Çocukluk çağında batı tipi beslenme, bağırsaklardaki yararlı bakterileri olumsuz etkiliyor

fastfood

ABD’nin California eyaletindeki UC Riverside Üniversitesi’nden bilim insanları, erken yaşlardaki beslenme alışkanlıklarının mikrobiyom üzerindeki etkisini araştırdı.

Bilim insanları, çocukluk çağlarındaki fast-food veya abur cubur tüketiminin yoğunlukta olduğu batı tipi beslenme tarzının, bağırsaklardaki yararlı bakteriler üzerinde uzun süreli olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu.

Fareler üzerinde yapılan çalışmada, bilim insanları, erken yaşlarda sağlıksız şekilde beslenen olgun farelerin bağırsak bakterilerinin toplam sayı ve çeşitliliğinde önemli bir düşüş tespit etti.

Bilim insanları, bağırsak bakterilerinin farelerin yaptığı egzersiz miktarına duyarlı olduğunu ortaya koysa da çocukluk dönemindeki batı tipi beslenmenin yine bu dönemdeki egzersizlere göre mikrobiyom üzerinde daha kalıcı etkileri olduğunu buldu.

Araştırma ekibinden Fizyolog Theodore Garland, yağ ve şeker oranı yüksek batı tarzı beslenmenin ergenlikten 6 yıl sonrasına kadar bağırsak bakterileri üzerinde etkisi olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Araştırmanın sonuçları, Journal of Experimental Biology‘de yayımlandı.

aa.com.tr/tr/saglik/cocukluk-donemindeki-bati-tipi-beslenme-bagirsaklardaki-yararli-bakterileri-olumsuz-etkiliyor/2135352

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir