Böbrek hastalarının beslenme konusunda dikkat etmeleri gereken 6 madde

böbrek hastalıklarında diyet
  1. Proteinlerin son ürünü üre, kreatinin ve ürik asittir. Böbreğinizde de sorun oluştuğu zaman metabolik ürünleri atmakta zorlanacağı için bu son ürünler birikir. Atık maddelerin birikmesi ile kişide halsizlik, bulantı, kusma, nefes darlığı görülebilir. Bu yüzden böbrek rahatsızlığının türüne göre diyetisyenler tarafından protein kısıtlaması uygulanır.
  2. Vücudumuza sıvı girişi su, su içeren besinler ya da çeşitli içeceklerle olmakta. Su sağlıklı bir kişide dışkı, terleme ya da idrar ile atılmaktadır. Böbreklerinde sorun olan kişide ise idrara çıkamaz ve vücuttan suyu atamaz vücutta sürekli birikmeye devam eder. Böyle durumlarda tüketimde azaltma uygulanır. İdrara çıkmada azalma görülmediyse su tüketiminde azaltma uygulamaya gerek yoktur.
  3. Potasyum kaslarımızın kasılmasını sağlayan ve vücudumuzda bulunan bir tuzdur. Böbrek yoluyla vücudumuzdan uzaklaştırılır. Böbreklerde sorun olduğu zaman ise uzaklaştırılamaz ve kanda yükselir. Kişi kendinde halsizlik, kaslarında güçsüzlük hissedebilir ve potasyumun kanda aşırı artışıyla kişinin kalbi bile durabilir. Ispanak, patates, havuç, avakado, hurma, muz, kavun, kayısı, nar, karalahana, kuru meyve bazı potasyum kaynaklarıdır. Eğer bir sebze yemeği yapıyorsa kişi ve potasyumdan kısıtlı bir diyet uygulanacaksa yemek suyunun tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
  4. Vücudumuzun su dengesini sağlamada sodyum görevlidir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerde sodyum atımında da sıkıntı oluşur ve sodyum biriktikçe vücutta su birikir. Sonuç olarak kalp yetmezliği dahi görülebilir bu nedenle tuz tüketimi hiç olmamalıdır.
  5. Fosforun da fazlası böbreklerle atılmaktadır; bunun sonucunda kemik zayıflığı, eklem ağrıları gibi şikâyetler görülebilir. Kırmızı et, tavuk eti, süt, yoğurt, peynir, yumurta, kuru fasulye, bakla, nohut, mercimek bazı fosfor kaynaklarıdır.
  6. Böbrek yetmezliğinde A vitamini tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. A vitaminini içeren ilaçları kullanmanız sakıncalı olabilir.

Dahası için diyetisyeninize ve ilgili hekime danışınız.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir