Günümüzde belki de en önemli ve bilgi kirliliğinin en çok olduğu konu zayıflama…
Zayıflama sürecinde adeta hurafelere inanarak vücudumuza eziyet ediyoruz. Tabi ki bu yanlış inanışlar bizi olumsuz etkiliyor. Hem sağlığımızı olumsuz etkiliyor hem de vücut görünüşümüzü bozuyor.
1. Her insan kendine özeldir
Kulaktan dolma bilgilerle diyet yapmak faydadan çok zarar verir. Çevremizde zayıflayanlar sürekli ben şunu yaptım sende yap diyerek bizlere telkinde bulunurlar. Halk arasında dolanan bütün yöntemleri denediniz. Peki neden hala kilo verememiş olabilirsiniz? Her insanın metabolizması farklı olduğundan olabilir mi? . O yüzden doğru ve sağlıklı bir zayıflama süreci için diyetisyeninize danışın!
2. Yöntemleriniz yanlış olabilir mi?
Kesinlikle olabilir. Çünkü zayıflama hakkında o kadar yanlış bilinen şey var ki. Aşağıda yazacağım maddelerden en az birine inandığınıza eminim. Yani sizin zayıflama yöntemi sandığınız sizin için eziyet olabiliyor. Üstelik hiçbir yararı da olmuyor. Bakalım neymiş bu doğru bilinen yanlışlar…
3. Tek öğün yemek kolayca zayıflatır!
Kilo almanın nedenlerinden biri, tüm gün aç kalıp sadece akşamları yemek yemek.18-20 saat aç kalan vücut, bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Daha sonra ilk yediğinizi aç kalacağım diye yağa dönüştürür.
4. Meyve kilo aldırmaz, diyet yaparken sınırsız yenebilir!
Yanlış. Sebzelerin su ve lif oranları yüksek olduğundan kalorisi düşüktür. Çiğ yenen kıvırcık, göbek, marul, nane, maydanoz, roka, biber, domates, salatalık serbest bırakılır. Ancak karpuz, üzüm, incir vb. sınırlı tüketilmeli.Meyvelerin içinde de şeker bulunduğunu yüksek miktarda alındığında yağa dönüştüğünü unutmayalım.
5. Kilo vermek için diyet ürünler serbestçe yenebilir!
Tüm diyet ürünlerin enerji değerleri sıfır değil. İçecekler enerji içermezken bisküvilerin enerji, yağ ve karbonhidrat içeriğinde bir değişiklik yoktur. Yani diyet ürünlerinin de birer kalori kaynağı olduğunu aklımıza getirmemizde yarar vardır.
6. Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratların diyetten tamamen çıkarılması!
Diyet yapan kişinin yaptığı en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı önce kandan almaya çalışır. Glikoz oranı düştüğünde kan şekeri de paralelinde düşmeye başlar. Sonrasında vücut kas içerisindeki karbonhidratları kullanmaya başlar ve bu durum kas kaybı anlamına gelir. Bu sırada vücut kasla beraberinde su kaybına uğrar. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil kas ve sudur.
7. Zayıflama ilaçları ile hızlı kilo veririm!
Şişmanlık bir hastalıktır ancak her şişman birey için ilaç kullanmak doğru değil. Zayıflama ilaçlarını şişmanlığa bağlı ciddi hastalıkları olan bireyler doktor kontrolünde kullanmalı.Önerimiz: Zayıflama ilaçlarını gelişigüzel almayın. Doktorun uygunluk kriterleri gösterdiği kişilerde bile diyet ile beraber belirli bir süre kullanılmalıdır.
8. Akşam 7’den sonra bir şey yersem şişmanlarım!
Sağlıklı kilo vermek için temel kural yemeğin ne zaman yenildiği değil, gün içinde ne kadar yenildiği ve ne kadar fiziksel aktivite yapıldığıdır. Çalışmalar öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlandığında bireylerin akşam 7’den sonra yemek yediklerinde yağlanmadıklarını, daha kolay kilo verdiklerini gösterir.Önerimiz: Yemek yeme saati yerine günün ilk öğünü olan kahvaltı olacak şekilde başlayarak öğünler arasında en az 3-5 saat boşluk bırakmak gerekir. Böylece en son öğünün ne zaman yendiğinin önemi kalmaz.
9. Yağı kesersem vücut yağ oranım da azalır
Gün içerisinde hiç yağ almazsanız; vücudunuz, yağ depolarını kullanmak yerine onları korumaya alır. Doğru pişirme yöntemlerini kullanmak, ara öğünlerde kabuklu kuruyemişlere yer vermek; gün içerisinde hem faydalı, hem de istenilen boyutta yağ almanıza yardımcı olur.
Sağlıklı beslenip egzersiz yapmalısınız. Belirli bir hastalığı olan kişiler doktorlarına danışmalı. İnsülin direnci olanlar ise doktorlarına danışıp rahatsızlıklarını kontrol altına almalı.
Sağlıklı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız bir diyetisyene danışmalısınız…
Kolojeni nasıl canlı tutabiliriz