Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri’ne göre dolaşım sistemi hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor ve dolaşım sistemleri hastalıklarının ölüme neden olma oranı kadınlarda erkeklerden daha fazla… Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2015 Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2015 Raporunu yayımlandı.
Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2015 Raporunda yer alan ana tanı gruplarına göre ölüm nedenleri karşılaştırmasında,
- Dolaşım sistemi hastalıkları %40,25 ile ilk sırada yer alıyor.
- Dolaşım sistemleri hastalıklarının ölüme neden olma oranı kadınlarda %44,31,
- Erkeklerde ise %36,85 olarak belirlendi.
Neoplazmalar ölüme neden olmada %20,04 ile ikinci sırada yer alırken, solunum sistemi hastalıkları ise %11,10 ile en sık ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Neoplazmalar ve solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler erkeklerde daha çok görülüyor.
Erkeklerde en sık trake, akciğer ve bronş kanserleri görülüyor
Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2015 Raporunda yer alan bir diğer konu ise erkek ve kadınlarda görülen kanserlerin sıklığı. En sık görülen 10 kanser türü arasında yapılan karşılaştırmada, erkeklerde en fazla görülen kanser türü %21,1 ile “trakea, akciğer ve bronş” kanserleri. Prostat kanserleri %12,7 ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada ise %9,3 ile kolorektal kanserler bulunuyor.
Meme kanseri kadınlarda ilk sırada görülen kanser türü
Kadınlarda görülme sıklığı en fazla olan kanser türü ise %24,9 ile meme kanseri olurken, ikinci sırada %12 ile tiroid kanseri, üçüncü sırada ise erkeklerde de olduğu gibi kolorektal kanserler yer alıyor. Kolorektal kanserlerin kadınlarda görülme oranı ise %8.
Hekime müracaat sayısı yine arttı
Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2015 Raporunda yer alan konulardan bir diğeri ise 2015 yılında hekime yapılan başvuru sayısı. Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sağlık İstatistikleri 2015 Raporuna göre, 2015 yılında 660 milyon 99 bin 447 muayene yapıldı. Türkiye’de bir kişinin bir yılda hekime müracaat sayısı 8,4.
Bu oran, 2014 yılında 8,2 düzeyinde bulunuyordu. Ülkeler arası oranlara bakıldığında ise hekime başvuru sayısında Kore 14,9 ile ilk sırada, Japonya 12,8 ile ikinci sırada yer aldı. Hekime en az başvuran ülke ise 2,6 ile Meksika oldu.
Bakanlık verilerine göre geçen yıl hastanelerde yatak doluluk oranı %69,6 olarak belirlendi. Bu oran özel hastanelerde %59,6, bakanlık hastanelerinde %71,7, üniversite hastanelerinde ise %75,5 düzeyinde gerçekleşti.