Dahiliye uzmanı diyet yazabilir mi, iç hastalıkları uzmanının görevleri neler?

türkiye ve dünyada beslenme ve diyetetik eğitimi - gerçek diyetisyenler sitesi, gerçek diyetisyen, diyetisyen dünyası,

İç Hastalıkları Uzmanı (Dahiliye hekimi) görev ve yetkileri

Hastanedeki amiri

Baştabip

Nitelik profili

Tıp fakültesi mezunu olup bir eğitim hastanesinde iç hastalıkları ihtisası eğitimini tamamlamalıdır.

Dahiliye uzmanının görev ve yetkileri

  1. Kalite yönetmeliklerine ve faaliyetlerine uygun davranmak.
  2. Poliklinikte hasta muayenesi ve reçete yazımını sağlamak.
  3. Gerekli görülen tüm tahlil ve tetkikleri istemek.
  4. İleri tetkiki gereken hastaları bir üst kuruma veya diğer sağlık kuruluşlarına sevk etmek.
  5. Yatışı gereken hastaların yatışlarını yapmak. Üst kuruma veya diğer sağlık kuruluşlarına sevk etmek.
  6. Heyet raporlarını onaylamak.
  7. Yatan hastaların günlük, sabah, akşam vizitlerinin yapılması, tedavilerinin düzenlenmesini sağlamak.
  8. Yatan hastaların muayenesi, tedavilerinin düzenlenmesi.
  9. Yatan hastaların gerekli tetkik ve tahlillerinin istenmesi.
  10. Yatan hastaların sevk, taburcu işlemlerini sağlamak.
  11. Yatan hastaların tıbbi müdahalelerinin (ponksiyon, sonda takma vs. ) yapılmasını sağlamak.
  12. Diğer branşların istediği vak’alarda, konsültasyonlara bakmak, gerek görüldüğünde de diğer branşlardan konsültasyon istemek.
  13. Yatan hasta dosyalarını doldurmak.
  14. Sorumluluğundaki cihazların (nebulizatör, hasta başı monitör, EKG vb.) cihazlarının çalışır durumda olduğunu kontrol etmek.
  15. Acil servisten istenen İç Hastalıkları konsültasyonlarına zaman kaybetmeden yerinde müdahale etmek, gerektiğinde sevk etmek, gereğinde de medikal tedavi vermek.
  16. Sorumluluk alanı içerisinde çalışan elemanlarının eğitimlerinin yapılmasını sağlamak.
  17. Faaliyet alanı ile ilgili Başhekimin verdiği diğer görevleri yerine getirmek.
  18. Hasta ve refakatçisinin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak; ruhsal, duygusal ve genel alışkanlıklarını değerlendirir, moral gücünü olumlu hale getirerek güveni sağlar.
  19. Anamnezinde ilaç allerjisi olan hastaların order tabelasın da alerjen ilaçlar görülebilecek şekilde belirtilir.
  20. Epikriz hazırlarken; başvuru nedeni, önemli bulgular, yapılan tetkikler,konulan teşhis, uygulanan tedavi,hastanın çıkış durumu, kullanacağı ilaçlar ve takip talimatları doğru şekilde yapılıp hasta ve/veya yakınları bilgilendirir.
  21. Görevini Kalite Yönetim Sistemi; politikası, hedefleri ve prosedürlerine uygun olarak yürütür.

diyaliz diyetisyeni, renal diyetisyenlik, nefroloji diyetisyeni, diyaliz merkezinde diyetisyen

Diyet Uzmanı (Diyetisyen) görev ve yetkileri…

Hastanedeki amiri

Baştabip yardımcısı

Nitelik profili

Sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik mezunu olup, lisans eğitimini tamamlamalıdır.

Diyetisyen (Beslenme uzmanı) görev ve yetkileri

  1. Yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı gruplarına göre, sağlıklı bireyler için enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri ile sağlıklı beslenme programlarını belirler.
  2. Özel grupların beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yürütülmesinde görev alır.
  3. Besin analizleri yapar, sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik besin grupları geliştirir ve bunların doğru kullanımını sağlar.
  4. Toplumda beslenme sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapar.
  5. Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasında, eylem planlarının yapılmasında ve uygulanmasında görev alır.
  6. Hekimin yönlendirmesi ile hastalar için gerekli beslenme programlarını düzenler.
  7. Bireylerin hastalığına, antropometrik ölçümlerine, laboratuar bulgularına ve tedavisine uygun olarak besin ögesi gereksinmelerini belirler, diyet tedavilerini ve beslenme eğitimi hizmetlerini planlar, uygular ve izler.
  8. Hastaların sağlık kuruluşlarında hastane malnütrisyonuna maruz kalmamaları için gerekli önlemleri alır.
  9. Hastaların diyet ve normal yemekleri ile ilgili istek ve eğilimlerini tespit ederek, yemek listelerini tabibin tespit ettiği esaslar içinde kalmak suretiyle hazırlar.
  10. Hastayı yemek rejimi hususunda eğitir.
  11. Hastaların yemeklerini yiyip yemediklerini kontrol eder, tüketmiş olduğu besinler hakkında gerekirse tabibe bilgi verir.
  12. Hastalara verilecek olan oral, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında, eğitim ve izleme süreçlerinde görev alır.
  13. Satın alınacak gıda maddelerinin miktarının belirlenmesinde ve değerlendirme çalışmalarında görev alır.
  14. Beslenme hizmetinde çalışan personelin denetimini yapar, hizmet içi eğitimlerini planlar, uygular/uygulatır. Hizmetin her aşamasında besin, personel, fiziksel alan ve araç-gereçlerin temizlik ve hijyeni için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
  15. Menü planlaması yapar ve uygulanan menüleri denetler.
  16. Standart yemek tarifelerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlar, gerektiğinde günün ve kuruluşun şartlarına uygun düzenlemeleri yapar.
  17. Yiyecek-içeceklerin uygun yöntemlerle depolanmasını ve depodan yiyecek-içecek çıkışını denetler.
  18. Toplu beslenme alanlarının ve araç/gereçlerin günün şartlarına uygun ve ihtiyaca cevap verebilecek standartlara ulaşmasını sağlar.
  19. Yemek hazırlama, pişirme ve servis alanlarında oluşabilecek kazaları önleyici tedbirlerin alınmasını ve ilk yardım araçlarının bulunmasını sağlar.
  20. Yiyeceklerin hazırlama, pişirme ve servisi ilkeleri doğrultusunda tüketime sunulmasını denetler.
  21. Besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında görev alır.

Mesleklerin görev tanımlarından da açıkça görüleceği gibi dahiliye uzmanının kesinlikle beslenme ve diyet önerileri yapma ve tıbbi beslenme tedavisi uygulama yetkisi bulunmamaktadır. Medyada iç hastalıkları uzmanı olup da bilmem ne yaparak zayıfla gibi kitaplar yazıp, programlara katılıp diyet yazan kişilere itibar etmeyiniz,

Kim olursa olsun, beslenme ve diyetetik lisans mezunu olmadan diyet tedavisi ve beslenme önerilerinde bulunan kişileri ilgili mercilere şikayet ediniz.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. Kesinlikle haklısınız. O programda diyetisyenimiz prof. dr. olasına karşın bu akademik unvanı söylenmedi. Diyetisyenin ses çıkarmaması çok rahatsız ediciydi.

  2. Gecen gün cnn turk te yanlış hatırlamıyorsam ismi gündem özel adli program da dahiliye uzmanı, genel cerrah, ogretim uyesi vs daha alanini bilmedigim 6-7 kişiyle beslenme alaninda program yapmışlar.. öncelikle programı tum kendi meslektaslarimin izlemesini tavsiye ederim. Beslenme ve diyetetik alaninda genel geçer bilgiler dışında konuştukları şeyler nasıl beslenmeliyiz, beslenme deki yanlışlıklar dan ziyade programda dahiliyecinin idda ettigi metabolizmanin calismadigi, genel cerrahi uzmaninin yok efendim 32-32.5 bki ustu sleeve gastrektomy yok efendim gastric by pss olması gerektigi.. yok efendim program da kabokspunktur tedavi yontemiyle zayıflama diye cikmis kendince cok yemenin dogrulugunu savunan, yedikce kilo verecegini idda eden sacma sapan bilgilerle insanların kafasini karistiran etiketi dr. Olunca her yaptigi soyledigi doğru algilanan.. alani olmadıkları halde beslenme ve diyetetik hakkinda alaniymis gerçekten bu işin uzmaniymis gibi yorumlar da bulunan kendini bilmezler.. beslenme ve diyetetik uzerinden prim yapmaya calismaktan öte gitmediklerini kendi meslektaslarimin programi. izlediklerinde goreceklerdir. Bir genel cerrahinin 32.5 bki ustu insanlari mide ameliyatı yapmaktan başka yaşama sansi olmadigini savunması ameliyatı tek çare gormesi gerçekten üzücü. Bir insanin sagligi, hayati sizin için ne kadar ucuz.. ! Ameliyat çözüm degildir gerekli tibbi ilac ve beslenme tedavisiyle çözüm bulunamamissa son çare olarak dusunulmelidir. Mide ameliyatı sonrası komplikasyonlari, yasanilan zorluklar insanin yasam kalitesini dusuren bir cok etmenlerle karsilasmasi kolay bir durum değildir. İnsan sağlığı bu gibi para goz cerrahlarin kazanmasindan daha önemli degil tabi !! onemli olan insan sağlığıni hice sayarak para kazanmak!! Daha da üzücü bir durum ki insanların iyi niyetini dr. etiketiyle kandiriyor olmasi insanların da dr. diye itimat etmesi. Programda sayamadığım bu alanda bir cok yanlış seylerin konusuldugu her kisi kendine prim yapmak dışında birşey soylemediklerini izlediginizde goreceksiniz. Eger her kim kendi alanıninin dışında konusuyor beslenme ve diyetetik alaninda bu alanin gercek uzmaniymis gibi kendini gostermesi suc ise öncelikle o program daki kisileri, insanları yanlis yönlendirme ve bilgi kirliliği yaparak insan sağlığıyla oynadıkları için gerekli mercilere şikayet edilmeli. Bu gibi programları, soylemleri izleyen kisiler etiketinde beslenme ve diyet uzmanı yazmadikca itibar etmemeleri sağlığı açısından menfaatlerine olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir