İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan bir hormondur. Kandaki şekerini kandan ayrılarak hücre içine girmesini sağlar. Böylelikle kandaki şeker düzeyi de azalmış olur.
1. Kısa etkili regüler insülin
Regüler insülin, kısa etkili insülinin prototipidir. Etkisinin başlaması 30 – 60 dakika, zirve etkisi 2 – 4 saat, etki süresi 5 – 8 saattir. Etki başlangıç süresi göz önünde bulundurularak yemekten 30 dakika önce yapılması gereklidir.
[alert-note]İntravenöz kullanılabilen tek insülin tipidir.[/alert-note]
Diyabetik ketoasidoz – hiperglisemik koma tedavisinde kullanılır. Kısa etkili analog insülinlere kıyasla fiyat avantajı bulunmaktadır.
2. Kısa etkili analog (çok kısa etkili analog) insülinler
Genetik olarak modifiye edilmiş insülin tipleridir. Bu modifikasyon daha hızlı absorpsiyona (emilime) neden olarak daha kısa sürede insülinin etkisinin başlamasını ve etkinin daha kısa sürmesini sağlamaktadır. Regüler insüline göre avantajları fizyolojik insülin sekresyonunu daha iyi taklit etmeleri ve daha az hipoglisemiye neden olmalarıdır, dezavantajı ise pahalı olmalarıdır. Kısa etkili analog insülin ile regüler insülinin uzun süreli uygulamalarında HbA1C üzerine etkileri aynı bulunmuştur. Hipoglisemik risk taşıyan hastalara analog insülin verilir.
3. Uzun etkili analog insülinler
Genetik olarak modifiye edilmiş insülin tipleridir. NPH insüline göre daha uzun süreli ve pik oluşturmayan bir insülin etkisi sağlarlar. Tedaviye bağlı gelişen hipoglisemi (özellikle de geceleri gelişen) insidansını (sıklığını) azaltırlar. Uzun etkili analogların pregestasyonel ve gestasyonel diyabet vakalarında kullanılması önerilmemektedir.
4. Orta etkili insülin
5. Karışım insülinler
Piyasada farklı insülin tipleri ile önceden hazırlanmış karışım insülin preparatları bulunmaktadır. Bu karışımlar hasta uyumunu kolaylaştırır ve günlük enjeksiyon sayısını azaltırlar. Karışım insülinler hastalar tarafından enjektörde karıştırılarak da hazırlanabilir. Regüler insülin veya NPH insülin karışımlarında ilk olarak Regüler insülinin enjektöre çekilmesi ve karışımın hemen enjeksiyon öncesi hazırlanması önerilmektedir. İnsülin Detemir ve Glarjinin aynı enjektörde diğer insülinlerle karıştırılması önerilmemektedir.
[toggle title=”Yararlanılan kaynak”]http://eski.teb.org.tr/images/upld2/ecza_akademi/makale/20110325013554diabet_mellitusta_insulin_tedavisi.pdf
http://www.ichastaliklaridergisi.org/managete/fu_folder/2011-04/html/2011-18-4-181-223.htm
[/toggle]