Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı çerçevesinde, 10 ayda 800 bine yakın danışana halk eğitimleriyle sağlıklı beslenme, tuz …
tuz
Vücut tuza nasıl tepki veriyor?
Tuz yediğimizde, dilimizdeki tat dokuları ve boğazımızdaki yumuşak doku tarafından tespit ediliyor. Profesör Breslin tuz vücudumuzu ve aklımızı elektriklendiriyor, diyor. Tuz kristallerini oluşturan iyonlar sodyum …
Sağlıklı yaşam için ne kadar tuz kullanmalıyız?
Tuz, yiyecekleri daha lezzetli kılıyor. Aynı zamanda insan yaşamı için de hayati önemde. Tuzdaki sodyum, vücutta yeterli su miktarının korunması için kritik. Aynı zamanda hücrelerin …
İngiltere’deki gıda üreticileri, mamullerindeki tuz miktarını azaltmaya zorlandı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük iki gramı sodyumdan oluşan beş gram tuz tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu miktar kabaca bir tatlı kaşığı kadar. Ancak küresel düzeyde …
Tuzda başarı elde ettik, şekerde işin başındayız
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, 8 yıldır yapılan kampanyalar sayesinde günlük 18 gramlık tuz tüketimi 10 grama düşürüldü, ancak henüz bitmedi, dedi. Türk Böbrek Vakfı …
Sağlık Bakanlığı: “Paketli gıdalarda tuz oranı azaltılacak”
Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu arasında imzalanan anlaşmayla paketli gıdalardaki tuz oranı 2023 yılına kadar kademeli olarak düşürülecek. Sağlık Bakalığı’ndan yapılan açıklamaya göre; …
Tuz eksikliği depresyona sebep olabilir
Tuz, vücutta eksildiği takdirde pek çok hastalığa neden oluyor. Tuz minerali eksikliğinde sinir sistemi çalışmıyor, kas hareketleri yapılamaz hale geliyor. Doğal bir antidepresan olan tuz, …
Unutulan tehlike: “Gizli tuz tüketimi”
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir …
Şaşırtıcı miktarlarda tuz içeren 6 besin
Aşırı tuz, dondurulmuş pizzalar ve cipslerle sınırlı değil. Birtakım masum gıdalar da gizlice tuz içeriyor olabilir. Günümüzde ortalama bir kişi, günde 8 gram tuz tüketiyor, …
Hipertansiyon nasıl sınıflandırılır?
Hipertansiyonun sınıflandırılması söyledir… Hipertansiyon için yapılan sınıflamalarda zaman içinde belirgin farklılıklar olmuştur. Yaygın olarak kabul gören Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Hipertansiyon Komitesi (DSÖ/ISH)’nin yaptığı aşağıdaki …
Hipertansiyondan korunmak için öneriler
İdeal ağırlığınızı diyetisyenle görüşerek koruyun. Şişmanlık hipertansiyon için önemli bir risk faktörüdür. Beden Kitle İndeksinizi hesaplayarak boyunuza göre uygun ağırlıkta olup olmadığınızı kontrol edin. Eğer …
Yüksek tansiyon nedir?
Kan basıncının normal kabul edilen değerlerden yüksek olmasıdır. Sistolik kan basıncı kardiyak atış hacmini, diastolik kan basıncı periferik direnci ölçer. Halk arasında sistolik kan basıncı …
İkincil hipertansiyon nedir?
Hastaların % 90-95’inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur. Bunlara primer (birincil) hipertansiyon denir. Geri kalan % 5-10 hastada yüksek tansiyon …
Hipertansiyon daha çok kimlerde görülür?
Yüksek tansiyon riskini artıran birçok etmen söz konusudur: 1- Yaş: Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 …
Hipertansiyonun toplumda görülme sıklığı nedir?
Yüksek tansiyon toplumda oldukça sık görülen bir durumdur. Türkiye’de her üç erişkinden birinde hipertansiyon vardır. Ülkemizde yapılan bir araştırmada 18 yaş üstü nüfusta hipertansiyon sıklığı …
Kan basıncı nasıl değerlendirilir?
Kan basıncı nasıl değerlendirilir sorusunun yanıtını aşağıdaki tabloda yer almaktadır: Kan Basıncının Değerlendirilmesi Kategori Sistolik mm Hg Diyastolik mm Hg İstenen-ideal 120 ve altı 80 …
Hipertansiyon nedir?
18 yaşını geçmiş erişkin bir bireyde, farklı iki günde en az iki kez yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 140 mmHg (civa basıncı) ve üzerinde ya da …