İyi antioksidan: “Hünnap”

hünnap (gözde bulat)

Eylül ayında olgunlaşan ve ekim ayının sonuna kadar rafları süsleyen, ülkemizde Marmara Bölgesi, Güney ve Batı Anadolu bölgelerinde yetişen hünnabı daha yakından tanıyalım.

hünnap

Hünnap cehrigiller familyasına aittir. Zeytin büyüklüğünde ve çoğunlukla iğde ile karıştırılan bir meyvedir. Hünnabın üzerinde kahverengi tonlarında tüketilebilen ince bir kabuk bulunur. Çin’de çok fazla tüketilen hünnabın tüketimi ülkemizde yaygın değildir ve ülkemizde innabi, ünnap ve çiğde adı ile bilinir.

Hünnap

 

Hünnabın yararları

  • A ve C vitamininden zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İçeriğindeki niasinden (B3 vitamini) dolayı kan dolaşımını düzenler ve aynı zamanda sinir sistemi için faydalıdır.
  • İyi bir antioksidan olan hünnap karaciğer hastalıklarından kansere birçok hastalığa iyi gelir. Kansere iyi gelmesinin sebebi serbest radikallere karşı açtığı savaş ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemesidir.
  • Lif içeriği yüksek olduğu için kabızlığa iyi gelir ve sindirim sistemini düzenler.
  • Kalsiyum ve magnezyum içeriğinden dolayı kemik sağlığı için faydalıdır.
  • Düşük kaloriye sahip olmasına rağmen kişiye enerji verir ve zinde kalmasına yardımcı olur. Bu özelliğinden dolayı sporcular tarafından tüketilebilir.
  • Potasyum içeriğinden dolayı kalp damar hastalıklarına iyi gelir.

Hünnap kurutulmuş olarak tüm yıl tüketilebilir ve kurutulmuş hali aktarlarda bulunabilir. Taze hali ise mevsimi geldiğinde manavlarda, pazarda ve büyük marketlerde bulunabilir.

diyetisyen gözde bulat- gerçek diyetisyenlerDyt. Gözde BULAT

  • Beslenme Uzmanı
  • Profesyonel Yazar
  • Polatlı

Diyetisyen Gözde Bulat

Gözde BULAT 1992 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve liseyi Polatlı'da tamamlamıştır. 2016 yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğinin insan psikolojisi üzerine etkisi olduğunu düşünen Bulat öğrencilik yılları boyunca kişisel gelişimle ilgili seminerlere katılmıştır. 3.sınıfın sonunda Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde gönüllü yaz stajı yapmıştır. 4.sınıf dönem içi stajlarını ise Erciyes Üniversitesi yemekhanelerinde ve fakülte hastanelerinde yapmıştır. Mezuniyetiyle birlikte toplu beslenme hizmeti veren bir şirkette çalışmaya başlamıştır. Çalıştığı şirkette hizmet verilen gruba zaman zaman yeterli ve dengeli beslenme eğitimi vermektedir. Ayrıca online danışanlık hizmeti vermektedir. Şu an ise Bozok Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmaktadır. Aynı zaman da Beslenme ve Metabolizma alanında yüksek lisans yapmaktadır. Vitamin-mineral kursu, Erciyes Üniversitesi ll.öğrenci kongresi ve Obezitede Yenilikler Kursu'na katılmıştır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir