;10(3):28-33. Epilepside Tıbbi Tedavi ve Ketojenik Diyet Uygulaması. Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2008;4(4):42-8. Epilepsi. Turkiye Klinikleri J Pediatr Nurs-Special Topics 2015;1(3):46-53.[/toggle]
Dyt. Başak GÜNAY
- Beslenme Uzmanı
- Profesyonel Yazar
- Büyükçekmece