İdeal ağırlığı hesaplamada yeni bir yöntem!

baskül kantar diyet tartı

Muayenehanede tartıdan indiğinizde diyetisyeniniz size renkli bir tablodan vücut kitle endeksinizi göstermiş olabilir. Boy uzunluğuna oranla, vücut ağırlığına göre yağ miktarının ölçüldüğü bu yöntem 1830’lardan beri kullanılıyor ancak tüm popülerliğine rağmen bu yöntemin kişinin ne kadar sağlıklı olduğunu ölçmede çok etkili olmadığı anlaşıldı.

Neyse ki, vücut kitle endeksinin en büyük sorununu çözen yeni bir yöntem geliştirildi. Mayo Clinic araştırmacıları Vücut Hacim Göstergesi adı verilen yeni bir araç ile insan vücudunu ölçmenin daha etkili bir yolunu buldu. Ölçümler, toplam vücut hacminizin, karın bölgesi hacmine oranı alınarak yapılıyor. Bu ölçümler bir uygulama yardımıyla ya da el ile ölçerek yapılabiliyor.

Kulağa biraz garip gelse de, bel çevremiz sağlığımız konusunda önemli veriler sağlayabilen bir anahtar konumunda. Bir çok araştırmada, karın bölgesinde fazla yap bulunmasının kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini artırdığı görüldü.

https://youtu.be/-uLm0x09dAA

Karındaki yağ obezite kadar riskli

2012’de yapılan geniş çaplı bir araştırmada uzmanlar 340 binden fazla Avrupalının verilerini inceledi ve fazla kilolu olup, karın genişliği 87,6 santimetreden fazla olan kadınların ya da 101,6 santimetreden fazla olan erkeklerin, tip 2 diyabet riskinin, klinik olarak obez teşhisi konulan kişilerle neredeyse aynı olduğunu belirledi.

Vücut kitle endeksinin en önemli sorunlarından birisi, karın bölgesinde taşınan yağ tabakasını dikkate almaması. Sadece boy ve kiloyu ölçerek elde edilen sonuçlara göre bazı fazlaca kaslı kişiler de fazla kilolu olarak nitelendirilebiliyor.

Vücut hacim göstergesi, bu konudaki yanlışlıkları gidermede etkili bir adım. Bilimciler halen neden karın bölgesindeki yağ tabakasının sağlık üzerinde böyle olumsuz etkileri olduğunu çözebilmiş değil ancak yağ tabakasının iç organların rahat çalışmasını engellediği fikri ön plana çıkıyor.

Vücut kütle endeksinin eksikleri biliniyordu

Toplum sağlığı uzmanları, yıllardır vücut kitle endeksinin mükemmel bir ölçüm aracı olmadığını biliyordu ve daha gelişmiş bir ölçümde bel çevresinin boyutunun da ölçülmesi gerektiği belirtiliyordu.

Harvard Tıp Okulu’nun yayınladığı 2005 tarihli ‘Sağlıklı Kalmak’ başlıklı yazıda

Sağlık için bakılması gereken şey kilonun ne kadar olduğu değil, karın bölgesinde ne kadar yağ bulunduğudur, ifadesi yer alıyor.

Vücut hacim göstergesini geliştiren ekip ayrıca Select Research adlı şirketin vücut görüntüleme teknolojisini kullanarak, kişinin vücut hacim göstergesi oranını hesaplayabilen bir uygulama da geliştirdi.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir