Türkiye’de her beş kişiden biri obez…
Bu çok büyük oran, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilmiş olup; bu oranın her geçen gün arttığı vurgulanmaktadır.
Obezite oranındaki bu artış ekonomiye nasıl yansıyor?
Obezite zaman içerisinde kendi ekonomisini yaratan bir sektör halini almıştır. Obez bireylerin var olan tüketimleri ve zayıflamaya yönelik harcamaları bu ekonomiyi belirleyen etmenlerdir. Bu etmenlerin etki ettiği sektörler başta sağlık sektörü olmak üzere giyim, spor ve yemektir.
Giyim sektöründe büyük pay sahibi olmaya başlayan büyük beden giyim özellikle online satışlarda ekonomide yerini almıştır. Birçok ünlü giyim markası bünyelerinde büyük beden satışlara başlamıştır.
Yiyecek sektöründe hali hazırda tüketim miktarının fazlalığı ve hazır gıdalara ilginin fazlalığı ekonomide yer eder. Hazır gıdaların tüketilmesi obeziteye neden olurken, obez bireylerin özellikle hazır gıdalara yönelmesi ise bir kısır döngü yaratır.
Bunun dışında obez bireylerin zayıflamaya yönelik harcamalarının içerisinde…
Diyetisyenlere 300-1200₺, Spor salonlarına 500-2500₺ gibi miktarların verilmesi söz konusudur. Son zamanlarda meşhur olan adrese teslim menüler ise bu harcamalarda yerini almaya başlamıştır.
Beden Kütle İndeksindeki artışıyla paralellik gösteren diyabet, kalp hastalıkları, uyku apnesi vs. rahatsızlıklar da giderler arasına girerek en büyük payla ekonomide yerinin alıyor.
Dünya genelinde obeziteyle mücadele için 2 trilyon civarında bir harcama yapılmaktadır. Türkiye ‘de ise son zamanlarda Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı için büyük bütçe ayrılmıştır. Genelde 51-64 yaş grubunda gözlenen obezitenin, çocuk ve gençlerde de görülmeye başlaması devletimizin bu konuya eğilmesine sebep olmuştur. Bu program kapsamında toplumu bilinçlendirme, sağlıklı beslenmeye yönlendirme , fiziksel aktiviteye teşvik etme çalışmaları sürdürülür. Yine program kapsamında okul kantinlerinde satılan ve restaurantlarda tüketilen ürünlerde sınırlamalara gidilmiştir.
Sonuç olarak
Sağlığı tehdit ettiği gibi ekonomiyi de tehdit eden obeziteyle mücadele için toplum diyetisyen, fizyoterapist vs. birlikte hareket etmeli ve bu gidişle dur demelidir.
[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-busra-gunes” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown] |
Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:
[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]