Kilis Devlet Hastanesi’nde, diyabet hastalarına daha hızlı müdahale edilebilmesi amacıyla gönüllü doktorlar tarafından “Diyabetle Mücadele Timi” oluşturuldu.
Sağlık Bakanlığının “Diyabetik Ayak Konseyi” programı kapsamında, Kilis Devlet Hastanesinde “Diyabetle Mücadele Timi“ kuruldu.
Gönüllü doktorlar tarafından oluşturulan ekip, diyabet hastalarında tanı ve tedavi sürecinin, hızlı ve doğru şekilde yürütülmesi için yoğun mesai harcıyor. Mücadele timinde, dahiliye, endokrinoloji, kalp damar cerrahisi, plastik cerrahi, enfeksiyon hastalıkları ve ortopedi uzmanları, diyetisyen ve yardımcı sağlık çalışanları yer alıyor. 12 kişilik ekip, diyabet hastalığına bağlı oluşan yaraların, uzuv kayıplarına neden olmasını engellemek amacıyla, hastalara daha hızlı bir şekilde müdahale ediyor, tanı ve tedaviyi geciktirmiyor.
Hastane bünyesinde geçen yıl şubat ayında oluşturulan diyabet sınıfında ise hemşireler tarafından hasta ve yakınlarına eğitimler veriliyor.
Kilis Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kadir Söylemez, uzuv kaybını önlemek için diyabetik ayakla mücadele etmenin çok önemli olduğunu söyledi. Bu kapsamda, hastanede iki uzman hekimin öncülüğünde bir ekip oluşturulduğunu dile getiren Söylemez, diyabetin yorucu bir hastalık olduğunu belirtti.
Hastaların daha kısa sürede sağlığına kavuşmasını amaçladıklarını ifade eden Söylemez,
Ekibin amacı, uzuv kaybını önlemek. En kısa sürede reaksiyon gösterebilecek bir ekip oluşturulması gerekiyordu. Bu sayede hastalara daha hızlı bir şekilde müdahale ediliyor, tanı ve tedaviyi geciktirmemiş oluyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koruyucu hekimlik ön planda çünkü koruyucu hekimlikte asıl amacımız hastalığı önlemek ve hastalığın, devlete olan maliyetini azaltmak.
Dr. Çetinbaş: “Tedavinin hepsini bir doktor yapamıyor”
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Vecih Keklik de diyabet hastalığı sonucu oluşan yaraların, hastaya bir uzuv kaybı olarak dönmesini engellemek istediklerini dile getirdi. Keklik, yapılması gerekenlerin tek elden yürütülmesinin önemine değindi.
Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Çetinbaş, çoğu diyabet hastasının yeterli tedaviyi göremediği için ayağını ve bacağını kaybettiğini vurguladı. Diyabetik yaralarla tek doktorun mücadele edemeyeceğine dikkati çeken Çetinbaş,
Tedavinin hepsini bir doktor yapamıyor. Her doktorun farklı bir açıdan bakması gerekiyor. Konsey hastalara müdahale ettikten sonra diz altı ampütasyonlar ve bacak kayıplarının önüne geçilmiş oluyor. Diğer türlü, yeterli tedavi göremediği için çoğu hasta bacağını ve ayağını kaybetmek zorunda kalıyor. Bizim amacımız hastayı bundan kurtarabilmek ve daha kaliteli bir hayat sürdürebilmesini sağlamak, ifadelerini kullandı.
Endokrinoloji Uzmanı Dr. Muhammet Kızılgül ise Türkiye’de şeker hastalığının görülme oranının arttığını aktardı. Tedavi sürecinin disiplinli bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Kızılgül,
Artık her 8 insandan birine şeker hastalığı teşhisi konuluyor. Diyabetik yaraların tedavisi çok önemli, ancak bir ekip işiyle olur. Hastalar geliyor, polikliniklerde doktor doktor dolaşıyor. Biz arkadaşlarla bunun sıkıntısını hissettik. Bu hastaları direkt yatırıyoruz. İlgili branş gelip hastayı görüyor. Bu hastalar açısından büyük kolaylık oluyor. Tedavi açısından da çok kolay olduğunu düşünüyoruz, diye konuştu.
Dr. Kaya: “Diyabet, Avrupa’da en hızlı artan hastalık”
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya, uygulamanın, hekim sayısının yeterli olduğu bütün hastanelerde yapılmasının faydalı olacağını belirterek,
Diyabet, Avrupa’da en hızlı artan hastalık. Diyabete bağlı olarak gördüğümüz sıkıntılardan en önemlisi, diyabetik ayak. Ekip olarak bu şekilde devam edildiği zaman, hastaların tedavileri ve tetkikleri çok hızlı bir şekilde yapıldığı için tedavide çok geç kalınmamış oluyor. Hastaya da bu anlamda çok ciddi konfor sağlanıyor. Hem ekonomik hem iş gücü açısından çok ciddi bir katkı sağlanmış olacak, değerlendirmesinde bulundu.
Diyabet Eğitim Hemşiresi Emine Hakan ise hastaları bireysel olarak veya diyabet sınıfında bilgilendirdiklerini belirterek,
Bu bilgilendirmeler sonucunda hasta, kan şekerini daha iyi bir şekilde kontrol etmesini öğreniyor. Tabiri caizse şekerin ipleri ellerinde oluyor, dedi.
Diyabet hastası M.Ç. ise 15 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini ifade ederek,
Bütün doktorlar gelip tedavimle ilgileniyor. Böyle bir ekibin bütün diyabet hastalarına yardımcı olmasını dilerim, ifadelerini kullandı.
[toggle title=”Medi Magazin”]https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-6-uzmanliktan-gonullu-doktorlar-diyabetle-mucadele-timi-kurdu-11-681-76219.html[/toggle]
Diyabet Eğitim Hemşiresi :DD Ne kadar da komikk duruyor. Ekip çalısması gerekıyor bunda hem fıkırım. Tek başına diyetisyenle olmaz zaten fakat yazıda diyetisyenden bahsetmis.Bende okurken aa ne guzel baska ınsanlara basvurulmamıs,diyetisyenide ekibe dahil etmişler diye düşünüyordum.Aşağılara inince duruma vakıf oldum. Diyabet eğitim hemşiresi nedir ya? Neden bir diyetısyen yok.
Diyabet Eğitim Hemşiresi :DD Ne kadar da komikk duruyor. Ekip çalısması gerekıyor bunda hem fıkırım. Tek başına diyetisyenle olmaz zaten fakat yazıda diyetisyenden bahsetmis.Bende okurken aa ne guzel baska ınsanlara basvurulmamıs,diyetisyenide ekibe dahil etmişler diye düşünüyordum.Aşağılara inince duruma vakıf oldum. Diyabet eğitim hemşiresi nedir ya? Neden bir diyetısyen yok.
Diyetisyen ne demiş