TDB Genel Başkanı Cebeci, Türkiye’de diş hekimine başvuru sıklığı AB ülkelerine göre çok düşük iken, diş hekimi sayısı bu ülkelere göre çok yüksek. Diş hekimlerinin işsiz kalmaması için kontenjanlar 2018 yılı itibari ile azaltılmalı, dedi.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 22 Kasım “Diş Hekimleri Günü” ve 22 Kasım’ı da içine alan “Toplum Ağız Sağlığı Haftası” dolayısıyla Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi.
Koruyucu diş hekimliğinin artırılması için serbest çalışan diş hekimlerinden alınacak koruyucu hekimlik hizmetlerinin de geri ödeme kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken TDB Genel Başkanı Dr. İlker Cebeci, çocukluk çağından itibaren yapılan koruyucu ağız sağlığı işlemlerinin ileride yaşanacak diş problemlerinin de önüne geçeceğini belirtti.
Diş hekimleri iş bulma sıkıntısı çekebilir!
Diş hekimliği fakülteleri kontenjanlarının artması ile birlikte mezun olacak diş hekimlerinin iş bulma sıkıntısı yaşayabileceğine değinen Cebeci,
2005 yılında 15 fakültede yılda toplam 960 civarında olan kontenjan yılda ortalama üç diş hekimliği fakültesinin eğitime başlaması ve birçoğunda da kontenjanların sürekli artması nedeniyle bugün 75 fakülteden eğitime başlanan 49 fakülte ile yıllık 4 bin 364 kontenjana ulaşmış durumda. Kalan 26 fakülte henüz öğrenci almaya başlamadı ancak YÖK’ün bugüne kadarki uygulamalarını veri olarak alırsak tamamının eğitime başlaması 10 yılı bile bulmayacaktır, dedi.
Fakültelerin hiç kontenjan artırmaması ve yeni diş hekimliği fakülteleri açılmasa bile henüz eğitime başlamamış 26 yeni fakültenin faaliyete başlaması ile birlikte mezun olacak diş hekimi sayısının 2024 yılında 60 bin, 2025 yılında ise 64 bine çıkacağını dile getiren Cebeci,
2024 yılında bir diş hekimine 1.425 kişi, 2025 yılında ise 1.338 kişi düşüyor olacak. Avrupa Birliği (AB) kriterlerini bile aşmış olacağız ancak o yıllarda beklenen nüfus artışı ve meslekten ayrılan diş hekimleri hesaplandığında yıllık 750-1000 civarında diş hekimi mezun ederek bu oranı korumamız gerekirken Türkiye yılda 6.500 diş hekimi mezun veriyor olacak, açıklamasında bulundu.
Türkiye’de diş hekimine başvuru az, hekim sayısı ise fazla!
Türkiye’de diş hekimine başvuru sıklığının AB ülkelerine göre çok düşük, diş hekimi sayısının ise bu ülkelere göre çok yüksek olduğunu belirten Cebeci, diş hekimlerinin işsiz kalmaması için kontenjanların 2018 yılı itibari ile azaltılması gerektiğini vurguladı.
Öğretim üyesi sayısı kontenjan sayısını karşılamıyor
Türkiye’de eğitim veren 75 diş hekimliği fakültesinde toplam 601 profesörün görev aldığını ifade eden Cebeci,
Bunların 330 tanesi altı büyük fakültede görev alıyor. Ankara, Hacettepe, Gazi, Marmara, Çapa ve Ege Üniversiteleri Diş Hekimliği Fakülteleri dışında kalan 69 fakültede ise toplam 271 profesör var. Hacettepe Üniversitesi profesör sayısının en fazla olduğu fakültelerden biri olmasına rağmen kontenjanlardaki artış nedeni ile eğitim verecek yeterli öğretim üyesini bulamıyor, dedi.
Diş teknisyenliğinde kaçak istihdam var!
Diş hekimliğinin bir takım çalışması olduğunu söyleyen Cebeci,
Bizim 10 birime yaptırdığımız bir işi devlet hastaneleri ihale ile bir birime ve teknisyenlere yaptırıyor ve yapılan bu ihaleler grubuna kaçak çalışmada giriyor. Sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bize,
Diş teknisyenliğinde kaçak istihdam var. Bunu nasıl engelleriz, diye soruyor. Biz de diyoruz ki; İhale Kanunu kaldırılmalı ki, sigortalı ve ehliyeti olan teknisyenler çalışsın. Sistemi böyle kurgularsanız diş hekimleri çok iyi de olsa problemler yaşanır, ifadelerini kullandı.
Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde yaşanan sıkıntılara da değinen Cebeci, Diş hekimleri Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) nedeni ile 10 dakikada bir hasta bakmak zorunda kalıyor. Bu da işin niteliğini etkiliyor. şeklinde konuştu.
[toggle title=”Medi Magazin”]https://www.medimagazin.com.tr/dis-hekimi/genel/tr-dis-hekimlerini-bekleyen-tehlike-issizlik-mi-3-24-75349.html[/toggle]