Günün en önemli öğünü denilince aklımıza ilk gelen şüphesiz kahvaltı olmaktadır. Fakat kimlerin kahvaltı yaptığı sorusunun cevabı ise genellikle ‘’Zamanım olmuyor.’’ cümlesiyle özetlenebilecek açıklamalarla karşılık buluyor…
Kahvaltıya zaman bulamama problemi genellikle uyku düzeninin bozuk olmasından ileri gelebilmektedir. Çalışan bireyler sabah uykusunu çoğu zaman kahvaltıya tercih etmekte, kahvaltının yerini ise kolay bulunan ve genellikle besin değeri düşük, kalorisi yüksek atıştırmalıklar ve abur cuburlar almaktadır.
Kahvaltıyı atlamanın bir başka sebebi ise sabah saatlerinde açlık hissinin oluşmamasıdır. Akşam yemeğinden sonra tüketilen fazla miktardaki yüksek kalorili atıştırmalıklar, sabah saatlerindeki tokluk hissinin en büyük nedenlerindendir. Akşam gerçekleşen bu yüksek kalorili kaçamaklar alışkanlık haline dönüştüğünde ise gece yeme sendromu ismiyle karşımıza çıkmaktadır. Ancak diyetisyen ve klinik psikolog eşliğinde beslenme programının düzenlenmesi sonucu tedavi edilebilmektedir.
Kahvaltı yapmamak için haklı ya da haksız sayılabilecek pek çok bahanelerimiz olmaktadır. Fakat bahanelerin geçerliliği, ne yazık ki kahvaltı yapmamanın getirdiği sorunlara engel olamamaktadır.
Sağlıklı bir beslenme düzeninde alınması gereken günlük kalorinin %20 ile %35 kadarı kahvaltıdan sağlanması gerekirken günün en önemli öğünü atlandığında yapılan bu ihmal obeziteyi ve obezitenin sebep olduğu pek çok hastalığı beraberinde getirebilmektedir: Diyabet, kalp ve damar hastalıkları bunlardan yalnızca birkaçıdır.
Düşük kalorili ve besin değeri düşük kahvaltılar gibi aşırı yüksek kalorili kahvaltılar da sağlığımız için sorun oluşturmaktadır. Hafta içi atlanan kahvaltı öğünü hafta sonu olduğunda ise karşımıza bir kalori bombası olarak çıkmaktadır. Sadece karbonhidrat ve basit şekerlerden oluşan kahvaltılar güne fazla yüksek ve dengesiz bir kan şekeriyle başlamamıza neden olmaktadır. Bu da zamanla gelişen insülin direncini ve ardından diyabeti beraberinde getirmektedir.
Kahvaltısız geçen bir sabah ve ardından gelen yüksek kalorili bir öğle yemeği de yine aynı sonuca zemin hazırlayabilir.
Sağlığımızı ve formumuzu korumak için güçlü ve besin değeri yüksek bir kahvaltıyla güne başlamak oldukça önemlidir. Bu yüzden kahvaltıya yeterli zamanı ayırmalı ya da besin değeri yüksek, çabuk hazırlanıp tüketilen bir alternatif üretmeliyiz. Böylece acele etmemiz gereken günlerde sağlığımıza verdiğimiz değeri ve gösterdiğimiz özeni azaltmamış oluruz.
[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-sule-nehir-arac” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown] |
Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:
[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]