İlk adım yaş kilo boy ve kan bulgularına göre yeterli enerji ve besin ögesi içeren bir beslenme programı uygulanmasıdır. Yeterli protein alımı tiroid bezlerinin çalışmasını destekler. Yetişkin bir bireyin günlük gereksinimi kadar protein almalıdır.
Taurin, tiroid hormonlarının üretimi için elzem bir aminoasittir. Supleman olarak kullanılabilir ama herkes için uygun değildir, mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı, gereksinim var ise kullanılmalıdır. Taurinin besinsel kaynakları; deniz ürünleri, süt ürünleri ve hindi etidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid fonksiyonlarını olumlu etkilemektedir. Bu sebeple haftada en az iki kez yağlı balık tüketilmelidir. Keten tohumu, ceviz, semizotu da omega-3 içeriğiyle tiroid bezinizin daha iyi çalışmasını sağlar, ancak bu besinlerdeki omega-3 balıktaki kadar vücut için yararlı değildir.
Tam tahıl ürünlerini ve kuru baklagilleri tüketmeye çalışın. Kuru baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada iki kez tüketilmelidir. Tam buğday ekmeği ya da çavdar ekmeği tercih edin çünkü b vitamin çinko ve liften zengindir. B vitamini özellikle B12 vitamini troid bezinin enerji üretmesine yardımcı olur. B12 vitamini kaynağı et balık yumurta peynirdir. Günde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketin. A, C, E gibi antioksidan vitaminlerin alımı da bu sayede artacaktır.
Beslenmenize keten tohumunu ilave edin
Hem lif oranı yüksek hem de omega-3, E vitamini ve çinko mineralinden zengin bir besindir. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu sebze yemeklerinize, salatalara ve çorbanıza yemek piştikten sonra ilave edip tüketmeye çalışın. İyot, tiroid fonksiyonları için elzem bir mineraldir ve tükettiğimiz birçok besinin içerisinde de bulunmaktadır. Eğer ihtiyacımızdan fazla alınırsa da otoimmün tiroid hastalığına neden olabilmektedir. Bu sebeple iyotsuz tuz tüketiniz.
Çinko tiroid hormonunun metabolizmasında etkili bir mineraldir
Çinko eksikliğinde tiroid metabolizması bozulur. Çinkodan zengin deniz ürünleri, et, tavuk, hindi, badem, fındık, süt ve yumurta yeme alışkanlıklarınız arasında olmalıdır. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini düzeyi de azalır ve tiroid bezi iltihabı daha sık görülür. Selenyum ve E vitaminini birlikte almak vücut için daha faydalıdır. Selenyum kaynağı balık, dana eti, hindi eti, ceviz, mantar, susam, tam tahıl ürünleridir. E vitamini kaynağı ise bitkisel yağlar, rüşeym, kuru baklagil, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, fındık, bademdir.
Çikolata tüketimine dikkat edin
Kadminyum içermektedir ve selenyum atımını artırır. Tiroid hormonu çalışmasını azaltan guatrojenik besinleri (beyaz lahana, turp, karnabahar, brokoli, mor lahana, soya fasulyesi, hardal, yer fıstığı) çok fazla ve çiğ olarak tüketmeyin. Pişirerek tüketmeniz guatrojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır.
Tiroid rahatsızlıklarında en sık görülen problemlerden biri de ödemdir
Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Kafein, alkol, sigara ve şeker tüketimi özellikle sınırlandırılmalıdır. Bunlar hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Sağlıklı yaşamın ikincil kuralı düzenli egzersizdir. Hem metabolizmanın hızlanması, hem tiroid hormonuna karşı doku duyarlılığının artması, hem de kas artışı için düzenli egzersiz en azından yürüyüş yapmalısınız.